GEST INÈDIT

Els EUA retiren els càrrecs de narcotràfic contra un exministre de Defensa mexicà

El Departament de Justícia ordena la repatriació a Mèxic del general de 72 anys Salvador Cienfuegos

La decisió sense precedents arriba després que Obrador amenacés d'interrompre la cooperació amb la DEA

mexico-salvador-cienfuegos-saludo

mexico-salvador-cienfuegos-saludo

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Marxa enrere de la justícia dels Estats Units. Un mes després que les autoritats mexicanes arrestessin el seu exministre de Defensa, el general Salvador Cienfuegos, per presumpte blanqueig de diners cooperació amb el narcotràfic, el Departament de Justícia ha anunciat la retirada dels càrrecs que pesaven contra el general perquè sigui repatriat a Mèxic, on podria quedar inicialment en llibertat. Aquesta decisió no té precedents i arriba després que el Govern d’Andrés Manuel López Obrador  mostrés disconformitat per no haver sigut informat de la investigació contra Cienfuegos i amenacés d’interrompre la seva cooperació amb l’agència antidroga nord-americana, la DEA, responsable de l’arrest.

Notícies relacionades

«Els Estats Units han conclòs que les importants i sensibles consideracions en política exterior pesen més que l’interès del Govern a buscar el processament del general Cienfuegos i, d’acord amb les circumstàncies, sol·licita que el cas sigui desestimat», han dit els fiscals federals per justificar la decisió del Departament que dirigeix el fiscal general William Barr. El general de 72 anys, que va servir com a ministre de Defensa d’Enrique Peña Nieto entre el 2012 i el 2018, va ser arrestat el 15 d’octubre a l’aeroport internacional de Los Angeles pels seus vincles amb H-2, una cèl·lula del cartell dels germans Beltrán Leyva

Anomenat ‘El Padrino’, Cienfuegos estava acusat de rebre suborns del narco, a qui hauria ajudat a exportar els carregaments de droga, a expandir el seu territori o a iniciar operacions contra càrtels rivals. La decisió de Justícia ha generat perplexitat en la DEA i entre els observadors mexicans, que temen que el general no sigui jutjat quan torni a Mèxic. «En els 31 anys que fa que treballo a la DEA, mai ha vist una decisió tan absurda i inusual», ha dit al ‘Wall Street Journal’ Mike Vigil, l’exdirector d’operacions a l’estranger.