Relleu a la Casa Blanca
El trumpisme treu poc múscul a Washington
Milers de seguidors del president Trump protesten a Washington contra el «robatori» infundat de les eleccions
La marxa transcorre sense incidents i es queda molt lluny de les millors expectatives dels republicans
Ha passat una setmana des que es confirmés la derrota de Donald Trump contra Joe Biden en les presidencials dels Estats Units, però una part substancial del país continua negant-se a acceptar el veredicte inapel·lable de les urnes. Milers de seguidors de l’encara president van ocupar dissabte els carrers del centre de Washington per protestar contra aquest «frau electoral» negat categòricament pels organismes independents, les agències de seguretat i els tribunals on s’ha impugnat el resultat. La marxa va servir per constatar que Trump no ha perdut la devoció del seu electorat, però es va quedar molt lluny de ser la classe de demostració de força que podria allargar el suspens. L’ocàs de la seva presidència està escrit. Només falta saber si deixarà la Casa Blanca de bones o emmanillat.
Les expectatives del trumpisme eren grans, després que les seves protestes s’haguessin cenyit fins ara a petites concentracions davant alguns parlaments estatals. Dissabte van ser molts més, una multitud d’uns quants milers de persones que van marxar des dels voltants de la Casa Blanca fins al Tribunal Suprem, on els republicans esperen que es dirimeixi el resultat final de les eleccions. Una esperança cada vegada més evanescent. Però el seu nombre va empal·lidir davant les pretensions reflectides en el nom de la manifestació: «la marxa del milió MAGA» (Make America Great Again». Ni tan sols Trump va semblar massa impressionat. Hores després que comencés la posada en escena no hi havia dedicat cap tuit.
Guardaespatlles de la civilització occidental
El que sí que va fer el president, que continua sense admetre la seva derrota, va ser passejar-se breument entre els assistents sense sortir de la seva limusina, poc abans de marxar de Washington per passar el dia jugant a golf al seu club de Virgínia. «Passaran setmanes o mesos, però continuarem defensant el nostre president», va dir des d’un petit escenari el rector que va beneir les masses amb un sermó d’alt voltatge polític. «Senyor, ajuda’ns a exposar el frau. Les forces de la foscor han caigut sobre nosaltres», va afegir després de descriure Trump com el «guardaespatlles de la civilització occidental».
Els crits de «atureu el robatori», «quatre anys més» o «Fox News fa pudor» van ressonar a l’avinguda Pennsilvània. La cadena amiga de Ruppert Murdoch està en el punt de mira del trumpisme des que fos un dels primers mitjans a donar la victòria a Biden a Arizona. Des d’aleshores, Susan Nicholson ha deixat de veure la Fox i seguir els seus comptes a les xarxes socials. «És absolutament irresponsable el que van fer. Estic trista perquè hauríem guanyat aquestes eleccions si no fos per la corrupció», diu rere una mascareta on es llegeix «Déu, armes i Trump». «La culpa del que està passant en aquest país és de la Fundació Clinton, que va treure Déu de les escoles i va propiciar que sorgissin grups radicals com Antifa o Black Lives Matter». Molt a prop seu, una pancarta deia: «Notícies falses, virus fals i vot fals».
Teories conspiradores
Entre la concurrència es van sentir tota mena de teories sobre la suposada tupinada electoral, sense que ningú tingués gaire clar en què hauria consistit, més enllà de les conegudes acusacions infundades, com la que diu que no es va permetre que els interventors republicans presenciessin el recompte. «La mateixa lògia corrupta que governa el món ha robat aquestes eleccions», deia Amy Lehman, propietària d’una petita empresa de neteja, que va conduir 10 hores des d’Ohio per participar en la marxa. «¿I qui en forma part? Doncs ja se sap, els Rothschild, els àngels satànics, el Papa Negre...»
Lehman no ha perdut l’esperança que el resultat acabi fent un tomb als tribunals. «Nosaltres tenim una cosa que l’esquerra no té, tenim Déu de la nostra banda i cada dia fa miracles». L’alternativa a Trump és «el final de la nostra República» perquè «el comunisme prendrà el control si Biden arriba a la presidència». «Amb el que ha fet a Ucraïna i la Xina, Biden hauria de ser a la presó», va dir repetint un dels crits de guerra del president. Per a Isabel i John, els dos de Nova York i a la cinquantena, el suposat complot hauria sorgit dels governadors demòcrates, «que van posar en marxa un pla per crear por respecte a la Covid-19 amb l’objectiu de provocar un tomb polític al país».
Tots dos pertanyen al moviment antivacunes i apunten Bill Gates com la font de tots els mals. «Gates vol vacunar tota la població mundial perquè emmalaltim i crear després un govern planetari», deien al·ludint a una de les conspiracions recurrents entre els antivacunes. Tots dos creuen a més que Biden és un agent a sou de la Xina, una idea propagada per la web conspiranoica d’ultradreta Infowars.
Per més que la sort de Trump sembli decidida, el president ha aconseguit dinamitar la credibilitat de la democràcia nord-americana. Un 70% dels votants republicans deien aquesta setmana en una enquesta que les eleccions «no han sigut netes ni justes». Aquest serà el gran llegat del novaiorquès i el seu partit, que no ha tingut coratge per condemnar el seu comportament.
El que no treu que s’estiguin quedant sols. El cap de l’Estat Major de l’Exèrcit va dir la vigília que la tasca dels militars consisteix a «defensar la Constitució» i «no un dictador». Possiblement no hauran de fer-ho perquè el cop encobert de Trump per canviar el resultat electoral no sembla que hagi de funcionar.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"