ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Trump ataca la democràcia davant l'avenç de Biden
El president intensifica les demandes contra el procés legítim de recompte de vots i avisa que «el Suprem decidirà»
El candidat demòcrata, segur de la victòria, demana calma i afirma que «cada papereta s'ha de comptar»
Des que Donald Trump va arribar a la Casa Blanca va començar a moure les seves peces amb la vista sempre posada en la reelecció. En els últims mesos, amb la seva campanya sacsejada per la crisi sanitària i econòmica del coronavirus i també així que el país vivia les protestes més grans contra la injustícia racial en dècades, el mandatari va anar intensificant moviments per deslegitimar el procés. Les alarmes es van desencadenar i estaven justificades. Els dos últims dies, amb el món encara aguantant la respiració davant un farragós recompte d’infart que acosta el demòcrata Joe Biden a la Casa Blanca però que també demostra la fortalesa dels seus suports, Trump ha llançat l’escac a la democràcia que molts temien i predeien. I el manté i intensifica, sense donar senyals d’estar disposat a fer marxa enrere, per més explosiu que resulti en un país polaritzat fins a l’extrem.
Un dels teatres d’aquesta guerra és als tribunals. Allà els advocats del president estan plantejant diversos reptes que van des de demanar que es tornin a comptar les paperetes on ha perdut per només uns milers de vots a sol·licitar que s’aturi el procés legítim per comptar-les a llocs on el seu avantatge es va erosionant així que es compten vots per correu.
L’escenari judicial l’ha encoratjat aquesta matinada de divendres Trump a la seva xarxa favorita, Twitter. Allà, en un missatge en què ha reiterat que amb els «vots legals» guanya les eleccions i que no s’han d’acceptar els «vots il·legals», ha advertit que «serà el Tribunal Suprem el que decidirà».
I easily WIN the Presidency of the United States with LEGAL VOTES CAST. The OBSERVERS were not allowed, in any way, shape, or form, to do their job and therefore, votes accepted during this period must be determined to be ILLEGAL VOTES. U.S. Supreme Court should decide!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 de noviembre de 2020
Però hi ha un altre teatre en què Trump es mou amb perillosa perícia: el de la desinformació i el de l’agitació de les seves bases més radicals.
Desinformació
Aquest dijous, menys de 48 hores després que tanquessin les urnes, Trump redoblava les seves denúncies, sense proves, de frau electoral, un fenomen que als EUA és a tot estirar anecdòtic i del qual no s’han detectat casos significatius en aquests comicis. Tornava a reclamar també que es cometi una il·legalitat: aturar el recompte de les paperetes, un procés laboriós que aquest any s’ha complicat encara més per l’allau del vot per correu enmig de la pandèmia, per normes d’alguns estats que no van permetre començar a processar i comptabilitzar aquestes paperetes fins al dia 3 i pels calendaris ampliats a llocs com Pennsilvània per rebre aquests vots.
Trump llançava l’arenga primer al matí a Twitter, amb les majúscules que en protocol digital representen crits. Després, i per esquivar les alertes sobre desinformació amb què la xarxa social està etiquetant aquests missatges o els falsos en què clama victòria en estats on no s’ha determinat oficialment un guanyador, ho reiterava a través d’una declaració firmada, escrita també amb majúscules, que va distribuir la seva campanya.
Segona compareixença pública
A la tarda, el president ha comparegut a la sala de premsa de la Casa Blanca, la segona vegada que apareix en públic des que es van tancar les urnes. I ha fet una declaració de més 16 minuts plena de falsedats, i després no ha permès preguntes. Diferents mitjans dels EUA, com les cadenes de televisió CBS, ABC i MSNBC i la ràdio pública NPR, han deixat de transmetre en directe tan bon punt ha començat a dir les mentides.
El que Trump ha intentat amb la intervenció és desvirtuar com a «il·legals» els perfectament legals vots per correu i el seu recompte. El que no explica és que durant mesos ell ha estat atacant aquest mètode de vot, orquestrant amb els republicans als estats una campanya per fer-lo més difícil i instant els seus propis votants a dipositar les seves paperetes en persona. Aquesta estratègia va fer que la força del vot presencial dimarts s’inclinés a favor seu, però el seu avantatge s’ha anat debilitant així que es compten els vots per correu, que s’han anat inclinant de manera aclaparadora per Biden.
En la compareixença, Trump ha acusat sense proves les autoritats estatals i locals encarregades de les eleccions i del recompte d’estar manipulant els resultats o estar impedint que hi hagi observadors en el procés, extrems que també són falsos. Ha agitat també infundades teories conspiradores sobre suposats episodis de frau. I ha arribat a parlar d’una suposada conspiració contra ell dels demòcrates, els mitjans, les grans fortunes i els gegants tecnològics, acusant també les enquestes prèvies a les eleccions que donaven a Biden avantatges contundents de ser una «ingerència» i un esforç de «supressió de vot».
El to aquest dijous era, en qualsevol cas, molt més apagat que el de la matinada de les eleccions. Feia socarrim de derrota, tot i que Trump continuï proclamant victòries no certificades. I el mandatari ha tornat a deixar clar que l’únic camí que té marcat és el dels litigis. Una vegada més ha tornat a suggerir que tractarà que sigui el Tribunal Suprem qui li doni la victòria.
De la «paciència» de Biden a l’agitació
Biden ha contestat a la declaració de Trump amb un tuit en què ha escrit: «Ningú ens traurà la nostra democràcia, ni ara ni mai. Amèrica ha avançat molt, ha lluitat moltes batalles i suportat massa per permetre que això passi».
No one is going to take our democracy away from us. Not now, not ever.
— Joe Biden (@JoeBiden) 6 de noviembre de 2020
America has come too far, fought too many battles, and endured too much to let that happen.
Ja abans el candidat demòcrata demanava «paciència» i assegurava sentir-se «bé» sobre les seves possibilitats, que la seva campanya identifica com una victòria «imminent» i que ja els ha portat a llançar una web per a la transició. En una compareixença aquest dijous mentre seguia el recompte de vots, Biden ha demanat «calma» i ha afirmat que «s’ha de comptar cada papereta». «Ningú ni res més escull el president dels Estats Units d’Amèrica, per la qual cosa s’ha de comptar cada papereta», ha indicat des de Wilmington (Delaware).
Partidaris de Trump, a l’esquerra, i Biden s’enfronten a crits enmig del carrer separats per un policia a Detroit, Michigan /
El missatge públic de Trump en canvi és el de l’agitació. I arriba molt més enllà dels seus 88 milions de seguidors a Twitter gràcies a l’altaveu i l’atenció mediàtica que li dona la presidència.
Ell i els seus aliats més pròxims, juntament amb una pròspera i influent maquinària de mitjans ultraconservadors i ‘pseudomitjans’ d’extrema dreta, s’estan encarregant de contribuir a propagar la desinformació i teories conspiradores. I com ha recordat el columnista de ‘The New York Times’ Nick Kristof, ara són el mateix Trump, el seu fill Eric o la secretària de premsa de la Casa Blanca, Kaleigh McEnany, qui estan sembrant la confusió i la desconfiança en el sistema dels EUA, que van ser les causes per les quals es va imputar pirates informàtics russos acusant-los de lliurar una «guerra de la informació» durant la campanya del 2016.
Dos fills de Trump, Donald jr i Ivanka, el dia de les eleccions a la Casa Blanca /
Cada missatge de Trump agitant les acusacions sense base de frau i parlant directament de «robatori anima els seus més enfervorits seguidors, que en alguns casos ja han anat a manifestar-se davant llocs on es fa recompte de vots, en què també convergeixen els que defensen que es comptin totes les paperetes i es respecti el procés democràtic. I de moment no s’han complert les pors dels que temien que esclatés el polvorí que són els profundament dividits i desproporcionadament armats EUA, però la tensió batega a flor de pell i escalfa el carrer.
Aquestes tensions no es veuran rebaixades per decisions com la del Departament de Justícia, polititzat profundament durant el mandat de Trump gràcies a la col·laboració del fiscal general William Barr, que va distribuir entre fiscals un missatge en què recordava que té autoritat per enviar agents federals armats a centres de recompte de vot per «respondre a, investigar o evitar crims federals». El correu electrònic es va enviar una hora abans que Trump, en la seva única compareixença pública fins ara, de matinada després de les eleccions, es declarés falsament guanyador.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista