TRAGÈDIA AL LÍBAN
Tot el que sabem fins ara de l'explosió a Beirut
Les autoritats han obert una investigació per determinar les causes de la catàstrofe, que deixa almenys 100 morts i 4.000 ferits
Un hombre herido es ayudado por un bombero, tras la explosión en el puerto de Beirut. /
Una gran explosió al port de Beirut ha deixat un balanç encara provisional d’almenys 100 morts i 4.000 ferits. Les autoritats del Líban apunten a 2.750 tones de nitrat d’amoni emmagatzemades a la zona sense les correctes condicions de seguretat com a causant de la deflagració, si bé hi ha una investigació en marxa per aclarir les causes de la tragèdia. Això és el que sabem fins ara.
El bàsic: ¿què ha passat?
L’explosió al port de Beirut es va produir a les 18.07 hores d’aquest dimarts en una zona on hi havia un magatzem que guardava 2.750 tones de nitrat d’amoni. Al principi hi va haver una primera detonació, seguida per una altra de molt més potent. Els edificis van tremolar i els vidres de les finestres es van trencar a diversos quilòmetres al voltant. L’ona de xoc es va sentir a l’illa de Xipre, a uns 200 quilòmetres de distància.
Balanç de víctimes
El balanç de víctimes és provisional, ja que els serveis d’emergències encara busquen supervivents entre la runa i les xifres no fan més que créixer. Les últimes dades facilitades pel Ministeri de Salut libanès i la Creu Roja apunten que hi ha almenys 100 morts i més de 4.000 ferits. A més, un centenar de persones segueixen desaparegudes. Entre els desapareguts, almenys 10 bombers que treballaven en l’incendi inicial i que van desaparèixer després de la segona explosió.
¿Hi ha estrangers entre les víctimes?
Entre les víctimes hi ha nombrosos estrangers, tal com han anat confirmant alguns governs. El conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Bernat Solé, ha assegurat que hi ha cinc espanyols ferits «de forma lleugera», cap d’ells de Catalunya, segons li ha confirmat la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya.
Filipines, per exemple, ha indicat que dos dels seus nacionals han mort i 11 més estan desapareguts. Entre els ferits també hi ha soldats de la missió de l’ONU al Líban. Austràlia, el Japó i Indonèsia són altres dels països que han informat de nacionals ferits.
La causa de l’explosió
Les autoritats libaneses han obert una investigació per determinar les causes de l’explosió. No obstant, han relacionat la deflagració amb la presència en un magatzem del port de 2.750 tones de nitrat d’amoni, una substància altament explosiva. «És inadmissible que un carregament de nitrat d’amoni, estimat en 2.750 tones, es trobi des de fa sis anys en un magatzem, sense mesures preventives», ha assenyalat el primer ministre, Hassan Diab.
El director de Seguretat Nacional, Abbas Ibrahim, ha explicat que al port es guarden els explosius confiscats per les autoritats portuàries de Beirut des de fa anys, si bé ha insistit a esperar a les conclusions de la investigació abans d’avançar causes.
Des dels EUA, Donald Trump apuntava la possibilitat que es tractés d’una acció premeditada. «M’he reunit amb alguns dels nostres millors generals i semblen creure que això no ha sigut un tipus d’explosió d’una fàbrica», ha dit el president dels EUA. Això sembla ser que va ser, segons ells, que saben més que jo, un atac. Que va ser una bomba d’algun tipus», ha afegit.
Experts citats per la CNN també dubten que es tracti d’un accident. Anthony May, exoficial del Govern dels EUA especialitzat en explosius, assenyalava que el color del núvol provocat per la deflagració suggereix que hi havia altres components més enllà del nitrat d’amoni. Robert Baer, exagent de la CIA, opinava que «la bola taronja» suggereix la presència d’explosius de tipus militar. «Això no és només nitrat d’amoni», deia.
Israel ha negat qualsevol vincle amb els fets, que ha tingut lloc enmig de l’increment de les tensions entre el país i el partit-milícia xiïta Hezbol·là. Fonts de Hezbol·là han descartat així mateix que l’incident tingui relació amb un eventual atac per part de l’Exèrcit hebreu.
¿Què és el nitrat d’amoni?
Notícies relacionadesEl nitrat d’amoni és la base de molts fertilitzants nitrogenats, i ha causat ja diversos accidents industrials o atemptats. És una sal blanca i inodora en forma de grànuls, aminonitrats, altament solubles en aigua i que els agricultors compren en grans bosses. No són productes combustibles, sinó oxidants. La seva detonació és possible en dosis mitjanes i altes i en presència de substàncies combustibles o fonts intenses de calor. Per això, l’emmagatzemament del nitrat d’amoni ha de seguir estrictes normes de seguretat.
¿Quina és la situació actual?
En aquests moments, hi ha dos fronts oberts. D’una banda, els hospitals, ja saturats per la pandèmia del coronavirus, estan desbordats per atendre els milers de ferits. I de l’altra, a la zona de l’explosió, els serveis d’emergències treballen per localitzar els desapareguts. Per davant, a més, queda una tasca ingent de reconstrucció de la zona.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034