Des de l'octubre
Nigèria xifra en prop de 70 els morts per les protestes contra la brutalitat policial
El president no ha aclarit si aquesta xifra inclou els morts dimarts a Lagos després que les forces de seguretat obrissin foc sobre una manifestació
zentauroepp55518251 int201021162903 /
La presidència de Nigèria ha xifrat en prop de 70 els morts en el marc de les protestes que se succeeixen des de principis d’octubre al país contra la brutalitat policial, si bé no ha detallat si aquesta xifra inclou els morts dimarts a la ciutat de Lagos després que les forces de seguretat obrissin foc contra una manifestació a l’àrea de Lekki.
El president nigerià, Muhammadu Buhari, va comunicar dijous, durant una reunió d’emergència per abordar la situació, que 69 persones havien mort en les mobilitzacions, inclosos 11 policies i 7 soldats, segons ha confirmat un portaveu de la presidència a la cadena de la televisió britànica BBC.
El mandatari va destacar durant la trobada, en què van participar antics presidents nigerians, que les autoritats no permetrien que els responsables de disturbis continuessin protagonitzant incidents, mentre va mostrar la disposició del Govern a respondre a les demandes dels manifestants.
Buhari va demanar a última hora de dijous el final de les protestes i va advocar per un diàleg «constructiu» per «trobar solucions», arran dels últims incidents i la repressió de les mobilitzacions, que dimarts van deixar més d’una desena de morts a la ciutat de Lagos, segons les dades de l’organització no governamental Amnistia Internacional.
Crítiques pel seu silenci
El president, molt criticat pel seu silenci en relació amb la repressió de les protestes, va defensar les mesures i la decisió de dissoldre el controvertit Esquadró Especial contra el Robatori (SARS), els abusos del qual van ser l’espurna que va encendre les mobilitzacions.
«A l’aprovar la dissolució del SARS vaig deixar clar que anava en línia amb el nostre compromís amb l’aplicació de reformes extensa dins la policia. Per desgràcia, la rapidesa amb què vam actuar sembla haver sigut interpretada com un signe de debilitat i manipulada per alguns per als seus interessos egoistes i antipatriòtics», va lamentar.
«Als que busquen soscavar la seguretat nacional i la situació de llei i ordre. Sota cap circumstància això serà tolerat», va advertir, abans de ressaltar que les demandes dels manifestants «han sigut escoltades alt i clar» i que les autoritats «estan responent».
D’aquesta forma, Buhari es va dirigir directament als que «han segrestat i desviat la protesta inicial, genuïna i ben intencionada (...) contra els excessos d’alguns membres de l’ara dissolt SARS». «S’han perdut vides, s’han denunciat actes de violència sexual, han sigut atacades dues presons i s’ha alliberat presos, i propietats públiques i privades han sigut completament destruïdes», va lamentar.
«Tot això s’ha fet en el nom de les protestes del moviment #EndSARS. Em dol que s’hagin perdut vides innocents. Aquestes tragèdies són injustificades i innecessàries», va assenyalar, abans de matisar que «no s’han de connectar de cap manera aquests mals actes amb l’expressió legítima de queixes per part dels joves del país».
Reducció del toc de queda
Per la seva banda, el governador de l’estat de Lagos, Babajide Sanwo-Olu, ha anunciat una reducció del toc de queda a partir de la jornada de dissabte i ha ressaltat que a partir d’aquest dia estarà en vigor entre les 20.00 i les 6.00 hores, segons ha informat el diari nigerià ‘The Guardian’.
Sanwo-Olu va reconèixer dijous la mort d’almenys dos manifestants pels trets de les forces de seguretat a Lekki, després d’haver negat unes quantes vegades que hi hagués morts. Així, va dir que la qüestió ha sigut traslladat «al més alt nivell de l’Exèrcit» i va defensar que les autoritats de Lagos «no tenen coneixement sobre els protocols de l’Exèrcit».
Anys de «violència incontrolada»
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va demanar dimecres «màxima contenció» a les forces de seguretat i va sol·licitar a les autoritats «que investiguin els incidents i facin retre comptes als responsables».
Per la seva banda, l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va condemnar l’ús excessiu i desproporcionat de la força i va demanar mesures per fer front a les reiterades violacions dels Drets Humans comeses per les forces de seguretat.
Notícies relacionadesBachelet va recordar a més que «Nigèria ja estava en un punt d’ebullició» abans dels incidents «per les revelacions sobre anys de violència incontrolada, inclosos suposats assassinats, violacions, extorsions i altres violacions» per part de membres del SARS.
En aquesta línia, va apostar per «reexaminar la totalitat del sector de seguretat i la seva supervisió civil» després de «molts anys de denúncies sobre violacions que no han sigut abordades de forma adequada». «Això ha d’incloure una revisió total de les normes d’actuació i els sistemes i mètodes d’entrenament», va sentenciar.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"