avanç de Covid-19
Mig Europa es blinda contra el coronavirus
Les mesures per frenar la propagació del patogen es multipliquen al continent, amb un confinament parcial a la República Txeca a partir d'aquest dijous
coronavirus-republica-checa
Les mesures per frenar la propagació del coronavirus es multipliquen a Europa, amb un confinament parcial a la República Txeca a partir d’aquest dijous, mentre dues regions italianes han decretat toc de queda, Irlanda es torna a confinar i Alemanya ha registrat un rècord de nous casos.
L’esperança d’una vacuna eficaç s’ha vist soscavada per la mort al Brasil d’un voluntari que participava en les proves de la vacuna elaborada per la Universitat d’Oxford contra la Covid-19, van anunciar fonts oficials dimecres.
Es tracta de la primera mort d’un voluntari que participava en les proves d’un dels nombrosos assajos clínics que es realitzen al món.
Però Oxford va assegurar que la fase 3 dels tests d’aquesta vacuna que està sent desenvolupada amb el laboratori AstraZeneca prosseguiran, després de la conclusió d’un comitè independent que no porta riscos per a la salut dels voluntaris.
El brasiler mort, que segons diversos mitjans era un metge de 28 anys, estava en primera línia del combat a l’epidèmia i sembla que va morir per les complicacions relacionades amb la Covid-19. Després de graduar-se a la facultat de Medicina l’any passat, el jove metge treballava en dos hospitals de Rio de Janeiro.
Uns 20.000 voluntaris participen en els assajos de la vacuna, entre els quals, 8.000 al Brasil.
Davant la segona onada del virus, Europa es tanca cada vegada més, com la República Txeca, on el Govern ha limitat els desplaçaments de persones i ha decretat el tancament de comerços –a excepció de les botigues d’aliments i les farmàcies– i serveis per frenar la propagació del virus, a partir d’aquest dijous i fins el 3 de novembre.
«El govern [...] limitarà els desplaçaments i els contactes amb altres persones [...] a excepció de les sortides per anar a treballar, les compres i les visites al metge», va dir dimecres a Twitter el ministre de Salut, Roman Prymula, epidemiòleg de professió.
Dimarts, els txecs comptabilitzaven de lluny el major nombre de nous casos i de morts per 100.000 habitants registrats en les dues setmanes anteriors.
Toc de queda a la Llombardia i la Campània
A la Llombardia (nord) d’Itàlia entra en vigor aquest dijous un toc de queda des de les 23.00 h a les 05.00 h durant les pròximes tres setmanes i a la Campània (sud) on se situa la ciutat de Nàpols, el president de la regió, Vincenzo De Luca, va anunciar la prohibició de sortir de casa a partir de divendres a partir de les 23.00 h, tot i que no va precisar a quina hora acaba ni la durada d’aquesta mesura.
Itàlia registra des de divendres un fort augment de casos de Covid-19, amb més de 10.000 infectats per dia.
La Llombardia, on s’ubica Milà, és la més afectada, com ho va ser al principi de la pandèmia, els mesos de febrer i març.
La situació s’agreuja també a Alemanya, on per primera vegada des de l’inici de la pandèmia s’han registrat més de 10.000 casos en 24 hores (11.287), un rècord, segons dades oficials publicades dijous. Divendres passat eren 7.830 els nous casos.
A Irlanda, les mesures més dures van entrar en vigor dijous a la nit amb un nou confinament.
Amb l’esperança de «celebrar el Nadal correctament», segons el primer ministre Micheal Martin, els irlandesos hauran de quedar-se a casa durant sis setmanes, tot i que les escoles es mantindran obertes.
Els comerços no essencials tancaran i els irlandesos només podran sortir a fer esport en un radi de cinc quilòmetres.
La situació es continua agreujant també a Espanya, el primer país de la UE i el sisè del món que ha superat el milió de contagis.
Davant la recrudescència dels contagis, les autoritats espanyoles han imposat noves restriccions, amb el tancament parcial d’una desena de ciutats i algunes regions.
Polònia vol endurir les restriccions
La pandèmia ja ha causat almenys 1.126.465 morts al món des de finals de desembre, 254.300 dels quals, a Europa, segons un balanç establert per l’AFP dimecres. Així mateix, els infectats acumulats diagnosticats voregen els 41 milions.
Els Estats Units són el país més colpejat tant pel nombre de casos com de morts, amb 221.930 morts, seguit del Brasil (155.403 morts), l’Índia (115.914), Mèxic (86.993) i el Regne Unit (43.967).
Polònia també estudia endurir les mesures, segons el seu primer ministre, que ha declarat que desitja ampliar les restriccions que van entrar en vigor la setmana passada a prop de la meitat del territori, declarat «zona roja», davant l’augment de casos.
Notícies relacionades«Recomanaré a partir de dissabte, que tot Polònia sigui considerada ‘zona vermella’», va declarar Mateusz Morawiecki a la cadena privada Polsat TV, poc abans d’una reunió de crisi que ha de decidir les mesures.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao