LLUITA ANTITERRORISTA
Macron aposta per blindar l'espai Schengen davant l'amenaça terrorista
El president francès defensa una «reforma en profunditat» per protegir «millor les fronteres comunes»
França duplicarà els seus agents fronterers per combatre «la immigració clandestina i el terrorisme»
zentauroepp55762821 french president emmanuel macron salutes local authorities a201105170920 /
Una «reforma en profunditat» del Tractat de Schengen perquè «sigui més coherent» i «protegeixi millor les seves fronteres comunes» és l’última aposta del president francès, Emmanuel Macron, per lluitar contra la immigració clandestina i el terrorisme islamista. Macron ha convertit en una prioritat el combat contra el gihadisme després que el país hagi rebut tres atemptats en les últimes setmanes.
«Hi ha xarxes de traficants amb vincles amb terroristes[...] Els actes terroristes poden ser portats a terme per persones que utilitzen els corrents migratoris», va assegurar Macron durant una visita al lloc fronterer del Pertús, a la frontera franco-espanyola, aquest dijous.
Davant aquesta amenaça, «hem decidit intensificar els nostres controls fronterers dins l’àrea Schengen», va explicar el mandatari. França duplicarà així les seves forces a les fronteres: en total «4.800 policies, gendarmes i militars» seran mobilitzats per lluitar contra la immigració il·legal i les seves ramificacions terroristes.
«Els recents atemptats obliguen Europa a intensificar la lluita [contra el terrorisme]», va explicar Macron. En aquest context d’amenaça global, el president instarà els seus socis a portar a terme una «revisió profunda» de l’espai Schengen amb l’objectiu de reforçar els controls fronterers a tot Europa. La creació d’una «veritable policia de seguretat de les fronteres exteriors» i la promoció d’un sistema de presa de decisions «més integrat», són dues de les propostes que Macron presentarà en el Consell Europeu del pròxim desembre.
La ineficàcia dels controls fronterers
La visita del mandatari gal a la frontera franco-espanyola i les seves diferents propostes coincideixen amb la polèmica al voltant de l’últim atemptat perpetrat, el 29 d’octubre passat, a la basílica de Notre-Dame a la ciutat de Niça. Armat amb un ganivet, Brahim Aoussaoui va acabar amb la vida de tres persones. Es tracta d’un jove tunisià de 21 anys que va arribar clandestinament a Europa a través de l’illa italiana de Lampedusa, el setembre passat. Aoussaoui va ser identificat i transferit a Bari, on les autoritats italianes li van donar un document d’expulsió i l’ordre de deixar Itàlia en una setmana. No obstant, tres setmanes després va aparèixer a Niça, on va cometre l’atac terrorista.
El succés va posar el focus en les irregularitats i ineficàcia dels controls fronterers. Una qüestió que sacseja la política italiana, posant en peu de guerra les principals formacions de dretes: «Aquest individu [Brahim Aoussaoui] no hauria d’haver desembarcat i no hauria de ser lliure de circular per Europa i vessar sang», va escriure Matteo Salvini, líder de la Lliga, a les seves xarxes socials. «Conte [primer ministre italià] i Lamorgese [ministra de l’Interior] tenen la responsabilitat moral del que ha passat a Niça. Haurien de demanar perdó al poble francès i a l’italià», va prosseguir.
Europa, al mig de la diana
Una crítica que també troba eco a França. «Niça no ha sigut colpejada per ser Niça, sinó per la seva proximitat amb la frontera italiana», va assegurar Christian Estrosi, alcalde de la ciutat de la Costa Blava, en una entrevista publicada aquest dijous. Pel regidor, la solució no consisteix a «reformar en profunditat» l’espai Schengen, sinó «a suspendre’l durant un temps». Estrosi, membre del partit conservador Els Republicans, també seria favorable a imposar controls sistemàtics a les fronteres franceses i retirar l’estatus de protecció als refugiats «en cas de delicte».
Notícies relacionadesMés enllà de la polèmica, l’amenaça terrorista augmenta a Europa i els serveis d’intel·ligència i de cooperació estan en el punt de mira pels seus errors. Als tres últims atemptats comesos en territori francès –l’agressió comesa a les portes de l’antiga seu de ‘Charlie Hebdo’, l’assassinat del professor d’història i geografia Samuel Paty, i l’atac ocorregut a la basílica de Niça–, s’afegeix l’atemptat –reivindicat per Estat Islàmic– que aquest dilluns va acabar amb la vida de quatre persones a Viena.
Per Macron, aquesta sèrie d’atacs té un únic objectiu: Europa. La lluita antiterrorista necessitaria així una resposta conjunta a nivell europeu. «Nosaltres, els europeus, farem tot el possible per mantenir-nos units, per lluitar contra el flagell del terrorisme i, junts, continuar avançant sense renunciar a cap dels nostres valors», va dir el president després de donar el condol al seu homòleg austríac. De moment, el tractat Schengen –valor essencial de la UE– resisteix, ja sigui a base de reforços, reformes o blindatges.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao