ELS ESTRALLS D''ALEX'

Pluges torrencials assolen el sud de França i el nord d'Itàlia

Almenys vuit desapareguts en inundacions «excepcionals» al departament dels Alps Marítims

Un mort i 11 desapareguts és el balanç del temporal a la regió del Piemont

zentauroepp55238078 int francia201003132006

zentauroepp55238078 int francia201003132006 / VALERY HACHE

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Almenys vuit persones, entre elles, dos bombers, van ser donades per desaparegudes divendres a prop de Niça, al departament dels Alps Marítims, al sud-est de França, després de les pluges torrencials que va causar la borrasca ‘Alex’ i que van provocar inundacions «excepcionals» en paraules de l’agència meteorològica Météo France. L’aigua s’ha carregat cases i infraestructures i ha deixat municipis aïllats. El temporal també afecta la regió del Piemont, al nord d’Itàlia, on una persona ha mort i 11 han desaparegut.

Segons les autoritats franceses, en només 10 hores van caure més de 500 mil·lilitres de precipitacions sobre les poblacions que es troben a les profundes valls d’aquest departament, l’equivalent a un any normal de pluja a la zona. El primer ministre del país, Jean Castex, i el ministre de l’Interior, Gerald Darmanin, han arribat ja a Niça per conèixer de primera mà la zona afectada.

Centenars de bombers participen en les tasques de rescat. Darmanin ha promès enviar helicòpters i bombers addicionals a la regió, segons el pla concretat després d’una reunió de crisi a París. El president del país, Emmanuel Macron, s’ha afegit a les condolences. «Junt superarem aquesta terrible experiència», ha comentat Macron, que ha dirigit «pensaments» a les víctimes i ha traslladat als efectius de rescat la seva «immensa gratitud».

Pont esfondrat sobre el Var

Els dos bombers desapareguts participaven en operacions de rescat quan «van ser arrossegats en el seu vehicle». Els seus companys «els van veure allunyar-se a l’aigua», ha explicat el diputat Eric Ciotti, que es trobava al centre d’operacions del cos de bombers.  Les autoritats locals han informat també de dues persones desaparegudes a Roquebillière, un municipi de 1.800 habitants a uns 50 km al nord de Niça. Es tracta de «dues persones que es van refugiar a la teulada d’una casa, la casa es va esfondrar i els bombers els van veure» caure a l’aigua, ha detallat Ciotti. Una altra persona ha desaparegut a Tende, també al sud-est.

Les pluges han causat així mateix danys en les infraestructures. Divendres a la tarda un pont es va esfondrar sota la pressió de l’aigua a la mateixa zona. El riu Var, que va sortir del seu curs, va envair completament la calçada a prop de l’aeroport de Niça, a la Costa Blava.

L’aeroport de Niça, el segon de França després dels de París, va aconsellar a Twitter als viatgers que «no vagin a l’aeroport i consultin les aerolínies». La ciutat de Niça va prendre mesures de precaució, obrint centres d’allotjament d’emergència i prohibint l’accés al famós passeig dels Anglesos, a la vora del mar.

L’alcalde de Niça, Christian Estrosi, ha lamentat danys enormes causats per les inundacions. «Ens hem enfrontat a un desastre que mai havia vist abans», ha assenyalat als mitjans de comunicació locals.

El Sesia, desbordat

A Itàlia, un bomber ha mort per la caiguda d’un arbre i 11 persones han desaparegut a causa de les inundacions que han afectat sobretot la regió de Piemont, on es concentra el major nombre de danys.

Entre els desapareguts es troben tres voluntaris d’una cooperativa de la zona de Cuneo que viatjaven a bord d’una furgoneta a Val Ròia i un pastor que pel que sembla va ser arrossegat per un rierol. A la zona de Valle Gesso, es busquen sis excursionistes alemanys. També ha desaparegut a Valsesia un noi d’uns 20 anys que circulava per la carretera entre Doccio i Crevola, a la zona de Vercelli, que s’ha esfondrat parcialment. El trànsit ferroviari ha hagut de ser suspès entre les localitats de Vercelli i Novara, a causa del desbordament del Sesia.

Les precipitacions diàries registrades a tot el Piemont han superat el rècord històric del 1958, ha explicat l’agència regional per a la protecció del medi ambient.

El president de la regió Piemont, Alberto Cirio, ha demanat al Govern que declari l’estat d’emergència a l’assegurar que «en algunes zones els alcaldes es queixen de pitjors danys que els de la inundació del 1994».

La localitat de Limone, centre turístic dels Alps, a la frontera amb França, està aïllada i no té electricitat ni aigua i moltes àrees estan completament inundades i alguns edificis han sigut evacuats.

Notícies relacionades

També s’estan vivint fortes inundacions a la regió de Ligúria, en particular Ventimiglia, i a la zona de Bèrgam s’han registrat ràfegues de vent de més de cent quilòmetres per hora i les fortes pluges han provocat esllavissaments de terra, cosa que ha provocat el tancament de diverses carreteres provincials.

.