revelacions periodístiques
Trump perd diners a cabassos i no va pagar impostos durant una dècada
El president dels EUA només va pagar 750 dòlars d'IRPF el 2016 i 2017, el seu primer any a la Casa Blanca
'The New York Times' obté les seves declaracions sobre la renda, un dels secrets més ben guardats dels EUA
Donald Trump és probablement el president més ric en la història dels Estats Units, amb una fortuna estimada de 2.500 milions de dòlars, segons la revista ‘Forbes’. Però és possiblement també el que menys impostos ha pagat des que hi ha registres. El seu primer any a la Casa Blanca, Trump va pagar 750 dòlars d’impost federal sobre la renda, la mateixa quantitat que va desemborsar en l’exercici anterior, aquell 2016 en què va guanyar les eleccions. Per pírrica que sembli aquesta quantitat, és bastant més del que va aportar a la Hisenda pública en 10 dels 15 anys anteriors, en els quals no va pagar ni un sol dòlar, segons ha revelat una investigació de ‘The New York Times’, que arriba a només dos dies del seu primer debat presidencial contra Joe Biden.
El motiu d'aquest tractament fiscal no és cap altre que les pèrdues multimilionàries que ha declarat al fisc anualment, així com algunes maniobres comptables de dubtosa legalitat. Entre el 2000 i el 2018 les seves empreses, un entramat de gairebé 500 companyies, moltes al seu nom, van perdre 174 milions de dòlars, segons el diari novaiorquès, que ha tingut accés a les declaracions sobre la renda cursades pel magnat immobiliari durant dues dècades. Aquestes declaracions eren un dels secrets més ben guardats dels Estats Units, el Sant Greal buscat sense parar pel periodisme nord-americà.
Perquè en contra del que va prometre a la seva campanya del 2016, Trump s’ha negat reiteradament a fer-les públiques, fins al punt de recórrer al Tribunal Suprem per impedir que el Congrés i la fiscalia de Nova York hi poguessin accedir. S’ha escudat en l’auditoria a què està sent sotmès per part de la Hisenda pública, tot i que res impedeix als contribuents revelar les seves declaracions de l’IRPF per més que estiguin sent auditades. Tots els seus predecessors des de Richard Nixon van optar per la transparència.
El president va reaccionar a les revelacions del ‘Times’ afirmant que són «notícies falses» i que «Hisenda el tracta molt malament». Primer, en una roda de premsa, i més tard, a Twitter.
FAKE NEWS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 28 de septiembre de 2020
«He pagat molt i també en impostos estatals sobre la renda», va dir quan li van preguntar quant contribueix anualment. Anys enrere havia presumit de no pagar un cèntim a les arques públiques, quan el mateix diari va obtenir algun dels seus retorns fiscals: «No vaig pagar res perquè soc molt llest», va dir durant la campanya que el va portar a la presidència.
Pèrdues anuals milionàries
El retrat que surt d’aquestes informacions no el deixa ben parat. Més que una guineu dels negocis, Trump sembla un triler amb talent per dilapidar-los. Incloent-hi els 427 milions que va guanyar presentant i llicenciant ‘L’aprenent’, on exercia de guru empresarial. «Al final Trump ha tingut més èxit en jugar a ser un magnat dels negocis que en ser-ho en la vida real», escriu el ‘Times’. Moltes de les seves propietats més emblemàtiques, des dels seus camps de golf fins a l’Hotel Trump al centre de Washington, perden milions anualment. I això que s’han convertit en un centre de pelegrinatge obligatori per a tots aquells que pretenen treure alguna cosa del president, des de diplomàtics estrangers a lobbistes. A diferència del que marca la tradició Trump s’ha negat a desprendre’s dels seus negocis, i ha incorregut en el que molts consideren un clar conflicte d’interès.
El 2018, l’últim de declaracions obtingudes pel rotatiu, el seu empori va generar 434 milions en ingressos, però va acabar declarant un passiu de 47 milions. En realitat, no és res nou. Al llarg de la seva trajectòria les seves empreses s’han declarat en fallida en sis ocasions, i han deixat una reguera d’impagaments en llocs com Atlantic City, la dilapidada meca dels casinos.
Deducció de despeses personals
Notícies relacionadesSi les pèrdues declarades han ajudat Trump a no pagar impostos, també ha recorregut a altres maniobres qüestionables, com la seva tendència a deduir despeses que el ‘Times’ descriu com a personals. En vivenda, en avions o fins a 70.000 dòlars en tractament dels cabells. I el futur no pinta massa bé per als seus interessos.
Si l’auditoria d’Hisenda acaba resolent-se en contra seu podria costar-li gairebé 100 milions de dòlars, als quals hi ha d’afegir 300 més milions en crèdits personals a tornar en els pròxims quatre anys. Uns deutes que podrien empènyer el president a explotar encara més la presidència per al seu benefici econòmic personal si acaba conquerint la reelecció el 3 de novembre.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"