CONFLICTE ENQUISTAT

L'OTAN demana a Turquia que ajudi a frenar la guerra a l'Alt Karabakh

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha visitat aquest dilluns Ankara, on ha exigit un alto el foc entre Armènia i Azerbaidjan, territori que es disputen els dos països

zentauroepp55273452 ankara  turkey   05 10 2020   a handout photo made available201005160934

zentauroepp55273452 ankara turkey 05 10 2020 a handout photo made available201005160934 / TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS O

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El secretari general de l’OTAN,  Jens Stoltenberg, ha reclamat aquest dilluns el cessament complet de les hostilitats a l’Alt Karabakh  entre els exèrcits d’Armènia l’Azerbaidjan i, en la seva visita a Turquia, ha demanat al Govern de Recep Tayyip Erdogan que «utilitzi la seva influència considerable» amb l’Azerbaidjan per «calmar la situació».

Des de fa una setmana, els dos petits països caucàsics viuen en estat de guerra en la línia del front de l’Alt Karabakh. Aquesta regió, internacionalment reconeguda com a territori azerbaidjanès, és, no obstant, controlada per forces armènies i és, de facto, un estat independent.

«Estem profundament consternats per l’escalada d’hostilitats a l’Alt Karabakh i demanem un alto el foc immediat perquè les dues parts busquin una solució pacífica al conflicte. Una guerra com aquesta posa en risc moltes coses, com les vides de civils i infraestructures clau. Per això és extremadament important fer arribar el missatge que les hostilitats han de parar ara mateix. No hi ha una solució militar al conflicte de l’Alt Karabakh», ha dit Stoltenberg en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Afers Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu.

Zones residencials

Vuit dies després que comencessin els combats, es desconeix encara qui va ser qui ho va començar tot. Els dos països s’acusen mútuament i, al final, els qui pateixen són els civils: uns 40 han mort ja per bombardejos sobre zones residencials als dos països i, en alguns casos, a desenes de quilòmetres de la línia del front.

Notícies relacionades

«Armènia dispara míssils contra ciutats àzeris. Això és un crim de guerra», ha dit Çavusoglu, que no ha esmentat que l’Exèrcit àzeri, segons molts informes, ha fet el mateix en ciutats de l’Alt Karabakh.

En la seva reunió prèvia –a la que ha seguit una altra de Stoltenberg amb Erdogan–, el secretari general de l’OTAN i el ministre d’Exteriors turc també han parlat dels conflictes libi, sirià, afganès i iraquià. Sobre les tensions en el Mediterrani oriental, Stoltenberg ha celebrat que, a la fi, Grècia i Turquia s’asseguin a la taula a dialogar.