SENTÈNCIA
133 anys per als assassinats de jesuïtes al Salvador el 1989
El tribunal declara culpable de la matança el viceministre de Seguretat Pública de l'Exèrcit salvadorenc
No el condemna per tres dels assassinats, a l'excloure els EUA de la seva extradició a les víctimes no espanyoles
Catholic faithful participate in a procession commemorating the 25th anniversary of the death of Father Ignacio Ellacuria (pictured on banner) along with five other Jesuit priests and two employees, who were killed by government military forces during the Salvadoran civil war, at the Central American University in San Salvador (UCA) November 15, 2014. REUTERS/Jose Cabezas (EL SALVADOR - Tags: RELIGION ANNIVERSARY OBITUARY CONFLICT) /
L’Audiència Nacional espanyola ha condemnat a 133 anys i quatre mesos de presó al que va ser coronel i viceministre de Seguretat Pública del Salvador Inocente Orlando Montano per l’assassinat de cinc jesuïtes espanyols, entre ells Ignacio Elllacuría, la nit del 15 al 16 de novembre de 1989 a la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA). El judici va començar a Espanya el mes de juny passat, 30 anys després del crim.
La Secció Segona del Penal ha declarat Montano autor de cinc delictes d’assassinat de caràcter terrorista (els dels jesuïtes Ignacio Ellacuría, Ignacio Martín Baró, Segundo Montes Mozo, Armando López Quintana i Juan Ramón Moreno Pardo) i per cadascun d’ells li imposa 26 anys i 8 mesos de presó. El tribunal ha precisat que serà a la presó un màxim de 30 anys.
Els magistrats també el consideren autor dels assassinats d’un altre jesuïta salvadorenc, Joaquín López i López, de la cuinera de la universitat, Julia Elba Ramos, i de la seva filla de 15 anys, Celina Mariceth Ramos, però no poden condemnar-lo per això al no concedir els EUA la seva extradició per les víctimes que no eren espanyoles.
La Tandona
La resolució de l’Audiència descriu el conflicte armat que es vivia al Salvador entre les forces governamentals i la guerrilla del Front Farabundo Martí d’Alliberament Nacional (FMLN). L’acusat formava part de la promoció de 1966 de l’Acadèmia Militar d’Oficials de l’Exèrcit Salvadorenc, coneguda com ‘la Tandona’, els oficials dels quals esperaven governar el país. Montano era membre del seu «cercle íntim» de poder.
El pare Ellacuría, com a rector de la Universitat Centreamericana, era un dels analistes polítics més importants del país i insistia en la idea que no seria possible una victòria militar, ni de les forces armades ni del FMLN. Advocava per la depuració de l’Exèrcit, amb què es va guanyar l’enemistat de l’extrema dreta, i dels militars de ‘la Tandona’, que van decidir assassinar-lo en una reunió en què va participar Montano.
El crim
La nit del 15 al 16 de novembre, el coronel Rene Yusshy, que va declarar com a testimoni davant el tribunal, va facilitar als soldats un fusell AK 47 de fabricació russa que utilitzava habitualment el FMLN per simular la seva autoria, i els va ordenar que aparentessin una confrontació militar després de matar els sacerdots.
Els oficials van ordenar als jesuïtes tirar-se a terra, i el que portava l’AK 47 va disparar a Ellacuría, Baró i Montes. Després van matar els altres tres sacerdots i van disparar contra la cuinera i la seva filla mentre totes dues s’abraçaven «fins a acabar amb elles i pràcticament partir-les per la meitat». Per simular que havia sigut el FLMN, un tinent va pintar en una paret: «El FLMN va executar els enemics espies. Victoria o mort, FMLN».
El Salvador va celebrar una vista per aquests fets que el Tribunal Suprem d’Espanya va declarar que més que assegurar-se del càstig i persecució dels responsables de la matança, pretenia la seva sostracció a la Justícia i es va realitzar sense garantia d’independència i imparcialitat.
Terrorisme d’Estat
Notícies relacionadesLa sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Fernando Andreu, explica que els fets són competència de la jurisdicció espanyola perquè es tracta d’assassinats terroristes comesos contra víctimes espanyoles, perpetrades des dels mateixos aparells de l’Estat, «el que comunament es denomina ‘terrorisme des de l’Estat’ que es forja i desenvolupa en determinats nuclis decisius de poder, com en el present cas, al si de l’alt cap de les forces Armades, al qual pertanyia l’acusat, Inocente Orlando Montano».
Allà «es va adoptar la decisió, arrogant-se il·legalment i il·legítimament el monopoli de la violència que correspon a l’Estat, i amb l’única finalitat de crear terror en la població i alterar greument la pau pública», així com «perpetuar-se en les seves posicions de privilegi dins de les estructures de poder al Salvador», cometre els crims gràcies al «poder dels mitjans que li subministra l’Estat».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034