manifestacions
Beirut torna a viure una jornada de disturbis
La policia utilitza gasos lacrimògens per dispersar les manifestacions, que es tornen a repetir després de les d'ahir
El gendre del president libanès s'ha volgut sumar a les protestes però ha hagut de fugir protegit pels seus guardaespatlles
zentauroepp54427000 inter200809190048 /
La Policia libanesa està disparant gasos lacrimògens per dispersar els manifestants que han sortit als carrers de la capital, Beirut, després d’una escaramussa que ha enfrontat la població amb els guardaespatlles d’un diputat, casat amb la filla del president libanès, que es volia incorporar a les protestes.
Els enfrontaments estan tenint lloc a prop del Parlament libanès després que el diputat Chamel Roukoz –gendre del president Michel Aoun, una de les figures més detestades pels manifestants– anunciés la seva intenció d’afegir-se a les protestes, segons informa ‘L’Orient du Jour’.
Protesta sense polítics
Com que els manifestants s’han negat a tenir un polític entre ells, ha esclatat una discussió entre els assistents i els guardaespatlles del diputat, d’acord amb la informació, recollida originalment per l’agència de notícies ANI.
Els libanesos van sortir al carrer l’octubre passat per la greu crisi econòmica que pateix la nació àrab, la pitjor des de la guerra civil. Les protestes s’han reprès aquesta setmana per les explosions a Beirut, que els manifestants atribueixen a la corrupció estesa.
Almenys un policia va morir i unes altres 728 persones van resultar ferides pels disturbis de dissabte. Els manifestants, que es van comptar per milers, van arribar a ocupar diversos ministeris i el Govern va haver de desplegar l’exèrcit.
Avançament electoral
En aquest context, el primer ministre, Hassan Diab, dissabte va proposar avançar les eleccions parlamentàries, assumint que «l’explosió que va fer tremolar el port es va produir a causa de la corrupció».
Notícies relacionadesL’enorme detonació, que ha deixat un cràter de 43 metres de profunditat, segons fonts de seguretat citades per la premsa libanesa, va ser provocada per l’emmagatzemament inadequat de 2.750 tones de nitrat d’amoni que el 2014 es van confiscar al barco ‘Rhosus’, d’un empresari rus i amb pavelló moldau, per no pagar les tarifes portuàries.
Més de 150 persones han mort, la majoria operaris del port a qui l’explosió va sorprendre treballant, unes 6.000 han resultat ferides i prop de 300.000 s’han quedat sense casa.