CONVERSES ESTANCADES

Londres no cedeix i tensa encara més la corda del 'brexit'

La Comissió Europea no ha rebut «cap indicació» que el Govern britànic vulgui retirar la llei del mercat intern

La novena ronda de negociacions del futur acord comercial arrenca aquest dimarts a Brussel·les malgrat la polèmica aplicació de l'acord de retirada

zentauroepp49199997 conservative party politician michael gove arrives at 10 dow190725153453

zentauroepp49199997 conservative party politician michael gove arrives at 10 dow190725153453 / ISABEL INFANTES

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que l’ultimàtum de Brussel·les a Londres expira aquesta mateixa setmana, el Govern britànic continua sense aclarir si pensa retirar els elements més controvertits de la llei de mercat intern que vulneren l’acord de retirada negociat, pactat i ratificat per la Unió Europea i el Regne Unit. «No he rebut cap indicació que ho facin» així que «estem considerant totes les opcions legals que tenim», ha explicat aquest dilluns el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, després de la seva trobada amb el número dos del Govern britànic, Michael Gove, en el comitè mixt de seguiment de l’acord de divorci.

Malgrat l’ultimàtum de Brussel·les, Gove ha avisat que el Govern britànic no té intenció de cedir ni fer marxa enrere en els seus plans. «Aquestes clàusules són una xarxa de seguretat i seguiran en la llei. Volem assegurar-nos que l’acord de retirada s’implementa en la seva totalitat» però «les clàusules estan en la legislació, avalada per la Cambra dels Comuns, com una xarxa de seguretat si es necessita, i seguiran en la llei», ha conclòs el conservador britànic durant una breu intervenció a la cadena Skynews després de la seva trobada amb Sefcovic.

El polític eslovac ha aprofitat la cita per insistir en la necessitat de retirar els capítols que vulneren l’acord de divorci perquè, en cas d’adoptar-se tal com ha sigut plantejat, «constituiria una violació greu del protocol (d’Irlanda), que és part essencial de l’acord de retirada i una llei internacional» que no es pot canviar de forma unilateral o simplement no aplicar. Tot i així, no ha aclarit si adoptaran «mesures legals» si no compleixen per a aquest dimecres 30 de setembre. «He recordat al Govern britànic que l’acord de retirada conté un nombre de mecanismes i mesures legals per respondre a una violació de les obligacions legals de l’acord» i «la UE no dubtarà a utilitzar-les», ha afegit sense precisar ni quan ni com ho faran. 

Menys de 100 dies

En tot cas, Brussel·les ha insistit que el temps apressa i s’ha d’«accelerar i assegurar una implementació plena, a temps i efectiva de l’acord de retirada» perquè, a menys de 100 dies per tallar les últimes amarres amb Londres, segueix quedant «molta feina per endavant» i qüestions importants per aclarir. Per començar, la UE té dubtes sobre l’esquema britànic dissenyat per gestionar els nous permisos de residència. «A la pràctica distingeix entre diferents categories de ciutadans europeus amb el mateix estatus de residència. Mina la seguretat jurídica i també afecta els drets», ha alertat advertint que la conseqüència seria que alguns ciutadans podrien beneficiar-se d’ajuts i d’altres no.

Notícies relacionades

També preocupen enormement els controls una vegada expiri el període transitori l’1 de gener del 2021. Sota l’acord de retirada i per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda, el Regne Unit està obligat a fer controls a totes les mercaderies que entrin des de la Gran Bretanya a Irlanda del nord. El problema és que la posada en marxa de les infraestructures i tecnologies necessàries avancen amb excessiva lentitud. «La finestra d’oportunitat per adoptar les mesures operatives necessàries per al funcionament s’està tancant», ha alertat Sefcovic que ha suggerit una reunió a principis d’octubre del comitè especial encarregat d’aquest assumpte. «He reiterat la urgent necessitat per al Regne Unit d’accelerar el treball sobre tots els aspectes del protocol i particularment en matèria de controls sanitaris i fitosanitaris, els sistemes de tecnologies i controls i el registre dels comerciants d’Irlanda del nord en relació amb l’IVA».

Malgrat la falta d’avenços en aquest terreny, aquest dimarts es reprenen les converses a Brussel·les en la que serà la novena ronda de negociacions, l’última projectada fins al moment, i que es prolongarà fins divendres. Tot i que el Govern britànic s’ha fixat a mitjans d’octubre com a termini límit per arribar a un acord sobre el futur acord comercial, els escassos avenços en matèria d’ajuts d’estat, competència o pesca fan pensar a Brussel·les que les negociacions podrien prolongar-se fins a finals d’octubre o principis de novembre. «Encara no sabem quina pot ser la zona d’aterratge. Les pròximes setmanes seran decisives per al resultat final», ha advertit l’eurodiputat alemany i coordinador del Parlament Europeu, David McAllister.