Pandèmia global
Cada vegada menys bars oberts a les ciutats europees
França, el Regne Unit, Bèlgica, la República Txeca, Alemanya, Itàlia i Espanya opten per restringir horaris o pel tancament total
zentauroepp55290748 inter201008123410 /
Immersos ja de ple en la segona onada de Covid-19 a Europa, els bars tornen a estar en el punt de mira i a sentir la llosa de les restriccions. Alguns governs, en el seu ardu estira-i-arronsa entre controlar la pandèmia i garantir l’activitat econòmica, consideren que, davant l’augment de casos, els ciutadans bé poden prescindir de les copes, tot i que els empresaris, aterrits, es posen les mans al cap. No hi ha unanimitat a tot Europa, però sí que es repeteixen patrons, que passen per, en primer lloc, restringuir l’horari dels bars i, després, optar pel tancament total.
Va començar París, el 28 de setembre, amb l’obligació dels bars de tancar a les 22.00 hores. Però la patacada va arribar el 5 d’octubre quan pubs i tavernes van abaixar les persianes durant dues setmanes per decisió de l’Ajuntament de la capital francesa. Els restaurants queden exempts de la restricció. Marsella, especialment castigada pels contagis, va tancar amb pany i clau durant dues setmanes. La llista de ciutats franceses amb bars tancats no deixa d’augmentar gradualment: Grenoble, Lilla, Lió, Tolosa, Montpeller i Saint-Étienne.
Bar tancat a París per les mesures restrictives contra la Covid-19. /
El Regne Unit ha anat per idèntic camí. Avui, ‘pubs’ i restaurants han de tancar a les 22 hores en tot el país. Però el Govern del conservador Boris Johnson ha decidit tancar des d’avui els bars a la ciutat de Liverpool, amb 600 positius per 100.000 habitants, i a tota la regió, on viuen 1,5 milions de persones. Ni pubs, ni casinos, ni gimnasos ni cases d’apostes. En el punt de mira queden altres ciutats del nord d’Anglaterra, com Manchester, Liverpool i Newcastle.
A més, cinc zones d’Escòcia, entre les quals hi ha les ciutats d’Edimburg i Glasgow, ja es troben des del 9 d’octubre sense pubs, bars ni restarurants. Només obren fins a les 18.00 hores les cafeteries que no venen alcohol. Les restriccions s’aplicaran fins al 25 d’octubre als bars i restaurants de les zones de Greater Glasgow & Clyde, Lanarkshire, Ayrshire & Arran, Lothian i Forth Valley, on només podran servir menjar per emportar.
A jutjar per aquesta disparitat de mesures dins del país, s’entreveu que Johnson és partidari d’utilitzar el bisturí per anar disseccionant diferents necessitats a fi de danyar el menys possible l’activitat econòmica.
El Govern nord-irlandès ha anunciat que tancarà durant quatre setmanes els bars i restaurants, mentre que les escoles suspendran les classes durant quinze dies, davant el marcat augment dels contagis de coronavirus a la província britànica. Les noves restriccions entraran en vigor a partir del divendres 16, segons va informar la ministra principal, la unionista Arlene Foster, després de mantenir intenses negociacions amb el seu soci en l’Executiu de poder compartit, el partit nacionalista Sinn Féin.
Brussel·les, sense alcohol
La capital de Bèlgica, Brussel·les, té tancats tots els bars i cafès des del 5 d’octubre i durant un mes. Els locals on se serveixin plats a taula es podran mantenir oberts, però aquells espais públics destinats al consum de begudes alcohòliques es mantindran tancats fins al 8 de novembre a les 19 comunes de la capital belga.
El Govern de la República Txeca va decretar dilluns el tancament immediat de totes les escoles, bars i restaurants fins al 3 de novembre per reduir el nivell de contagis amb el coronavirus. Berlín, la capital alemanya, ha establert que bars i restaurants tanquin a les 23.00 hores durant tot el mes d’octubre.
A Itàlia, un dels països europeus menys restrictius, els bars tancaran a mitjanit, però a partir de les 21.00 hores no es podrà consumir a l’exterior dempeus.
Notícies relacionadesMadrid, confinat per zones, ha estat tancant bars i restaurants a les 22.00 hores, i Catalunya està pendent de si del Govern ordena el tancament de bars i restaurants.
Les repercussions d’aquestes mesures restrictives preocupen seriosament el sector, ja ferit després del tancament durant mesos en el moment més dur del confinament de primavera. «Abans de final d’any, el 30% dels bars, hotels, restaurants, discoteques i empreses de càtering de París i la regió de l’Illa de França, corren el risc de tancar», va alertar Roland Héguy, president de la Unió d’Oficis i Indústries de l’Hostaleria, al diari Le Parisien.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"