ESTATS FRONTISSA
Tots els ulls en Pennsilvània, Wisconsin i Michigan
Els temps per comptar el vot per correu disparat en la pandèmia alimenten la incertesa en les eleccions dels EUA
El recompte s'envolta de tensió després de l'incendiari missatge de Trump mentint sobre un intent de «robatori»
zentauroepp55746262 usa201104093235 /
La incertesa sobre els resultats en les eleccions presidencials dels Estats Units tornen els ulls a aquesta hora a diversos estats frontissa, però especialment a tres: Michigan, Wisconsin i, sobretot, Pennsilvània. És en aquests tres territoris on el 2016, amb mers 77.744 vots, Donald Trump va fer caure el mur blau demòcrata i va aconseguir les claus de la Casa Blanca. I és aquí on de nou es pot decidir el president, però aquest repartiment de 46 vots al col·legi electoral pot fer-se esperar. I l’espera serà tensa, especialment després del missatge incendiari de Trump acusant els demòcrates falsament d’estar «intentant robar» les eleccions. [Seguiu els resultats de les eleccions als Estats Units en directe.]
El que està passant amb el recompte és perfectament legal i normal. Davant l’augment del vot per correu enmig de la pandèmia, i per normes i regulacions en aquests estats, és un procés lent. A Wisconsin, que atorga 10 vots al col·legi electoral, les autoritats de Milwaukee ja havien avisat aquesta nit abans que tuitegés Trump que no tindran comptades les paperetes que han arribat per correu abans de les set del matí (les 13.00 hores a Catalunya). A Michigan (16 vots del col·legi electoral) aquesta nit i també abans del missatge de Trump advertien que poden necessitar 24 hores més.
Encara més complicada és la situació a Pennsilvània, que amb els seus 20 vots electorals és on pot acabar decidint-se la presidència. Perquè malgrat la feina de recompte 24 hores al dia en llocs com Filadèlfia, l’espera pot ser més agònica. L’estat té tres dies de marge per rebre paperetes enviades amb un mata-segells que no sigui posterior al dia 3. I el ritme de càlcul va lent. A Filadèlfia, per exemple, s’havien comptat en el moment d’escriure aquestes línies unes 76.000 paperetes de les més de 350.000 rebudes per correu.
«Miratge vermell» i «gir blau»
El que ha fet Trump aquesta matinada ja s’havia anticipat com un dels escenaris probables. Al qüestionar el recompte de vots per correu, que majoritàriament sol inclinar-se pels demòcrates, afavoreix els resultats de vots presencials que li han sigut favorables. I així es crea una imatge, definida com a «miratge vermell», el color republicà, que mira d’imposar davant el potencial «gir blau» demòcrata.
També ha començat a agafar forma ja una altra de les estratègies que s’havien anticipat amb alarma: la batalla legal per mirar d’anul·lar vots per correu. A Pennsilvània, per exemple, els republicans ja han presentat una demanda amb què aspiren que es descartin vots per correu emesos per votants que inicialment van cometre algun error a les seves paperetes i a qui els seus estats, dins de la llei, els van donar l’oportunitat de corregir-los.
Tant a Pennsilvània com a Michigan i Wisconsin el govern estatal és en mans dels demòcrates i la legislatura estatal controlada pels republicans. Aquests últims han frenat durant mesos els intents demòcrates de facilitar el vot per correu enmig de la pandèmia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín