zentauroepp55620777 qanon gran reportaje  -201027203847

El deliri de QAnon posa el peu a Europa

K. Amor / A. Jerez / B. Arce / I. Casado | 02 de novembre 2020

La teoria conspiradora que afirma que una poderosa elit forma part d'una xarxa de pedofília va aparèixer al Vell Continent a finals del 2019, però aquest estiu s'ha estès ràpidament.

Més de 10 anys de crisi econòmica que ha deixat profundes ferides obertes i un virus que paralitza el món. Una combinació explosiva que deprimeix, inquieta i crea incertesa i angoixa. L’abonament psicològic perfecte per sembrar teories de la conspiració, com mostra internet. Moltes són forassenyades, però alarma que la més popular superi el deliri. Es coneix amb el nom de QAnon, un moviment que ha arrelat als Estats Units i que ja ha posat el peu i avança a EuropaAlguns experts l’han qualificat com «la ideologia conspiradora més exitosa i amenaçadora a les xarxes socials».

Aquí teniu el que propaga a grans trets, tot i que amb el temps s’hi han afegit variants: el món està sota el poder d’una banda de pedòfils de l’«estat profund» que segresta nens, els tanca en masmorres, practica ritus satànics i els agredeix sexualment abans de beure la seva sang, de la qual extreuen una substància que els permet frenar l’envelliment. Entre els malànimes que dirigeixen l’entremat hi ha els Clinton, els ObamaBill Gates i George Soros. Però hi ha un pla secret que ja està en marxa que alliberarà al món d’aquesta escòria. Al capdavant hi ha Donald Trump que, després de la «tempesta perfecta», farà possible el «gran despertar».

QAnon va néixer l’octubre del 2017 als Estats Units. Des d’aleshores no ha fet més que créixer i expandir-se més enllà de les seves fronteres. Entorn de la base conspiradora es mouen també grups negacionistes, anticonfinament, antivacunes, enemics de la tecnologia 5G i moviments d’extrema dreta, entre d’altres. Tots coincideixen a mantenir una actitud de gran desconfiança cap als governs.

A Trump li van preguntar l’estiu passat sobre el gran deliri. Aquesta va ser la seva resposta: «No sé gaire d’aquest moviment, però tinc entès que els agrado molt, la qual cosa els agraeixo. He sentit que és gent que estima el nostre país». Almenys 70 candidats republicans al congrés han manifestat en algun moment el seu recolzament al moviment, com les aspirants per Geòrgia, Marjorie Taylor Greene i Stanton King. De res ha servit que l’FBI considerés l’any passat a QAnon «una amenaça terrorista potencial», després que alguns dels seus seguidors fossin acusats de delictes violents amb armes de foc als Estats Units.

La republicana per Geòrgia, Marjorie Taylor Greene, és una de les 70 aspirants al Congrés que han recolzat en algun moment les teories de QAnon. / ERIK S. LESSER (EFE)

Qanon va aparèixer per primera vegada a Europa a finals de l’any passat, però no ha sigut fins aquest estiu quan ha començat a estendre’s pel continent. ‘NewsGuard’, organització amb seu als EUA que monitora al moviment a internet, va xifrar en a prop de mig milió els seus seguidors a Europa, només a Youtube, Facebook i Telegram. Les dues primeres, junt amb Instagran, van començar a l’octubre a tancar tots els comptes relacionats amb aquest grup. Però el ciberespai és ple de vies de fuita. Els països europeus on QAnon ha penetrat més són Alemanya, el Regne Unit i, en menor mesura, França.

ALEMANYA: ASSALT AL REICHSTAG 

ALEMANYA: ASSALT AL REICHSTAG El passat 29 d’agost les escales de l’edifici històric del Reichstag van ser escenari d’unes imatges sense precedents en la història recent d’Alemanya: diversos centenars d’ultradretans amb banderes de Reichsbürger –moviment ultranacionalista que nega l’existència de la República Federal i vol recuperar les fronteres alemanyes prèvies a la segona guerra mundial– van fingir d’assaltar el Parlament federal.

L’acció, emmarcada en una jornada de protestes contra les mesures restrictives per frenar el coronavirus, va suposar un seriós toc d’atenció sobre el potencial violent de la ultradreta extraparlamentària alemanya. La teoria conspiradora de QAnon té un referent en el passat. L’ús de sang de menors entronca, de fet, amb l’antisemitisme europeu d’origen medieval, que assegurava que els jueus utilitzaven la sang de cristians com una forma de medicina.

