Canvis a l'Amèrica Llatina
La victòria de l'esquerra boliviana debilita Guaidó
L'opositor veneçolà ha cridat a boicotejar els comicis parlamentaris del 6 de desembre
HANDOUT - 07 September 2020, Venezuela, Caracas: Venezuelan opposition leader Juan Guaido speaks during a press conference which is joined by Thirty-seven Venezuelan political parties to announce their rejection for the upcoming parliamentary elections which will be held on 06 December 2020. Photo: Leo Alvarez/Prensa Presidencia Guaido/dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung im Zusammenhang mit der aktuellen Berichterstattung und nur mit vollstÃ?ndiger Nennung des vorstehenden Credits /
Com era de suposar, el president Nicolás Maduro va saludar la victòria de l’esquerra boliviana. Sectors de l’oposició veneçolana també van prestar atenció a l’ocorregut en aquest país, tot i que per raons diferents del palau de Miraflores. En una recent columna publicada al portal ‘Contrapunto’, José Gregorio Yépez es va fer ressò d’aquestes mirades i va considerar que la victòria del Moviment al Socialisme (MAS) «obliga a revisar» les estratègies desplegades per l’antimadurisme. En clara al·lusió al diputat Juan Guaidó, que ha cridat a boicotejar els comicis parlamentaris del 6 de desembre, Yepes va afirmar que el cas bolivià «posa sobre la taula» la discussió sobre participar «en els espais de discussió que es presentin per adversos que aquests siguin».
En aquest sentit, va destacar la decisió del MAS de no abandonar la lluita electoral «malgrat l’avantatge de qui exercia el poder». Aquest partit va vèncer perquè «es va mantenir dins del joc, cosa que no ha succeït a Veneçuela». Sense nomenar Guaidó, l’analista va dir que «Bolívia posa en evidència la premissa que no es pot guanyar des de la tribuna o esperant que un altre guanyi el joc per tu».
Però el diputat a qui els EUA i 54 governs més van reconèixer com a «president encarregat» ha decidit mantenir el seu únic full de ruta contra vent i marea. No veu cap més opció que forçar la sortida de Maduro. Guaidó ha convocat una consulta popular per repudiar els comicis. Henrique Capriles va criticar la crida. El principal crèdit de Guaidó continua sent els Estats Units. La recent condemna de l’Organització d’Estats Americans (OEA) a les eleccions del 6 de desembre, que va qualificar de poc transparents, és una prova més del pes de les seves aliances internacionals. Si bé Capriles qüestiona les garanties de la contesa, alhora opina que les sancions de Donald Trump no han ajudat a resoldre els problemes veneçolans. En aquest sentit es va preguntar què passaria si la Casa Blanca canvia de signe polític. Si això succeís, Guaidó perdria en principi el seu principal suport.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"