ELECCIONS EUA

Trump cessa el director de ciberseguretat, que va refutar les seves acusacions de frau

L'acomiadament de Krebs prolonga la purga del mandatari, que es nega a acceptar la derrota davant Biden

chris-krebs

chris-krebs / KEVIN HAGEN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump no dona treva en la purga que ha emprès després de perdre les eleccions, una derrota que continua sense acceptar i que està combatent amb acusacions infundades de frau. Aquest dimarts per la seva guillotina revengista va passar Chris Krebs, el director de l’Agència de Seguretat d’Infraestructura i Ciberseguretat (CISA) del Departament de Seguretat Nacional, a qui va cessar fulminantment via tuit.

Krebs, un antic executiu de Microsoft i primer director de la CISA, creada el 2018, es va encarregar de garantir la seguretat de les eleccions en coordinació amb autoritats locals i estatalsva posar en marxa esforços per combatre la desinformació i sistemàticament i durant mesos va desmentir les acusacions falses de Trump sobre frau. Ho va fer la setmana passada, quan Seguretat Nacional va decretar que aquestes eleccions han sigut «les més segures de la història» dels EUA i es va assegurar que «no hi ha proves que cap sistema esborrés, perdés o canviés vots o es veiés compromès de cap manera».

Poc després del tuit de Trump (etiquetat amb una alerta per la xarxa social) el secretari en funcions de Seguretat Nacional va informar també al número 2 de la CISA que la Casa Blanca forçava la seva dimissió. Sumats aquests dos cessaments al de dos alts càrrecs més de l’agència la setmana passada, Trump ha deixat de facto acèfal l’organisme que vetlla per la seguretat al ciberespai i les infraestructures, un buit especialment problemàtic en el període de transició, durant el qual es consideren els EUA més vulnerables a atacs.

Condemna general

Tot i que el mateix Krebs augurava des de fa mesos que seria acomiadat per la seva negativa a acceptar les acusacions de Trump contra la integritat del vot per correu i de les eleccions en general, el seu cessament ha provocat nombroses mostres de condemna.

«De totes les coses que el president ha fet aquesta és la pitjor», va dir el senador independent de Maine Angus King, que va dirigir una comissió a la Cambra alta per millorar la ciberdefensa. «Colpejar el cor del sistema democràtic és més del que hem vist mai de cap polític».

John Mitnick, que va ser advocat de Seguretat Nacional i també va ser acomiadat l’any passat per Trump en una de les seves purgues a l’agència, ha dit que és «indignant però no sorprenent», acusant el president de «fer un hàbit d’acomiadar els que són competents, tenen integritat i valor i defensen l’Estat de dret».

Notícies relacionades

Fins i tot el senador republicà Ben Sasse ha assegurat que «Chris Krebs va fer un bon treball» i «òbviament no hauria de ser acomiadat».

El mateix Krebs només ha contestat al seu acomiadament amb un tuit des del seu compte personal. «Agraït d’haver pogut servir. Ho hem fet bé. Defensar avui, assegurar demà. #Protect2020».

Temes:

Donald Trump