ATAC A PARÍS

França reviu el terror amb un atac a ganivetades al costat de l'antiga seu de 'Charlie Hebdo'

La Fiscalia Nacional Antiterrorista serà l'encarregada d'investigar els fets

Dos sospitosos han sigut detinguts a prop de la plaça de la Bastilla al matí i uns altres tres a la tarda

zentauroepp55102581 hebdo200925125358

zentauroepp55102581 hebdo200925125358 / ALAIN JOCARD

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Amb el procés judicial contra els presumptes còmplices de l’atemptat contra ‘Charlie Hebdo’ comès el gener de 2015 com a teló de fons, un nou atac va recordar, aquest divendres 25 de setembre, que l’amenaça terrorista segueix present a França. Dos treballadors de l’agència de premsa Premières Lignes, amb uns locals que són al mateix edifici de l’antiga redacció del setmanari satíric, van resultar ferits de gravetat en un atac amb arma blanca

Tenint en compte «el lloc de l’atac», «el moment dels fets –durant el procés judicial–» i «en vista de la materialització dels fets: hi havia una clara intenció per part de l’autor d’intentar matar dues persones, que estaven fumant en un dels seus descansos», la Fiscalia Nacional Antiterrorista es va fer càrrec del cas.

Després dels fets, dos sospitosos van ser arrestats prop de la plaça de la Bastilla i més tard uns altres tres ho van ser en zones de la ciutat. Segons el fiscal general antiterrorista, François Ricard, un d’ells seria l’«autor principal». La investigació per «temptativa d’assassinat en relació amb una empresa terrorista» i «associació terrorista criminal de delinqüents», haurà d’aclarir la participació del segon individu i la seva relació amb el presumpte autor material de l’atac.

Durant unes quantes hores, la policia va establir un important perímetre de seguretat al voltant de les antigues instal·lacions de ‘Charlie Hebdo’ per investigar un «paquet sospitós». Després de la intervenció del laboratori central de la prefectura, les autoritats van descartar que es tractés d’un artefacte explosiu.

La llibertat de premsa

«Vull mostrar la meva solidaritat amb les famílies de les víctimes i també amb tots els companys de feina d’aquests dos periodistes [...]. Reafirmo el nostre compromís infrangible amb la llibertat de premsa i amb la lluita contra el terrorisme», va dir el primer ministre francès, Jean Castex, en una roda de premsa organitzada al lloc dels fets. 

La redacció de ‘Charlie Hebdo’, que coneix de primera mà l’amenaça terrorista i les seves conseqüències, va oferir «el seu recolzament i solidaritat als seus antics veïns i companys de professió de Premières Lignes i a les persones castigades per aquest odiós atac»a través del seu compte de Twitter.

Aquesta mateixa setmana, dimecres, el setmanari satíric va publicar una carta oberta, firmada per la majoria dels mitjans de comunicació francesos, per defensar la llibertat d’expressió i denunciar els múltiples riscos que posen en perill aquest dret fonamental. «Tot l’edifici jurídic elaborat durant més de dos segles per protegir la nostra llibertat d’expressió està sent atacat, com mai abans en els últims 75 anys per noves ideologies totalitàries, pretenent de vegades inspirar-se en textos religiosos», alerta la missiva. 

El terrorisme gihadista, una amenaça latent 

Des del començament del procés judicial contra els presumptes còmplices dels atemptats del gener del 2015, testimonis i familiars de les víctimes s’han convertit en objecte de múltiples i repetides intimidacions. El dilluns 21 de setembre, la directora de recursos humans de ‘Charlie Hebdo’, Marika Bret, va haver de marxar de casa seva després de rebre amenaces «precises i detallades». Un fet que «reflecteix el nivell de tensió sense precedents a què ens enfrontem» i «l’odi al·lucinant al voltant de ‘Charlie Hebdo’» va assenyalar Breat al diari ‘Le Monde’.

El 2 de setembre, amb motiu de l’obertura del procés judicial, el setmanari satíric va decidir tornar a publicar les caricatures de Mahoma que van convertir la publicació en blanc de l’atemptat terrorista. Una decisió editorial que es va traduir en «noves amenaces de grups terroristes [...] amenaces que constitueixen una veritable provocació enmig del procés judicial. Amenaces que van molt més enllà de ‘Charlie’, ja que també es dirigeixen a tots els mitjans de comunicació i fins i tot al president de la República», va alertar Riss, el director actual.

Notícies relacionades

Rere aquestes amenaces apareixia Al-Qaeda. El mortal atac contra ‘Charlie Hebdo’ «no va ser un incident aïllat», va advertir el grup terrorista en una ressenya destinada a enaltir els «heroics germans Kouachi», els autors materials de l’atemptat contra el setmanari, l’11 de setembre passat. 

«Els testimonis del judici, els supervivents i els familiars de les víctimes reben intimidacions constantment, han de venir acompanyats de guardaespatlles», va lamentar Carole Damiani, directora de l’associació París Ajuda les Víctimes, present en el procés. «De vegades sembla que la societat francesa ha oblidat l’amenaça gihadista», remarcava fa pocs dies. L’atac d’aquest divendres és, sens dubte, un tràgic recordatori.