La policia alemanya carrega contra els membres de l’extrema dreta en l’amenaça d’assaltar el Reichstag el mes d’agost passat. / CHRISTIAN MANS (REUTERS)

Als que fa anys que observen aquests grups ultres no els va passar per alt un detall. Entre els assaltants hi havia els que lluïen samarretes o portaven banderes amb l’enigmàtica «Q» de QAnon. Mitjans locals van revelar que el detonant de l’assalt va ser el missatge que una de les participants, altaveu en mà, va transmetre als manifestants: Donald Trump havia arribat a Berlín per alliberar Alemanya.

A les xarxes socials i plataformes digitals, la conspiració que expandeix QAnon ha sumat seguidors amb gran rapidesa en els últims mesos a Alemanya, tal com ha confirmat a EL PERIÓDICO l’Oficina Federal de la Protecció de la Constitució, agència d’intel·ligència que vigila als moviments que suposen una amenaça per a la democràcia alemanya. «L’abast de QAnon no pot ser encara quantificat ni classificat», assegura la font, que confirma que existeix una connexió del moviment amb algunes xarxes d’extrema dreta. «També hi ha persones no extremistes que sostenen la teoria i no busquen la conformació», afegeix.

La teoria conspiradora de QAnon té un referent en el passat: l’antisemitisme europeu d’origen medieval, que assegurava que els jueus utilitzaven la sang de cristians com a medicina

«És realment cridaner que el moviment QAnon tingui tanta ressonància a Alemanya», afirma a aquest diari el politòleg Maik Fielitz. Coautor del llibre ‘Digitaler Faschismus’ (Feixisme digital) –treball que explora els moviments autoritaris, xenòfobs i antipluralistes a internet–, Fielitz recorda que a Alemanya «ja hi havia un gran potencial entre la població per al pensament conspirador que fins ara no tenia una direcció clara. Dins d’aquest moviment trobem opositors a les vacunes, grups esotèrics i també Reichsbürger que no comptaven amb un paraigua comú. QAnon els ha ofert una direcció conjunta».

Fielitz veu en QAnon un element comú amb altres tendències autoritàries: l’impuls de deslegitimar estructures democràtiques. «Més enllà de les teories conspiradores sobre la xarxa de pedofília, el seu objectiu és fomentar la sensació que ja no es pot confiar en ningú en la societat, que és necessari retirar-se a mons paral·lels i que ja només es pot confiar en informacions procedents de determinats ‘influencers’ i grups que s’autodefineixen precisament a través de la seva oposició als corrents majoritaris’», apunta l’investigador.

«I això és el més perillós d’aquest moviment: dins d’ell, les persones s’estan inserint a poc a poc en un sistema de valors i regles completament diferents. És un moviment sense jerarquia, sense un líder clar i també imprevisible.» ANDREU JEREZ

REGNE UNIT: LA Q A CAMELOT

REGNE UNIT: LA Q A CAMELOTEl mes de gener passat la bandera de QAnon onejava al Castell de Camelot, un hotel a Cornualla, al sud-oest d’Anglaterra. L’amo del vetust edifici victorià és un acèrrim simpatitzant de l’euroescèptic Nigel Farage i de Donald Trump. El gest d’un excèntric desitjós de publicitat va marcar el preludi d’un ràpid creixement de QAnon al Regne Unit, afavorit per la pandèmia.

Actualment, un de cada quatre britànics recolza les tesis de cultes satànics secrets i en el trànsit i abús de nens, en qui estan involucrades les elits internacionals. Aquest és el resultat del sondeig realitzat ‘online’ a principis de setembre per a l’organització Hope Not Hate (Esperança No Odi), que vigila les organitzacions extremistes.

D’acord amb l’estudi, el 17% dels consultats creu que la Covid-19 va ser intencionalment alliberada per les Nacions Unides com a part d’«un pla de despoblació» o «un nou ordre mundial».

