acord històric

El Govern sudanès i els moviments armats firmen un acord de pau

L'acte s'ha celebrat a Yuba, la capital del Sudan del Sud, i posa fi a una guerra que ha durat 17 anys

zentauroepp55234734 file photo  south sudan s vice president riek machar attends201003142004

zentauroepp55234734 file photo south sudan s vice president riek machar attends201003142004 / SAMIR BOL

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern sudanès i els principals grups armats del país, integrats al Front Revolucionari del Sudan, han firmat avui un acord de pau a Yuba, on el 31 d’agost van segellar un acord preliminar a què es va arribar amb la mediació sud-sudanesa. El document va ser firmat per tres integrants de la delegació governamental, encapçalada pel vicepresident del Consell Sobirà del Sudan, el general Mohamed Hamdan Dagalo (àlies Hemedti), al costat de més de deu representants de diferents moviments armats i el president del Sudan del Sud, Salva Kiir, com a mediador.

La cerimònia va tenir lloc a la plaça de la Llibertat de Yuba, al centre de la qual va ser aixecada una carpa per a la firma de l’acord, que també va comptar amb alguns «testimonis», com Egipte, el Txad, Qatar i la Unió Africana, entre altres. Mentrestant, el president del Consell Sobirà, el general Abdefatah al Burhan, va firmar el text com a garant, com el cap d’Estat txadià, Idriss Deby. El Consell Sobirà és el màxim òrgan de govern del Sudan durant el període de transició que va començar després de l’enderrocament de l’expresident Omar el Bashir l’abril del 2019.

Marginació i pobresa

Una de les principals promeses de les noves autoritats, militars i civils, va ser aconseguir la pau, estabilitat i prosperitat en totes les àrees del Sudan, per la qual cosa es van embarcar en negociacions amb els múltiples grups armats que es van aixecar en armes contra Al Bashir anys enrere.

Notícies relacionades

L’acord inclou múltiples qüestions relatives a les regions de Darfur, Kordofan del Sud i el Nil Blau, que van patir la violència, la marginació i la pobresa sota el règim de l’expresident, acusat de genocidi, crims de guerra i de lesa humanitat en la guerra de Darfur (2003-2008).

Els capítols del document contemplen el reconeixement dels drets ancestrals de les tribus, l’anul·lació dels drets de propietat atorgats mitjançant usurpació o arrabassats pel Govern d’Al Bashir i el dret a la tornada dels desplaçats i refugiats, així com la compensació a les víctimes. A més, l’acord obre la porta al restabliment del model federal, amb més prerrogatives fiscals per a les regions, que estaran representades en els òrgans de govern transitoris. 

Temes:

Sudan del Sud