Alarma a França
Alerta màxima a França després d'una nova onada d'atacs gihadistes amb tres morts
Un home assassina tres persones a ganivetades en una basílica de Niça, i es registren atacs a Avinyó i al consolat francès de Jiddah
Macron denuncia que «França està sent atacada» i el primer ministre promet una «resposta ferma, implacable i contundent»
França es va despertar aquest dijous amb una nova tragèdia. Tres persones van ser assassinades i algunes van resultar ferides en un atac amb arma blanca comès a la basílica de Notre-Dame a Niça. No va ser l’únic incident de la jornada, un individu va ser abatut per la policia a Avinyó després d’amenaçar amb un ganivet diversos vianants i un altre home va ser detingut a la ciutat saudita de Jiddah després d’agredir un guarda de seguretat del consolat francès. A més, les autoritats franceses van portar a terme una sèrie d’arrestos relacionats amb altres potencials atacs terroristes. «Clarament, França està sent atacada», va assegurar Macron. Davant aquest panorama, el país gal va activar l’«alerta màxima per atemptat» a tot el seu territori.
Va ser la ciutat de Niça la que es va emportar la pitjor part: el sagristà de l’església i dues feligreses van perdre la vida en mans de Brahim A., un tunisià de 21 anys que hauria arribat a França procedent de l’illa italiana de Lampedusa. El brutal succés va ser qualificat pel president francès com un «atac terrorista islamista».
L’incident a la ciutat de la Costa Blava va començar les 9 del matí, dues de les víctimes van morir dins el temple, la tercera va aconseguir escapar i refugiar-se en un bar pròxim, abans de sucumbir a les ferides. Davant «un atac tan covard com bàrbar [...] comès contra la llibertat de culte [...] i la llibertat de consciència», la resposta de França serà «ferma, implacable i contundent», va prometre el primer ministre, Jean Castex.
«Alerta màxima per atemptat»
En aquest sentit, el president francès, que va viatjar fins al lloc dels fets, va anunciar la mobilització de 4.000 militars per reforçar l’«Operació Sentinella» –operació creada el gener del 2015 després dels atemptats contra el setmanari ‘Charlie Hebdo’, amb la missió de vigilar llocs especialment sensibles en el marc de la lluita antiterrorista–. L’activació de l’«alerta màxima per atemptat», posada en marxa «per una durada limitada: el temps de gestió de la crisi», permetrà les autoritats «assegurar la mobilització excepcional de recursos, però també difondre informació susceptible de protegir els ciutadans en una situació de crisi». La seguretat als llocs de culte i els cementiris va ser immediatament reforçada a petició del Ministeri de l’Interior.
Per la seva banda, la Fiscalia Nacional Antiterrorista serà l’encarregada d’aclarir els detalls de l’atac en el marc d’una investigació per «assassinat amb finalitats terroristes» i per «intent d’assassinat terrorista».
«Víctima de l’islamofeixisme»
Segons l’alcalde de la ciutat, Christian Estrosi, el presumpte agressor, detingut en estat d’urgència absoluta després de rebre diversos trets de la policia, hauria repetit en múltiples ocasions «Allah Akhbar» –Al·là és gran– quan era atès per un equip mèdic al lloc dels fets». «Niça, com França, [...] està pagant un preu massa alt al convertir-se altre cop en víctima de l’islamofeixisme», va condemnar el regidor, recordant l’atemptat perpetrat a la seva ciutat el 14 de juliol del 2016, amb un funest balanç de 86 morts i més de 400 ferits.
«Si som atacats, una vegada més, és pels valors que apreciem, pel nostre gust per la llibertat, per la possibilitat al nostre territori de creure lliurement i no cedir davant cap esperit de terror [...] I ho dic amb una gran claredat, no ens rendirem davant res», va afirmar el president francès després de la sèrie d’incidents.
Macron, «el dimoni de París»
Un discurs que segueix al peu de la lletra la seva posició després de l’atemptat comès contra Samuel Paty, el professor d’història i geografia assassinat per il·lustrar la seva classe sobre la llibertat d’expressió amb les caricatures del profeta Mahoma publicades pel setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’.
Durant l’homenatge al mestre, el mandatari gal va assegurar que França continuarà «defensant les caricatures», un missatge que va desencadenar múltiples protestes a Turquia, l’Iran, el Pakistan, Jordània i Kuwait denunciant la publicació de les controvertides il·lustracions i demanant el boicot dels productes francesos. Macron tampoc va donar llavors el seu braç a tòrcer: «Res ens farà retrocedir, mai», va escriure en el seu compte de Twitter.
La seva fèrria defensa de les caricatures de Mahoma ja li valen el títol d’«El dimoni de París», sobrenom encunyat pel diari ultraconservador iranià ‘Vatan Emrooz’ en la seva publicació del 27 d’octubre passat, acompanyat d’una caricatura del mandatari. Pròxim al poder iranià, el diari condemna la «grolleria» de Macron per promoure «en diverses ocasions la publicació de caricatures insultants», il·lustracions que «desperten la fúria dels musulmans de tot el món».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao