RECOMPTE TENS
El desenllaç incert de les eleccions escalfa els carrers dels EUA
Les protestes emergeixen a moltes capitals davant la por dels dos bàndols que els robin les eleccions
Els seguidors del president es concentren davant els centres de processament de vots que decidiran els comicis
zentauroepp55766789 harrisburg pennsylvania november 05 dozens of people cal201105231016 /
No hi havia gaires dubtes que arribarien, sinó més aviat quan ho farien i ja són aquí. El desenllaç incert de les eleccions als Estats Units, amb dos bàndols que temen que els robin les eleccions, ha posat en marxa les protestes a diverses capitals del país. De moment semblen ser més nombroses les mobilitzacions dels simpatitzants demòcrates, però tot podria canviar si Donald Trump perd els comicis.
El president continua avivant el fantasma del frau i cridant els seus seguidors perquè defensin la integritat de l’escrutini, la mateixa que ell ha soscavat al llançar una ofensiva legal que qüestiona els rudiments bàsics del procés electoral i la netedat dels recomptes. Pel mig, creix la desinformació i les lectures apocalíptiques del que podria implicar la victòria d’un o l’altre.
La pressió del trumpisme s’ha traslladat als centres de processament de vots a estats com Nevada, Arizona i Michigan, tres dels que decidiran les eleccions. Dotzenes de seguidors del president es van concentrar dijous a les portes d’un d’aquests centres al nord de Las Vegas per denunciar un presumpte frau electoral al crit de «parin el robatori».
Entre la multitud anònima, hi havia alguns notables del partit, com el president de la Unió Conservadora Americana, Matt Schlapp, o l’exdirector interí de la intel·ligència nacional, Eric Grenell. Però va ser l’antic fiscal general de Nevada, el republicà Adam Laxalt, qui va encendre més la cridòria. Sense aportar cap prova, Laxalt va dir que allà ha votat gent morta i d’altres estats. «Li demanem al jutge que deixin de comptar els vots a causa de totes aquestes irregularitats».
També a Phoenix (Arizona) es van tornar a concentrar els seguidors del president, després que molts es presentessin la vigília amb armes llargues i pistoles als voltants d’un centre de recompte de vots. Una imatge semblant a la viscuda a Detroit (Michigan).
La teoria del frau continua alimentada des de bona part de l’univers mediàtic conservador. «Des de carters que canvien la data del mata-segells del vot per correu a gent morta el 1984 que apareix entre els registres de votants, les proves sobre el robatori són abundants», titulava ‘Infowars’, el portal d’Alex Jones, el rei de les conspiracions. Un Jones que està venent als seus milions de radiooients que Joe Biden és un agent encobert de la Xina que s’estaria preparant per fer dels EUA un satèl·lit totalitari de Pequín.
Encara més audiència té Fox News i Tucker Carlson, un dels seus presentadors estrella. «Si els demòcrates guanyen la Casa Blanca i el Senat, el país que coneixíem fins ara deixarà d’existir. No perquè els demòcrates tinguin males idees, que les tenen, sinó perquè planegen imposar un sistema totalment nou sobre el nostre país», va dir en el seu programa de dimecres a la nit. Són declaracions com aquestes les que fomenten la paranoia dels conservadors, no gaire diferents al catastrofisme que ven Trump.
Però també l’univers demòcrata està nerviós al veure com els seus rivals miren de litigar els recomptes als tribunals. Amb més gent que els seus rivals, les seves protestes es van deixar sentir dimecres a la nit a Portland, Nova York, Filadèlfia o Chicago. A Minneapolis, la ciutat on va morir George Floyd fa uns mesos asfixiat pel genoll d’un policia, més de 500 persones van ser arrestades per anar per una carretera interestatal. «El nostre focus és impedir que Donald Trump robi aquestes eleccions al poble nord-americà», li va dir a ‘The New York Times’ una advocada que va participar en les marxes.
Portland ha sigut un polvorí en els últims mesos de protestes racials. Els anarquistes tenen predicament a la ciutat. I dimecres centenars de persones van marxar per demanar que es compti fins a l’últim vot i s’impedeixi als republicans subvertir el resultat de les eleccions. Hi va haver enfrontaments amb la policia i desenes d’arrestos. Els agents van confiscar armes, munició, petards, un ganivet i diverses màscares de gas, segons l’oficina del xèrif.
La governadora d’Oregon va cridar al desplegament de la Guàrdia Nacional, després de molts mesos d’aldarulls gairebé ininterromputs. «És important que confiem en el procés i un sistema que ha garantit eleccions lliures i justes en aquest país durant dècades, fins i tot en temps de grans crisis», va afirmar la governadora Kate Brown després de demanar calma a la població.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao