LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA
'Fact-check' a la intervenció de Donald Trump en ple recompte de vots als EUA
El president protagonitza una intervenció de més de 16 minuts plena de falsedats
Parla de «vots il·legals» i clama que «li han robat» les eleccions
U.S. President Donald Trump departs after speaking about the 2020 U.S. presidential election results in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, U.S., November 5, 2020. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY /
Donald Trump ha comparegut aquest dijous a la sala de premsa de la Casa Blanca, la segona vegada que apareix en públic des que van tancar les urnes. I ha fet una declaració de més 16 minuts plena de falsedats, i després no ha permès preguntes. Diversos mitjans als EUA, com les cadenes de televisió CBS, ABC i MSNBC i la ràdio pública NPR, han deixat de transmetre en directe així que ha començat a pronunciar les mentides.
En la seva intervenció, Trump ha qualificat d’«il·legals» els perfectament legals vots per correu i el seu recompte. El que no ha explicat el president és que durant mesos ell ha estat atacant aquest mètode de vot, orquestrant amb els republicans en els estats una campanya per fer-lo més difícil i instant els seus propis votants a dipositar les seves paperetes en persona. Aquesta estratègia va fer que la força del vot presencial dimarts s’inclinés a favor seu, però el seu avantatge s’ha anat debilitant així que es compten els vots per correu, que s’han anat inclinant de manera aclaparadora per Biden.
En la compareixença, Trump ha acusat sense proves les autoritats estatals i locals encarregades de les eleccions i del recompte d’estar manipulant els resultats o estar impedint que hi hagi observadors en el procés, extrems que també són falsos. Ha agitat també infundades teories conspiradores sobre suposats episodis de frau. I ha arribat a parlar d’una suposada conspiració contra ell dels demòcrates, els mitjans, les grans fortunes i els gegants tecnològics, acusant també les enquestes prèvies a les eleccions que donaven a Biden avantatges contundents de ser una «ingerència» i un esforç de «supressió de vot».
Fem un ‘fact-check’ a les afirmacions de Trump:
EL RECOMPTE I EL VOT PER CORREU
Trump: «Estem escoltant històries d’horror. Hi haurà molts litigis, perquè hi ha moltes proves».
Els fets: Trump no ha aportat ni una prova de problemes sistèmics en el procés de votació o de recompte de vots. De fet, tot el procés de recompte de vots està funcionant bé, malgrat la lentitud pel gran nombre de paperetes, a tot el país.
Una de les seves queixes principals, que el recompte segueixi passat el dia de les eleccions, no té cap fonament. En cap elecció presidencial al país tots els vots han sigut comptats el mateix dia i no hi ha legislació que obligui a tenir els vots comptats el mateix dia. El vot per correu sempre s’acaba de comptar més tard.
PENNSILVÀNIA
Trump: «A Pennsilvània, partidaris demòcrates han permès que es puguin rebre vots tres dies després de les eleccions i els estan comptant sense que tinguin segell de correus o cap altra identificació oficial».
Els fets: «Partidaris demòcrates» no han ordenat res d’això. Va ser el Tribunal Suprem de Pennsilvània el que va decidir que els vots enviats per correu abans que acabés el dia de les eleccions –el 3 de novembre– podrien ser rebuts fins a tres dies més tard i comptats. El Suprem dels EUA va revisar el cas i no hi va veure cap problema.
Altres estats han recorregut a sistemes similars per al vot per correu.
Trump: «Els demòcrates a Pennsilvània han recorregut al Tribunal Suprem de l’estat per intentar prohibir la presència dels nostres observadors electorals. No volen ningú allà (als centres de recompte de vots). No volen que ningú els vegi comptar els vots».
Els fets: Això és fals. No hi ha cap recurs obert per aquest tema. Ningú ha intentat prohibir la presència d’observadors del partit republicà ni del demòcrata en el recompte.
La qüestió en aquest assumpte és a quina distància podien acostar-se els observadors als treballadors que estan processant els vots a Filadèlfia. La campanya de Trump volia ser més a prop del permès i un tribunal va acceptar la seva petició.
MICHIGAN
Trump: «Se’ns ha negat observar el recompte a Detroit».
Els fets: Això és fals. Els vots es comptaven en un centre de convencions al centre de Detroit. Cada partit tenia un observador per cada un dels 134 punts de recompte, segons ha explicat Janice Winfrey, portaveu de l’ajuntament de la ciutat. Winfrey ha explicat que no tenia notícia que cap dels observadors republicans hagués sigut expulsat però que va observar que alguns eren «molt agressius, i van intentar intimidar el personal que compta i pocesa els vots».
Mark Brewer, excongressista per Michigan del partit demòcrata, que era dins del centre de recompte, ha assenyalat que en un moment donat es va restringir l’accés a representants dels dos partits per restriccions d’aforament relacionades amb la pandèmia.
GEÒRGIA
Trump: «L’aparell electoral de Geòrgia el dirigeixen demòcrates».
Els fets: No, les eleccions a l’estat estan supervisades per un republicà, el secretari d’Estat Brad Raffensperger.
Trump: «El tribunal 11 va ordenar que a Geòrgia els vots havien d’haver arribat el dia de les eleccions. I no va ser així. Continuen arribant vots després del dia de les eleccions».
Els fets: No és una descripció precisa. Tot i que el tribunal va ordenar que els vots havien d’arribar abans de les 19.00 hores del dia de les eleccions per poder ser comptabilitzats, es va fer una excepció per a vots de membres de l’Exèrcit destinats a l’estranger. Aquests vots poden arribar fins divendres a les 17.00 hores i ser comptabilitzats sense problema. El recompte segueix a Geòrgia i tots els vots han arribat en temps i forma.
«VOTS IL·LEGALS»
Trump: «Si comptes els vots legals, guanyo amb facilitat. Si comptes els vots il·legals, estan intentant robar-nos les eleccions».
Els fets: Aquesta afirmació no té cap base. Ningú, ni la campanya de Trump ni autoritats electorals han identificat el que ell qualifica de «vots il·legals», i molt menys en la quantitat que suposaria arruïnar el seu eventual triomf. El fet és que Trump sovint s’ha referit al vot per correu com si fos un procés il·legal o il·legítim. La realitat és que el vot per correu funciona segons la legislació dels estats, que en alguns casos han fet algunes adaptacions per facilitar que, malgrat la pandèmia, tothom pogués votar amb seguretat.
Trump: «Estàvem guanyant en llocs claus, i per molts vots», ha dit el president queixant-se de presumptes manipulacions que han acabat amb aquest avantatge inicial. ”
Notícies relacionadesEls fets: No hi ha manipulacions. El canvi en l’avantatge de Trump en alguns estats es deu al procés de recompte de vots. Grans ciutats són més lentes a fer el recompte i normalment aquestes ciutats tendeixen a votar demòcrata. A això se li suma el recompte del vot per correu, que majoritàriament també és demòcrata perquè Trump va demanar als seus seguidors que evitessin el vot per correu i que anessin a votar en persona.
Trump va acabar la nit electoral amb avantatge a Pennsilvània, Michigan, Wisconsin i Geòrgia, entre altres estats clau. A mesura que avançaven les hores i el recompte, va veure perdre aquest avantatge. Michigan i Wisconsin van ser per a Biden i tot està obert encara a Geòrgia i Pennsilvània.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi