Explosió a Beirut: ¿què és el nitrat d'amoni?

Utilitzat per fabricar fertilitzants nitrogenats i explosius, ha causat ja diverses tragèdies, accidentals i criminals

Vista de dron del almacén de Beirut que contenía el nitrato de amonio, este miércoles, el día después de la explosión.

Vista de dron del almacén de Beirut que contenía el nitrato de amonio, este miércoles, el día después de la explosión. / AP / Hussein Malla

1
Es llegeix en minuts
AFP

El magatzem epicentre de la gran explosió al port de Beirut, que deixa un balanç encara provisional de 78 morts i gairebé 4.000 ferits, contenia 2.750 tones de nitrat d’amoni, utilitzat per fabricar fertilitzants i bombes. Aquest compost químic s’apunta com el causant del sinistre, segons ha assenyalat el president del Líban, Michel Aoun, que ha explicat que aquesta ingent quantitat de nitrat d’amoni feia sis anys que era al magatzem sense cap tipus de mesures de seguretat, fet que ha considerat «inacceptable». Però, ¿què és el nitrat d’amoni? 

El nitrat d’amoni és la base de molts fertilitzants nitrogenats, i ha causat ja diversos accidents industrials o atemptats com la comesa el 1995 a Oklahoma City (EUA) per un supremacista blanc.

És una sal blanca i inodora que s’utilitza com a base per a molts fertilitzants nitrogenats en forma de grànuls, aminonitrats, altament solubles en aigua i que els agricultors compren en grans bosses. No són productes combustibles, sinó oxidants.

La seva detonació és possible en dosis mitjanes i altes i en presència de substàncies combustibles o fonts intenses de calor.

Per això, l’emmagatzemament del nitrat d’amoni ha de seguir estrictes normes per aïllar-lo de líquids inflamables (gasolina, olis, etc.), líquids corrosius, sòlids inflamables o substàncies que emeten calor, entre altres substàncies prohibits.

Accidents i atemptats

El nitrat d’amoni ha sigut protagonista de nombroses tragèdies –accidentals i criminals– al món. Un dels seus primers accidents va deixar 561 morts el 1921 en una planta de BASF, a Oppau, Alemanya.

França, unes 300 tones de nitrat d’amoni emmagatzemat a granel en un hangar de la planta química AZF, a Tolosa, van explotar el 21 de setembre del 2001 i va deixar 31 morts. La deflagració es va sentir a 80 km al voltant.

Notícies relacionades

També als Estats Units, una terrible explosió a la planta de West Fertilizer, a Texas, va deixar 15 morts el 2013, després d’explotar un dipòsit de nitrats d’amoni per un incendi provocat. Els investigadors van qüestionar l’absència d’estàndards d’emmagatzemament per al producte en la planta texana.

El nitrat d’amoni també es pot utilitzar per fabricar explosius. El 19 d’abril del 1995, Timothy McVeigh va fer detonar una bomba feta amb dues tones de fertilitzant davant un edifici federal a Oklahoma City, i va deixar 168 morts i prop de 700 ferits.