Un simpatitzant de QAnon mostra una Q en una manifestació a Londres contra les restriccions en què participa Piers Corbyn, germà de l’exlíder laborista Jeremy Corbyn. / HOLLIE ADAMS (GETTY IMAGES)

A l’agost es van produir una dotzena de protestes al país de grups antivacunes, de moviments contraris al confinament, a la tecnologia 5G i de col·lectius en lluita contra la pedofília. En aquest últim hi ha Fredom for the Children UK, que es va manifestar a les portes del palau de Buckingham i es va congregar davant la botiga de Disney al crit de «vergonya, vergonya», perquè acusen la firma d’estar involucrada en aquestes xarxes secretes.

L’anàlisi de pàgines associades amb QAnon al Regne Unit inclou, a més de caçadors de traficants de menors, seguidors de cultes New Age, defensors del ‘brexit’ i l’extrema dreta, junt amb fòrums de conspiracions ja existents.

Segons un sondeig, un de cada quatre britànics recolza les teories de QAnon i el 17% creu que la Covid-19 va ser alliberada per les Nacions Unides com a part d’«un pla de despoblació» o un «nou ordre mundial»

La BBC cita un ‘influencer’ de Youtube de 60 anys, que viu a Espanya i que en alguns vídeos apareix amb una samarreta del Port Banús, com una figura «clau» en la difusió de les teories conspiradores al Regne Unit. Va començar a penjar propaganda de QAnon durant el confinament. De passar inadvertit ha saltat a tenir 170.000 subscriptors. El seu compte ja ha sigut eliminat per la plataforma de vídeos ‘online’.

El Centre for Analysis of the Radical Right (CARR), una organització dedicada al seguiment de moviments d’extrema dreta adverteix que QAnon pot començar a influir en la política britànica, com està fent als Estats Units. BEGOÑA ARCE

Dos manifestants s’encaren amb un policia durant una manifestació en contra de les restriccions per la pandèmia, el passat mes d’octubre a Londres. / JONATAHAN BRADY (DPA)

FRANÇA: EL DELIRI DE PIZZA GIRL

FRANÇA: EL DELIRI DE PIZZA GIRL«Pizza girl», diu un cartell en grans lletres blau cel que presideix la façana d’una petita pizzeria parisenca. ‘Noia francesa’, ‘Noia mexicana’, ‘Noia noruega’, són alguns dels noms de les seves pizzes, batejades en funció dels seus ingredients: mostassa, vedella picant o salmó. Una oferta gastronòmica que va despertar sospites i conjectures paranoiques entre seguidors de QAnon a França, que van associar cada nom a àlies de menors víctimes d’una xarxa de pedòfils el centre d’operacions del qual era el restaurant. 

«No té cap sentit. ¡Aquesta carta existeix des de fa gairebé 30 anys! [...] Va ser al començament de la creació del servei a domicili [...] Una agència de comunicació em va ajudar a trobar el nostre propi concepte i vam decidir que les nostres pizzes serien entregades només per dones, d’aquí va néixer el concepte ‘Pizza Girl’», va explicar l’amo de l’establiment al diari ‘Le Parisien’, perplex dels múltiples atacs rebuts a través de les xarxes socials contra el seu establiment, el mes d’agost passat.

«¿Què són aquests logos pedòfils a la teva maleïda façana? Al vostre taulell... ¿Em diràs que no estàs al corrent del que amagues? [...] ¡No et sortiràs amb la teva! Som una legió», va amenaçar un usuari a través d’un missatge publicat a la pàgina de Facebook de la pizzeria, prova del grau de violència dels internautes fidels a les teories conspiradores de QAnon.

Un carrer del barri parisenc de Montmartre amb tots els restaurants tancats pel toc de queda. / CHARLES PLATIAU (REUTERS)

A aquest incident aïllat, que per ara es limita a insults i amenaces en l’esfera digital, se suma la creació d’una pàgina web dedicada únicament a la branca francesa de QAnon. «Sacrificis pedosatànics. L’únic combat que hem de defensar per guanyar tots els altres», es pot llegir a la seva web, on s’expliquen amb detall les inversemblants teories del grup.

Certs crepuscles del moviment dels ‘armilles grogues’, on conflueixen un maremàgnum d’ideologies polítiques, comencen a fer-se ressò de les especulacions de QAnon, encara poc conegudes pel gran públic a França. El seu compte de Twitter, batejat com a «Armilles Grogues VS Pedocriminalitat», compta, per ara, amb menys de 1.600 usuaris. IRENE CASADO SÁNCHEZ

Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió

Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors d’El Periódico.

Per disfrutar d’aquests continguts gratis has de navegar registrat.