Canvis geopolítics
Europa espera un canvi a millor amb Biden
Polítics i analistes coincideixen que la situació no serà com abans, que la UE ha de reinventar la relació transatlàntica i desenvolupar la seva «autonomia estratègica»
Brussels (Belgium), 25/05/2020.- A man wearing a face mask walks in front of the European Commission flags at the Berlaymont building headquarters in Brussels, Belgium, 25 May 2020. Countries around the world are gradually easing COVID-19 lockdown restrictions in an effort to restart the economy and help people in their daily routines. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET /
Si d’alguna cosa li han servit a la Unió Europea els quatre anys que ha passat Donald Trump a la Casa Blanca com a comandant en cap dels Estats Units és per saber amb quin tipus de dirigent polític prefereix no haver de lidiar al capdavant de la potència més gran del món. En aquest sentit, l’arribada de Joe Biden a l’Administració nord-americana és vista a Brussel·les com una oportunitat de curar ferides, rebaixar tensions i reconduir unes relacions transatlàntiques que han tocat fons amb el magnat immobiliari. Mai abans s’havien escoltat paraules tan gruixudes a l’altra banda de l’Atlàntic, ni desafiaments, menyspreus i atacs tan directes ni la desconfiança havia sigut tan profunda. Ocupi qui ocupi el Despatx Oval a partir del 20 de gener, no obstant, res tornarà a ser igual.
«El senyor Biden és un multilateralista que vol formar un aliança de democràcies i reformar l’Organització Mundial del Comerç (OMC), en comptes de debilitar-la o destruir-la», però «no hauríem de ser massa entusiastes a la UE», perquè la seva arribada no significarà el retorn «a la vella normalitat» sinó que caldrà reinventar «una nova normalitat», afirma sense ingenuïtat el president de la Comissió d’Exteriors del Parlament Europeu, el democristià alemany David McAllister, davant l’arribada d’un nou inquilí a la Casa Blanca.
Els Estats Units han canviat profundament i és difícil trobar una política econòmica, comercial, mediambiental o de defensa, en la qual la tendència proteccionista, que va arrencar abans de l’arribada del multimilionari republicà, no hagi deixat empremta. Una cosa que s’ha exacerbat aquests últims anys amb un replegament total. Trump ha tret el seu país de molts dels grans pactes internacionals firmats pels seus antecessors. Entre els quals, l’Acord de París sobre canvi climàtic –una sortida que es va fer efectiva precisament la nit electoral–, la Unesco, l’acord nuclear amb l’Iran (JCPOA) o el Tractat de Cel Obert, sobre control d’armament.
Tensions comercials
També ha disparat les tensions comercials i les amenaces de guerra aranzelària amb la UE, castigant l’alumini i l’acer i amb l’espasa de Dàmocles sobre els cotxes, i, particularment, amb la Xina, un «rival sistèmic» també per a la UE. Ha desacreditat contínuament organismes com l’OMC i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a qui ha suspès el finançament, i no ha deixat d’alimentar disputes a l’OTAN per l’augment de la despesa en defensa, que va començar amb Barack Obama, fingint fins i tot amb abandonar-la.
La victòria de Biden obrirà la porta a restaurar velles aliances o, almenys, reparar part de les destrosses causades en seguretat, defensa, relacions amb la Xina, l’Iran i l’Orient Mitjà, o la política digital i el comerç. El mateix exvicepresident amb Obama ha promès que els Estats Units tornaran al multilateralisme i a l’Acord de París, una prioritat absoluta per a la UE, cosa que augura un enfocament més constructiu i una agenda més positiva. No obstant, polítics i analistes europeus no es fan il·lusions davant la possibilitat de revertir tots els canvis. Especialment en relació amb l’‘America first’, i, menys encara, si es té en compte que la gran prioritat del demòcrata no serà Europa sinó lluitar contra una pandèmia de coronavirus descontrolada i reconciliar un país absolutament dividit.
D’aquí les crides a la UE a desenvolupar el que han batejat com «autonomia estratègica», i que, segons l’alt representant per a la política exterior, Josep Borrell, significa defensar «interessos i valors» de forma autònoma, sense esperar el lideratge nord-americà, assumint més responsabilitat i protagonisme en l’esfera internacional i convertint-se una vegada per sempre en la tercera gran potencial mundial. «És en interès de la nostra pròpia seguretat poder fer front a crisis a la nostra porta», i «això s’aplica més que mai després de les eleccions, independentment de qui guanyi», deia fa uns dies el ministre alemany d’Exteriors, Heiko Maas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia