NOVA CRISI
El crit del Front Polisari per trencar el silenci del Sàhara Occidental
Les primaveres àrabs i els nous conflictes sorgits a la regió han esborrat de l'agenda internacional les reivindicacions territorials sahrauís
zentauroepp55868627 guerguerat 14 11 2020 un todoterreno de la onu en es pues201117162205 /
La ruptura de l’alto el foc del Front Polisari amb el Marroc és un cop d’aire entre les dunes. No hi ha guerra, ni tan sols un conflicte. Perquè això passi s’han d’enfrontar dos actors oposats i utilitzar un recurs: foc repetit. L’episodi del 13 de novembre a la zona de Guerguerat, a l’extrem sud del Sàhara, fronterera amb Mauritània, es llegeix pels analistes com una provocació de les files de l’activisme sahrauí, que busca trencar amb el llarg silenci informatiu i internacional d’una crisi territorial que va començar el 1975.
Les primaveres àrabs, els nous conflictes després de l’enderrocament dels règims totalitaris a Líbia o Egipte, la radicalització de joves enrolats en el mal anomenat Estat Islàmic de Síria o l’Iraq o la propagació de la violència a la regió del Sahel han eclipsat el moviment independentista del Polisari, que representa un sector de la població sahrauí assentat en l’exili algerià. Aquests esdeveniments han fet, fins i tot, que desapareguin de l’agenda internacional les seves reivindicacions territorials.
La seguretat a l’Àfrica s’ha convertit en el tema estrella i la principal preocupació dels països de la Unió Africana, que recolzen la solidesa dels estats, com el Marroc, davant moviments d’oposició política, grups armats o guerrilles. Per tot això, es creu que la maniobra del Polisari ha sigut «premeditada» per tornar al focus internacional i recuperar un episodi històric que encara no s’ha resolt.
Bloqueig d’una carretera transnacional
El conflicte del Sahara s’ha mantingut enverinat fins fa tres setmanes, quan un grup de 50 militants sahrauís van bloquejar la carretera a la zona de Guerguerat, al sud extrem del Sàhara i que uneix la veïna Mauritània, i interromp el trànsit transfronterer de mercaderies i afecta, per tant, els comerciants mauritans i marroquins. Va ser quan l’Estat Major de les Forces Armades (FAR) del Marroc va desplegar efectius en una operació que no ha sigut considerada «ni ofensiva ni amb intenció bèl·lica» per recuperar la normalitat comercial. Es va imposar ràpidament un cordó de seguretat a la zona de Guerguerat i novament hi va tornar el trànsit de béns i de persones.
Això sí, els missatges que han transcendit a l’opinió pública després de la tensió viscuda entre el Polisario i l’Estat marroquí han al·ludit a la lluita armada i a la guerra, i tiren per terra l’alto el foc que van firmar tots dos el 1991. El rei del Marroc, Mohamed VI, a través d’un comunicat oficial, va posar en relleu la vigència del pacte que va permetre sahrauís i marroquins deposar les armes i buscar una solució al litigi territorial sota els auspicis de l’ONU. No obstant, aquest dimarts va advertir que reaccionarà «amb més severitat a tota amenaça contra la seva seguretat i la quietud dels seus ciutadans».
Reivindicació del referèndum
Notícies relacionadesQuaranta cinc anys ja. Més de quatre dècades han passat des que l’operació de la Marxa Verda de Hassan II, el pare de l’actual monarca, va fer que el Marroc tornés al Sàhara –per a Rabat és una recuperació després d’una llarga colonització espanyola– i amb el temps proposés una àmplia autonomia per al territori on es reconegués la població sahrauí dins de la sobirania de l’Estat marroquí. Aquella sortida a la crisi ha rebut nombrosos recolzaments internacionals al llarg de l’última dècada. No obstant, el Polisari desestima qualsevol solució que no passi per un referèndum per al Sàhara Occidental. Més de quatre dècades de reclam d’autodeterminació entre les files sahrauís que continuen trucant a les portes de la comunitat internacional per convocar una consulta enquistada.
«La possibilitat de votar ha quedat enterrada després de l’última resolució 2548 [del Consell de Seguretat de l’ONU]. En aquesta resolució no hi apareix el terme ‘referèndum’ i es demana, a més, una negociació de totes les parts sense condicions. ¿Què vol dir totes les parts? Doncs que aquesta crisi concerneix els marroquins, els mauritans, els algerians, a tots. És un problema regional i es resol parlant», declara a EL PERIÓDICO Bachir Dkhil, membre fundador del Front Polisari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació