COMMOCIÓ A ÀUSTRIA
Almenys quatre morts i una quinzena de ferits en una cadena d'atemptats gihadistes a Viena
El canceller d'Àustria, Sebastian Kurz, parla d'«atac terrorista» amb fins a sis escenes del crim diferents
L'atacant, que ha sigut abatut, és un «terrorista islamista simpatitzant d'Estat Islàmic», segons Interior
El terrorisme islamista ha colpejat amb duresa Viena, la capital d’Àustria. Almenys quatre persones han mort –dos homes i dues dones– i més d’una quinzena han resultat ferides en una cadena d’atacs amb arma automàtica ocorreguts dilluns a la nit prop d’una sinagoga al centre de la capital austríaca. El canceller d’Àustria, Sebastian Kurz, no va trigar a confirmar que es tractava d’un «atac terrorista».
Els atemptats van ser perpetrats per un sol home, que va ser abatut i descrit per la policia com un «terrorista islamista» i simpatitzant d’Estat Islàmic. «Després d’haver valorat els vídeos que ens han arribat, no hi ha indicis d’un segon atacant», ha dit avui el ministre de l’Interior, Karl Nehammer, tot i que no ha descartat de manera definitiva la possibilitat que hi hagi un segon suposat terrorista gihadista.
El jove abatut per la policia respon a la identitat de Kujtim Fejzulai, de 20 anys, i nacionalitat austríaca amb arrels macedònies. Els serveis d’intel·ligència d’Àustria tenien fitxat el terrorista. Fejzulai era un dels 90 islamistes austríacs que volien viatjar a Síria. Per això va ser condemnat a presó l’abril passat i al desembre va ser posat en llibertat anticipadament, segons ha explicat el ministre de l’Interior austríac, Nehammer. Les autoritats han informat aquesta tarda de la detenció de 14 persones «de l’entorn» de l’agressor, després que les forces de seguretat entressin al seu domicili a Viena, situat, segons la premsa local, en un barri perifèric.
L’atac múltiple, el primer que pateix la capital austríaca en 35 anys, va començar amb un tiroteig cap a les 20.00 hores en un cèntric carrer, pròxim on s’ubica la principal sinagoga de Viena, tancada en aquell moment, i molt a prop d’una freqüentada zona de bars, coneguda com a Triangle de les Bermudes. Des d’allà, l’agressor es va desplaçar pel centre de la ciutat, disparant a discreció els que ocupaven les terrasses dels locals. En total s’han comptabilitzat sis escenaris amb impactes de bala.
El terrorista estava «molt ben preparat», segons fonts policials, ja que no només portava una arma de llarg abast, sinó també una pistola i un matxet. No obstant, no s’ha pogut confirmar si el cinturó d’explosius que portava era real.
Kurz: «No ens intimidaran»
El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha condemnat un succés que ha qualificat de «repugnant atac terrorista». «La nostra policia prendrà mesures decisives contra els autors», va assenyalar a través de Twitter, on s’ha «alegrat» que els agents «hagin pogut eliminar un atacant». «Mai serem intimidats pel terrorisme», va concloure.
Per la seva banda, el president del país, Alexander Van der Bellen, va voler agrair la tasca de la policia i els serveis mèdics, així com les mostres de solidaritat dels líders estrangers, i va remarcar que davant aquests atacs es defensarà la llibertat i la democràcia «per tots els mitjans».
Solidaritat internacional
La reacció de líders i personalitats internacionals no s’ha fet esperar. El president de França, Emmanuel Macron, ha compartit un missatge a Twitter escrit en alemany expressant el seu recolzament als austríacs. «Després de França, és un país amic que està sent atacat», ha lamentat. «Aquesta és la nostra Europa. Els nostres enemics necessiten saber amb qui estan tractant. No ens rendirem davant res», ha conclòs el mandatari gal.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha dit estar «consternada» i «entristida» pel «brutal atac». «Europa està del costat d’Àustria amb total solidaritat. Som més forts que l’odi i el terror», ha dit a Twitter.
Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha expressat el seu «més sentit condol» a les famílies de la víctimes, així com la «condemna enèrgica» dels fets, igual com el primer ministre italià, Guiseppe Conte, i el britànic, Boris Johnson.
Antecedents a França
En els últims anys, Àustria, on viu una important comunitat musulmana, formada sobretot per persones d’origen turc, però també àrab, afganès i txetxè, s’havia lliurat aquest tipus d’atacs a gran escala com els patits per París, Berlín i Londres. A l’agost, les autoritats van arrestar un sirià de 31 anys sospitós d’intentar atacar un líder de la comunitat jueva a la segona ciutat del país, Graz. El líder va resultar il·lès. El 1981, dues persones van ser assassinades i 18 van resultar ferides durant un atac a la mateixa sinagoga. L’acció va ser duta a terme per dos palestins.
Notícies relacionadesL’atac d’aquest dilluns en succeeix dos més de caràcter terrorista registrats dies enrere a França. Divendres passat tres persones van morir i diverses van resultar ferides després que un home armat amb un ganivet entrés a la catedral de Niça, la basílica de Nostra Senyora de l’Asssumpció. Un setmana abans, a París, un professor de secundària va ser assassinat després de mostrar als seus alumnes diverses caricatures del profeta Mahoma durant una classe d’educació moral i cívica en la qual es discutia sobre la llibertat d’expressió.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia