LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Els EUA superen els 200.000 morts per Covid en ple repunt dels contagis

Els casos tornen a augmentar en més de la meitat dels estats, on l'índex de positivitat és superior al 5%

Trump insisteix que la seva Administració ha fet «una feina fenomenal» en la lluita contra el coronavirus

muertoseeuu / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Gairebé dos mesos abans que s’anunciés la primera mort per Covid-19 al món, el Global Health Security Index, un projecte de la Universitat John Hopkins i la Nuclear Threat Initiative, va analitzar la preparació de 195 països per fer front a una hipotètica epidèmia vírica global. Els Estats Units van aparèixer al primer lloc de la classificació, com el país més ben capacitat per fer front a la malaltia. Però de la teoria a la pràctica pot haver-hi un món, com ha demostrat l’experiència nord-americana. La primera potència mundial acaba de superar els 200.000 morts per Covid-19, un de cada cinc morts per les complicacions derivades del virus a tot el món. «El fracàs americà», titula la revista ‘Time’ a la seva portada d’aquesta setmana, la seva primera portada negra des de l’11-S. 

No hi ha gaires més paraules per descriure el fiasco de la gestió política i sanitària de la pandèmia als EUA, un país que gasta en Sanitat el doble que els de l’OCDE i tot i així és incapaç de garantir l’accés a la salut de tots els seus ciutadans. El virus ha despullat les vergonyes del seu sistema bizantí de sanitat privada, però potser més importants han sigut els intents permanents de negar la realitat, principalment des de la Casa Blanca. Se’n deriva la lentitud per mobilitzar els recursos, el menyspreu cap a les recomanacions dels científics o les presses per reobrir l’economia quan molt pocs estats havien doblegat la corba de contagis, una decisió que va quedar a discreció dels seus governadors. Com a país, els EUA mai van arribar a fer-ho. Des de principis d’abril rarament ha baixat dels 20.000 nous contagis diaris. 

La premsa, l’acadèmia i els laboratoris d’idees no han ocultat el cop que la debacle representa per al prestigi del país. Més nord-americans han mort víctimes de la Covid-19 en els últims vuit mesos, que en tots els conflictes deslliurats fora de les seves fronteres des de l’inici de la guerra de Corea el 1950. Però des de la Casa Blanca mai hi ha hagut el menor gest de contrició. El seu president continua celebrant la incompetència com un triomf rotund. «Si no haguéssim fet la nostra feina n’haurien mort tres i mig, dos i mig, potser tres milions de persones», va dir Donald Trump divendres. «Hem fet una feina fenomenal respecte a la Covid-19». En total 6,8 milions de nord-americans han contret la Covid-19 des de principis d’any. 

Tants mesos de propaganda no han sigut suficients per confondre els nord-americans. Només el 39% aprova la seva gestió de la pandèmia, segons una enquesta recent d’Associated Press i el NORC Center. I el problema és que no hi ha aparences que l’epidèmia hagi de millorar substancialment. Després de la trajectòria descendent adoptada per la corba durant bona part de l’estiu, torna a repuntar. En més de la meitat dels estats, estan augmentant els contagis diaris. Un total de 27 tenen índexs de positivitat superiors al 5%. L’Organització Mundial de la Salut només recomana reobrir l’economia quan menys del 5% de les PCR realitzades donen positiu durant un període de dues setmanes. En alguns com Iowa, Wisconsin, Idaho i Kansas l’índex és superior al 15%. 

En els seus inicis la pandèmia va arrelar principalment als estats del nord-oest com Nova York i Nova Jersey. D’allà es va estendre a l’oest (Califòrnia, Arizona) i enclavaments del sud com a Florida a principis d’estiu i ara fa estralls en les Grans Planes i el sud del país. Els estats demòcrates van patir més al principi, ara són principalment els republicans, on més laxos van ser els confinaments i les recomanacions a la població. 

Notícies relacionades

La politització de la pandèmia ha deixat també molt tocades les principals institucions sanitàries del país. Particularment els Centres de Control i Prevenció de les Malalties (CDC), un dels més prestigiosos del món. Càrrecs polítics nomenats per Trump, van ordenar descafeïnar els seus informes i van ocultar informació als estats, segons ha revelat la premsa.

I encara avui el CDC segueix donant batzegades que desperten suspicàcies. Després de publicar divendres que el coronavirus es transmet principalment per via aèria a través de petites partícules, semblants a les d’un aerosol, que es queden en l’aire durant llargs períodes i poden viatjar més enllà dels sis peus (182 centímetres), la informació va desaparèixer dilluns de la web de l’institut. Els seus portaveus van afirmar que la informació es va publicar «per error» de forma prematura.