legislatives al país caribeny

Capriles només participarà en les eleccions veneçolanes si hi ha observadors de la UE

El dirigent opositor demana que es postergui la contesa per garantir la seva transparència

Brussel·les considera que, en les actuals condicions polítiques, no pot enviar-hi una missió electoral

zentauroepp54744512 01 01 1970 el opositor venezolano henrique capriles  politic200902191324

zentauroepp54744512 01 01 1970 el opositor venezolano henrique capriles politic200902191324 / JUAN CARLOS HERNANDEZ ZUMA PRE

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El conflicte polític veneçolà obre un altre capítol incert. L’opositor Henrique Capriles ha advertit que la seva agrupació, Força del Canvi, no participarà en els comicis parlamentaris previstos per al 6 de desembre, ja que considera que han de ser postergats per la falta de garanties i la precarietat derivada d’una pandèmia que ha infectat 64.200 persones i provocat la mort per Covid-19 de 628.

La decisió de Capriles suposa un nou cop en l’univers antimadurista. El dos vegades candidat presidencial havia pres distància del diputat Juan Guaidó i la seva decisió de boicotejar la contesa. Però després de la visita d’una missió de la UE a Caracas que va concloure amb la recomanació al Palau de Miraflores d’ajornar les eleccions per millorar «les condicions democràtiques», Capriles va fer seves les paraules de la delegació europea. «Aquesta elecció ha de ser postergada», li va dir públicament a la presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), Indira Alfonzo. No obstant, Capriles es va mostrar escèptic amb aquesta possibilitat. «Hi ha un càlcul polític. A algú en el partit de Govern no li convé».

La visita dels dos delegats europeus a Veneçuela havia sigut demanada pel president, Nicolás Maduro, en el marc d’una recerca de més acceptació internacional dels comicis. Després de fer diverses entrevistes a dirigents oficialistes i opositors, es va considerar dimecres passat que, en les actuals condicions, «la UE no es pot plantejar l’enviament d’una missió d’observació electoral». Capriles va dir llavors que perquè els veneçolans puguin utilitzar el vot com a instrument de transformació, els comicis necessiten fer-se en altres condicions polítiques. «Volem que la gent pugui exercir els seus drets, però no hi ha les condicions».

Guaidó, reconegut pels Estats Units i 54 governs més com a «president encarregat» de Veneçuela, va remarcar que ni tan sols un canvi del calendari electoral alterarà el seu full de ruta, acordat amb Washington. «Que la dictadura ho difereixi no deixa de ser frau».

A l’espera d’un senyal

Stalín González, l’exvicepresident de l’Assemblea Nacional, qui també es va distanciar de Guaidó i, juntament amb Capriles, va participar de les negociacions que van permetre alliberar gairebé un centenar d’opositors empresonats, va utilitzar el mateix argument de la UE. Les eleccions, «sense observació internacional creïble» no es poden celebrar. González va dir que l’espai que comparteixen amb Capriles revisaria la seva posició si «en el futur» el Govern emet «algun senyal» que permeti organitzar la contesa en les condicions «necessàries».

D’acord amb el portal Contrapunto, Maduro, té la possibilitat d’una «sortida elegant» del laberint en el qual s’ha ficat a l’assegurar que els comicis se celebraran tant sí com no. Una opció és que el Palau de Miraflores avali un recurs d’empara presentada recentment davant el Tribunal Suprem de Justícia en el qual es qüestiona la validesa constitucional de la convocatòria a les eleccions. «Els representants de la UE van poder conèixer els detalls del recurs i el van considerar ben sustentat». L’altra alternativa, va assenyalar la publicació digital, és  «asseure’s en la taula de negociació amb una representació àmplia i mediació internacional». 

La posició d’oficial

Notícies relacionades

De moment, el primer vicepresident del Partit Socialista Unit de Veneçuela (Psuv) i número dos del madurisme, Diosdado Cabello, va criticar els opositors que van tornar sobre els seus passos després d’haver-se compromès a participar en les eleccions del 6 de desembre. «Es van fer il·lusions que se suspendrien les eleccions». Cabello va assegurar no sentir-se sorprès per les declaracions de Capriles. «Vaig dir la setmana passada que hi havia gent que es retiraria de la contesa electoral». Segons el president de l’Assemblea Nacional Constituent (ACN), que funciona com un poder paral·lel de la legislatura, l’exgovernador de l’estat de Miranda «fa dos passos enrere i un endavant».

Maduro amb Bachelet

En aquest context, Maduro va sostenir aquest dimecres una videoconferència amb l’Alta Comissionada de Drets Humans de les Nacions Unides (ONU), Michelle Bachelet. «Va ser un diàleg constructiu», va informar el ministre d’Exteriors, Jorge Arreaza. «Avancem en la cooperació amb la seva Oficina a Ginebra i el seu equip a Veneçuela», va afegir, sense donar més detalls. Una setmana enrere, Bachelet havia ampliat el seu informe sobre la situació dels drets humans a Veneçuela. En aquesta oportunitat va denunciar que les forces de seguretat van matar més de 2.000 persones entre el mes de gener i l’agost d’aquest any.