SORTIDA D'ESPANYA DE JOAN CARLES I
Abu Dhabi: la possible destinació multimilionària del rei emèrit
La capital dels Emirats Àrabs Units és una ciutat de rics i gratacels, construïda a base dels diners del cru i de mà d'obra explotada

zentauroepp48376583 a picture taken on may 29 2019 shows a general view of abu200807110725 /
Abu Dhabi, en la dècada dels 70, quan el rei emèrit, Joan Carles, tenia 30 anys, no era quasi res: un desert de terra davant el mar, algunes carreteres, cases de tova i poc més. Però llavors, l’explosió del petroli va arribar i, amb aquesta explosió, els milions i milions per a la monarquia dels Emirats, que va tenir la sort de caure en un país que està –com Qatar, Kuwait i l’Aràbia Saudita– sobre la reserva de petroli més gran del món.
Els gratacels van començar a aixecar-se a grapats, tots alhora, que arribava la febre de la construcció, i ara Abu Dhabi és gairebé només això: edificis altíssims, autopistes per a tot, i, com en moltes altres grans ciutats del Golf, ni un lloc per passejar ni un centre reconeixible. Per a què, si tots els ciutadans tenen diversos cotxes, i d’alta gamma.
Als afores hi ha les viles dels rics que volen allunyar-se una mica del centre de la ciutat. A l’hotel Emirates Palace, d’aquest estil, estaria allotjat Joan Carles ara mateix, segons l’‘ABC’.
Però tota aquesta riquesa té un costat fosc. Per aixecar en tan poc temps un país sencer, els Emirats han utilitzat un sistema anomenat kafala, que significa mecenatge en espanyol i que implica que, quan un treballador estranger arriba al país, depèn absolutament del seu patró, de la persona que l’ha contractat, que es converteix, legalment, en el seu amo. Els Emirats, com les altres monarquies petroleres del golf Pérsic, ha sigut aixecada amb mà d’obra semiesclava de treballadors pakistanesos, indis, bengalís, filipins i un llarg etcètera.
Prohibicions i fuetades
Prohibicions i fuetadesPerò no només per a ells és difícil: als Emirats impera la xaria, la llei islàmica, que prohibeix, per exemple, el sexe prematrimonial i el consum d’alcohol. L’incompliment es castiga amb diverses fuetades, segons el grau d’ofensa a Déu.
Notícies relacionadesFa un any, de fet, les autoritats dels Emirats van detenir una turista sueca per haver begut vi en un vol que anava de Londres a Dubai, l’altra gran ciutat dels Emirats. Va ser empresonada durant diversos dies –en els quals ella va dir que no li van donar ni menjar ni aigua– i, després, expulsada del país.
Hi ha casos més greus: l’adulteri està penat amb la mort per pallissa, l’avortament amb 100 fuetades i cinc anys de presó, i l’homosexualitat, amb 14 anys a la presó. Però tot això succeeix en un altre lloc, lluny del glamur dels gratacels més alts i de les viles més grans del món. Allà, Abu Dhabi mostra la seva millor cara.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."