CRIMS CONTRA LA HUMANITAT
La detenció preventiva a Corea del Nord: tortures, condicions insalubres i treballs forçats
El règim de Kim Jong-un considera els detinguts «poc menys que animals», segons un informe de Human Rights Watch
undefined53257971 12 04 2020 kim jong un en una reuni n del partido de los tra201016124555 /
El sistema de detenció preventiva a Corea del Nord s’ha convertit en un catalitzador de tortures, condicions insalubres i treballs forçats, com ho testifiquen 46 nord-coreans que van ser detinguts o van treballar dins del sistema i que han parlat amb Human Rights Watch (HRW).
En un informe publicat aquest dilluns, HRW descriu els detalls d’uns protocols «arbitraris, violents, cruels i degradants». Els exdetinguts que han patit els abusos de l’opac sistema del seu país coincideixen que, una vegada que són detinguts, surten a un abisme on no saben què els pot passar i del qual alguns no sobreviuen.
El report ressalta que «algunes dones detingudes van indicar haver patit assetjament i agressions sexuals, incloses violacions», per part de diferents funcionaris durant el seu empresonament preventiu. A una de les entrevistades, un agent de la policia secreta la va violar i un altre oficial la va grapejar per sobre i per sota de la roba.
Entre els delictes comesos pels entrevistats figuren el contraban, haver sigut deportat des de la Xina després de fugir del país o posseir un telèfon xinès, que permet parlar amb l’exterior. Sense accés a advocats independents i sense capacitat de protesta, queden a mercè del que dicten les autoritats.
La humiliació com a sistema
Els exfuncionaris consultats per l’oenagé reconeixen que «el maltractament i la humiliació estan considerats un informe crucial del sistema de justícia penal a Corea del Nord». Els detinguts pateixen de cops i pateixen falta de menjar, roba i lavabo. Són amuntegats en unes cel·les amb nul·les condicions d’higiene i absència de calefacció per suportar les gèlides temperatures de l’hivern nord-coreà, que en ocasions arriben als 20 graus sota zero.
Notícies relacionadesEls sentinelles obliguen els presoners a passar hores en les mateixes posicions, de vegades fins a 16 de seguides, segons l’informe que assenyala que si un pres es mou, ell, i en ocasions la resta de companys de cel·la, són castigats amb més cops de puny, puntades de peu o clatellades.
Brad Adams, director de la secció Àsia de HRW, descriu un país on la gent viu amb «por constant» de caure en mans d’un règim on «es pressuposa la culpa» i en el qual «l’única sortida és a través de suborns i ‘enxufes’». Una comissió d’investigació de l’ONU ja va acreditar el 2014 que les sistemàtiques violacions de drets humans al país asiàtic equivalien a crims contra la humanitat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme