el futur d'Europa
Rebel·lió entre els conservadors contra la llei de Johnson per modificar el 'brexit'
zentauroepp54870494 london united kingdom 11 09 2020 an undated handout pho200911175717 /
L’empenta de Boris Johnson cap a la il·legalitat internacional del Regne Unit ha provocat una revolta entre els parlamentaris conservadors que va més enllà de la disputa amb la Unió Europea sobre els controls duaners o les subvencions estatals. El primer ministre ha desencadenat una sublevació interna contra el seu pla de violar el dret internacional i renegar d’una part del firmat amb la UE. Johnson vol fer un pas que col·locaria el Regne Unit en el club de països tan poc fiables en els seus compromisos internacionals com Rússia, l’Iran o la Xina. «Si perdem la nostra reputació de complir les promeses que fem, perdrem una cosa sense preu que mai recuperarem», ha advertit l’ex primer ministre conservador John Major. L’antecessora de Johnson al capdavant de l’Executiu, Theresa May, també critica la maniobra.
Mal a la reputació
Una trentena de diputats conservadors ha presentat una esmena per impedir que el Govern pugui invalidar part del contingut de l’acord sobre el ‘brexit’, sense l’aprovació del Parlament. La llei de mercat intern es començarà a debatre la setmana que ve a la Cambra dels Comuns. Johnson té una majoria sobrada, 80 diputats, per aprovar la proposta. No obstant, l’esmena entorpirà la seva tramitació i promulgació. Diversos conservadors prominents, com els presidents del Comitè d’Afers Exteriors i de Defensa, estan entre els que s’hi oposen. Un dels ‘brexiters’ més radicals, Bernard Jenkin, membre de l’European Research Group (ERC), ha recomanat Johnson «posar més cura en el mal per a la reputació que implica jugar tan fort».
Notícies relacionadesA la Cambra dels Lords, on els conservadors no tenen majoria, també es detecta una forta resistència. L’exlíder conservador, un altre destacat ‘brexiter’, Michael Howard, ara a la Cambra alta, ha condemnat contundentment el pla de Johnson. «Mai vaig creure que escoltaria un ministre britànic, molt menys un ministre conservador, dir que el Govern convidarà el Parlament a violar la llei internacional». Howard es referia a l’admissió d’il·legalitat que es pretén cometre feta pel ministre per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis. «Serà molt difícil persuadir la Cambra dels Lords, de la qual soc membre, d’acceptar aquest argument», assenyalava per la seva banda l’exministre de Finances, Norman Lamont, un altre euroescèptic, que va al·ludir al «terrible desordre» en què es troba el Govern.
Johnson no va llegir atentament
Johnson té diversos fronts oberts i intenta sufocar en aquests moments una altra rebel·lió dins les seves files, deguda a les ultimes restriccions imposades davant l’avenç del coronavirus. Divendres va mantenir una trobada virtual amb el grup parlamentari per defensar la llei, que es començarà a debatre dilluns i podria ser sotmesa a votació al llarg de la setmana. Amb aquesta, el Govern s’atorga el dret d’«alterar o deixar d’aplicar», les disposicions del protocol inclòs en l’Acord de Retirada sobre el règim duaner entre la República d’Irlanda, Irlanda del Nord i la Gran Bretanya i les subvencions a empreses que comerciïn en territori nord-irlandès, regió que continuarà formant part del mercat comú europeu. La justificació de Johnson per reescriure el pacte és que l’Acord de Retirada es «va acordar molt ràpidament en circumstàncies polítiques molt difícils», segons un portaveu. Ara sembla que el primer ministre no va llegir atentament el que estava firmant.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"