EXPANSIÓ DE LA COVID
París tancarà bars i gimnasos amb menor incidència del virus que a Madrid
Les autoritats franceses decreten l'«alerta màxima sanitària» i reforcen les mesures preventives davant la pressió creixent als hospitals de la regió parisenca
zentauroepp54675961 paris france 28 08 2020 people wearing protective face 200828171428 /
L’expansió del coronavirus no dona treva a París. Aquest mateix dilluns, la capital francesa passa a ser considerada «zona d’alerta màxima». Les noves restriccions anunciades aquest mateix matí per l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i la prefectura parisenca entraran en vigor demà dimarts. El Govern espera, així, frenar l’onada de contagis que es tradueix ja en una forta tensió en els serveis de cures intensives de la regió parisenca.
París i els seus tres departaments limítrofs –Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis i Val-de-Marne– han sobrepassat els límits dels tres marcadors establerts pel Govern per decretar l’«alerta màxima»: la taxa d’incidència de la malaltia (250 per 100.000 habitants en set dies) la seva incidència entre els més més grans (100 per 100.000 habitants) i la taxa d’ocupació dels serveis de reanimació (30% d’ucis ocupades per pacients de Covid-19.
En aquest context, durant els pròxims 15 dies, bars i cafès hauran de tancar les portes. La venda d’alcohol estarà prohibida a partir de les 22 h, així com el seu consum en els espais públics. Els restaurants no es veuran afectats per les noves restriccions, sempre que respectin de manera estricta el nou protocol sanitari, que serà publicat al llarg del dia.
Aforament limitat a les universitats
Les universitats, un dels principals focus de contagi –el 40%–, hauran de limitar el seu aforament al 50%. Les festes d’estudiants també estaran prohibides.
Gimnasos, piscines, sales de ball i de jocs també es veuran obligats a tancar durant dues setmanes. Els espais esportius a l’aire lliure, com estadis de futbol o terrenys d’entrenament, podran continuar oberts mentre no superin el 50% de l’aforament. Cines, teatres i museus podran continuar amb la seva activitat a condició de respectar les regles sanitàries.
Els esdeveniments destinats a rebre el públic hauran de limitar el seu aforament a 1.000 persones. Les reunions en l’espai públic continuaran sent limitades a un màxim de 10 participants. Els centres comercials tampoc se salven de les noves restriccions, podran acollir com a màxim un client per cada quatre metres quadrats.
Les noves restriccions passaran factura. En una tessitura econòmica especialment fràgil i degradada, Anne Hidalgo va prometre als «actors econòmics» que «es prendran totes les mesures per evitar tancaments i acomiadaments».
Les residències de gent gran limitaran les visites
Les residències de gent gran comptaran amb un nou sistema de funcionament: les visites estaran autoritzades amb cita prèvia i limitades a dues persones. Els empleats dels esmentats establiments també seran sotmesos a un control estricte. Segons l’Agència Regional de Salut d’Ile-de-France, es faran «revisions preventives de tots els seus professionals amb una freqüència de 14 dies en la mesura que sigui possible».
Malgrat les seqüeles econòmiques de les noves normatives i limitacions, decretar la «zona d’alerta màxima» a París i els seus voltants sembla inevitable davant l’acceleració del virus. Segons l’Agència de Salut de la regió parisenca, cada dia es comptabilitzen més de 3.500 nous casos i 203 focus de contagis es mantenen actius.
La capital francesa ha superat durant diversos dies consecutius els límits màxims dels marcadors destinats a activar l’alerta màxima. Una tendència a l’alça de la Covid confirmada al llarg del cap de setmana, amb 270 casos per 100.000 habitants a set dies, mentre que l’ocupació de les ucis ronda el 35%. A Madrid capital, la incidència a 14 dies és de 777 casos per cada 100.000 habitants.
Marsella reobrirà els restaurants
Davant la multiplicació dels positius de coronavirus, el ministre de Sanitat, Olivier Véran, va llançar el senyal d’alarma dijous passat: si la situació sanitària continuava empitjorant en els pròxims dies, el Govern no tindria «una altra opció per declarar París i els seus voltants com a zona d’alerta màxima a partir de dilluns». Les mesures decretades fins ara –l’ús obligatori de la mascareta o el tancament dels bars a les 22h– no han donat els seus fruits.
Notícies relacionadesMarsella, una de les metròpolis més afectades per l’epidèmia i on l’alerta màxima va ser decretada la setmana passada, reobrirà aquest dilluns els restaurants sota un estricte protocol sanitari. Segons els representants del sector, els restaurants hauran d’identificar els seus clients per poder posar-se en contacte amb ells si fos necessari i mantenir un espai d’1,5 metres entre cada taula. Els detalls de la nova normativa seran publicats al llarg d’aquest dilluns.
Tota precaució és poca davant la multiplicació del nombre de contagis. Diumenge a la nit, França va registrar 12.566 nous casos de Covid-19 i 32 morts en les últimes 24 hores, i s’arriba a un total de 619.000 positius i més de 32.000 víctimes mortals.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors