CITA AMB LES URNES

El partit de San Suu Kyi s'arroga la victòria en les eleccions de Birmània

Els rohingyes, minoria musulmana perseguida al país, han sigut exclosos de la votació

zentauroepp55804766 bir201109100703

zentauroepp55804766 bir201109100703 / LYNN BO BO

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El partit governant de Birmània, encapçalat per Aung San Suu Lyis’ha arrogat la victòria en les eleccions celebrades diumenge a l’anunciar que ha guanyat prou escons al Parlament per formar el pròxim govern. No obstant, la junta electoral encara no s’ha pronunciat sobre els resultats de les segones eleccions generals del país des del final del règim militar.

El portaveu del partit, Myo Nyunt, va dir a Reuters que informes interns mostraven que la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), liderada per Aung San Suu Kyi, havia guanyat els 322 escons necessaris al Parlament sense pronunciament de la junta electoral.

Els birmans han pogut elegir entre 93 partits i, tot i que els resultats oficials trigaran diversos dies a ser coneguts, pocs tenen dubtes que, igual com en els comicis del 2015, el vencedor serà l’LND, encapçalada per la premi Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi.

Als seus 75 anys, Suu Kyi, havia votat ja el 29 d’octubre, igual com nombrosos majors de seixanta anys a què es va donar l’oportunitat de donar el seu vot per endavant per evitar contagis del coronavirus.

Suu Kyi governa amb el càrrec de consellera d’Estat, dissenyat expressament per esquivar un article de la Constitució –aprovada el 2008 pels uniformats–, que veda la presidència als que tinguin parents immediats estrangers, cosa que és el seu cas, ja que els seus dos fills tenen la nacionalitat britànica.

Els grans exclosos

Els grans exclosos d’aquestes eleccions han sigut els rohingyes, als quals majoritàriament el Govern va arrabassar la ciutadania a principis dels noranta i ha sotmès durant dècades a un règim de discriminació per considerar-los immigrants il·legals de Bangladesh, malgrat haver viscut al país durant generacions. La repressió contra els rohingyes va forçar un èxode massiu cap als països veïns.

Un grup de rohingyes en un dels camps de refugiats oberts en una zona a la frontera entre Birmània i Bangladesh / NYEIN CHAN NAING (EFE)

Notícies relacionades

Els rohingyes, predominantment musulmans en un país de majoria budista, ja no van poder votar en les eleccions del 2015, i en aquesta ocasió tampoc ho podran fer, mentre que les autoritats van rebutjar les candidatures de cinc d’ells, membres del Partit per a la Democràcia i els Drets Humans (PDDH).

«L’exclusió dels rohingyes en les eleccions és una prova evident de discriminació, supressió i apartheid. Per tant, no és possible reconèixer les eleccions a Birmània com a lliures, justes, inclusives i creïbles», va denunciar el PDDH en un comunicat emès durant la jornada electoral.