POLÈMIQUES ELECCIONS

Un mort i desenes de ferits en les protestes contra Lukaixenko a Bielorússia

«Les furgonetes antiavalots s'abalançaven directament sobre els manifestants», denuncia des de Minsk una testimoni

L'opositora Tikhanóvskaia no reconeix els resultats i surt del país amb destí a Lituània, obligada «pel poder», segons el seu entorn

minsk / periodico

4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«¡Les furgonetes s’abalançaven directament sobre els manifestants i els colpejaven, ho vaig veure amb els meus propis ulls!». En un ostensible estat d’agitació, Natàlia Txikulaeva, resident al barri Partizanski, al mateix centre de Minsk, explica a través del telèfon el que va passar durant la nit passada a la capital de Bielorússia després de la proclamació de la victòria d’Aleksandr Lukaixenko en les eleccions presidencials. Segons oenagés locals, una persona ha resultat morta després d’haver sigut atropellada per un vehicle, i desenes més es mantenen ingressades als hospitals de la ciutat amb ferides. 

«Van utilitzar gas lacrimogen igranades atordidores;aquests artefactes fan un terrabastall terrible a l’esclatar», continua Natàlia.  «Van ser l’Exèrcit i els OMON (tropes del Ministeri de l’Interior), però tot just han utilitzat la policia, perquè és més pròxima als ciutadans i el Govern dubte que sigui lleials», explica.  

Després que tanquessin els col·legis electorals a les vuit de vespre, aquesta dona ja entrada en anys i empresària de professió va anar, amb altres partidaris de la candidata opositora Svetlana Tikhanóvskaia, a l’escola número sis, on havien votat hores abans, per exigir un recompte públic dels sufragis. «Els membres de la comissió electoral de la nostra escola que feien l’escrutini tenien por, i quan van acabar la seva tasca van ser trets de l’edifici amb un autobús oficial; la policia ens deia provocadors; quan arrestaven, deien que la gent normal no circulava pels carrers a aquelles hores», denuncia.

Tornada de matinada

La Natàlia va tornar a casa seva ja entrada la matinada. «Me’n vaig anar quan em vaig adonar que ja no em quedava força», puntualitza. Durant el matí, ha anat per les comissaries buscant coneguts arrestats. «Han detingut més d’unadesena d’amics», es lamenta. Malgrat la brutalitat dels enfrontaments, alguns testimonis asseguren haver vist certs integrants de les forces de l’ordre deixar els escuts a terra i negar-se a reprimir, tot i que això no ha pogut ser confirmat de forma independent.

Els enfrontaments no es van limitar a la capital, sinó que es van repetir a moltes ciutats del país. A Brest, una població de 350.000 habitants fronterera amb Polònia, s’ha produït un escenari similar al de la gran ciutat, segons explica Daria Xerbitx, una jove doctora que treballa en un hospital local. «Al fer-se fosc, milers de persones es van congregar i van anar juntes cap al centre de la ciutat; hi havia famílies amb nens, parlaven, somreien, reien, la gent conversava per telèfon; era un ambient de festa», continua.

A l’arribar a la zona per als vianantsagents antiavalots pertanyents als OMON armats amb escuts els van barrar el pas, i van començar a empènyer-los i a increpar-los. «De sobte, em vaig veure implicada en una realitat paral·lela; no és el mateix veure per internet uns disturbis que viure-ho en persona», explica. «La meva filla se’m va acostar i em va dir; ‘Mama tinc por, no vull que em peguin’», continua. «Van arribar a disparar granades d’atordiment i hi ha centenars de detinguts a la ciutat», afirma. «Això és surrealista; passa el que passa i la televisió només ens ensenya pel·lícules boniques», culmina el seu relat.       

A través de les xarxes socials, activistes pròxims a l’oposició havien convocat noves manifestacions a totes les ciutats del país per a aquest dilluns a la nit, marxes que, ja abans que el rellotge marqués la mitjanit, havien provocat nombroses detencions i ferits encara no comptabilitzats, un d’ells un periodista. «Avui les protestes seran més multitudinàries», augura Marharyta Turava des d’una localitat de la perifèria de Minsk, hores abans que aquestes comencessin.   

Desmentiment del Govern de Minsk

El Govern de Bielorússia nega que cap manifestant hagi perdut la vida, i en canvi afirma que una desena de membres de les forces de l’ordre van resultar ferits durant els disturbis nocturns. Lukaixenko ha parlat per primera vegada després de l’escrutini i ha qualificat les eleccions de «festa», i ha arremès de passada contra els manifestants: «Algú ha volgut espatllar la festa». Segons el Ministeri de l’Interior, van ser detingudes «prop de 3.000 persones a tot el país». El seu homòleg rus, Vladímir Putin, el va felicitar per telegrama, aprofitant l’ocasió per reforçar la integració entre els dos països.  

Els resultats oficials difosos aquest dilluns van confirmar finalment la tendència apuntada pels sondejos oficials diumenge i van corroborar la victòria del president sortint amb un 80,2% dels vots, mentre que Tikhanóvskaia amb prou feines va recollir un 9%, una xifra amb què cau literalment de morros amb les multituds que va aconseguir congregar durant la seva campanya.

Notícies relacionades

L’aspirant opositora, exprofessora i dona d’un popular bloguer vetat com a candidat, ja ha dit que no acatava aquestes dades. «Les autoritats no estan escoltant; han de preparar la manera pacífica d’entregar el poder», ha declarat. Malgrat que hores abans havia assegurat que no pensava emprendre el camí de l’exili i que es quedaria a Bielorússia per exigir uns comicis «sense manipulació», a la nit va desaparèixer de l’ull públic i avui dimarts al matí s’ha confirmat que havia aconseguit arribar a Lituània. Segons el seu entorn, va ser obligada a abandonar el país i «no tenia elecció».

La seva companya de campanya, Verónika Tsepkalo, va fer el mateix el mateix diumenge i es va unir al seu marit, Valeri Tsepkalo, un altre candidat també exclòs per les autoritats, qui es trobava els últims dies a Varsòvia intentant obtenir recolzament internacional.