La majoria a Dakar

Una estranya malaltia cutània afecta més de 1.000 pescadors del Senegal

Els afectats acusen un barco no identificat d'haver abocat productes químics al mar, però no s'han detectat

zentauroepp55932423 senegal201125121440

zentauroepp55932423 senegal201125121440 / JOHN WESSELS

2
Es llegeix en minuts
Dakar

Més de 1.000 pescadors del Senegal s’han vist afectats per una malaltia que causa erupcions cutànies i que asseguren haver contret en alta mar, malgrat que de moment se’n desconeix l’origen, ha dit avui a Efe la directora general de salut pública al Senegal, Marie Khemesse Ngom Ndiaye.

«Només els pescadors que van partir a la zona (afectada) van contraure la malaltia. Quan han tornat amb les seves famílies, aquestes no han emmalaltit. De moment no hem vist casos secundaris», va explicar a Efe Ndiaye, funcionària dependent del Ministeri de Sanitat senegalès.

Els pescadors afectats acusen un barco no identificat que hauria abocat productes químics al mar, segons declaracions a la premsa senegalesa.

El primer cas, fa dues setmanes

En total 1.004 casos han sigut notificats, la majoria d’ells a la capital de Dakar però també en altres regions com Thiès (a 60 quilòmetres a l’est de Dakar), Saint Louis (nord-oest) i Kolda (sud).

El primer cas es va constatar el 12 de novembre en un noi de 20 anys amb «erupció cutània vesicular no generalitzada, inflor de la cara, sequedat als llavis i ulls vermells», segons l’informe d’una investigació iniciada el passat 17 de novembre al districte de Mbao, a la perifèria de Dakar.

El mateix document va indicar que els afectats són pescadors homes d’entre 13 a 46 anys residents en diferents localitats del Senegal que «presenten lesions dermatològiques a la cara, les extremitats i de vegades als genitals externs».

Mostres d’aigua

El Ministeri de Medi Ambient senegalès va prendre mostres de l’aigua de mar i el peix el passat 19 de novembre a la zona on els pescadors van insistir haver contret la malaltia.

Segons l’informe del laboratori, publicat el 21 de novembre, a les quatre mostres d’aigua es va detectar «la presència gairebé permanent» d’«àcid ftàlic, sofre, àcid benzè dicarboxílic i àcid hexadecanoic».

Però «no s’han trobat productes químics, ni res específic que pugui ocasionar aquestes lesions. El que s’ha trobat són quantitats tan petites que no podrien ser les responsables de la malaltia», va assegurar a Efe la directora general de salut pública.

Consulta a altres països

A més, les autoritats van descartar una possible relació amb la Covid-19 després de realitzar tests de detecció –que van resultar negatius– i segons Ndiaye, a l’Institut Pasteur tampoc han trobat cap agent infecciós.

Des d’aquest dimarts les autoritats s’han focalitzat en analitzar les algues i les xarxes dels pescadors, per si hi hagués productes tòxics.

Notícies relacionades

«Utilitzarem tots els mitjans disponibles al Senegal i (...) estem preguntant a altres països si no han patit alguna malaltia similar aquest o altres anys. Tenim el Centre de Control d’Enverinament que treballa amb els seus col·laboradors nacionals i internacionals», va declarar l’experta.

Tot i que les autoritats han assegurat a la població que es pot menjar peix sense riscos per a la salut, gran part de la població ho està evitant malgrat constituir un aliment bàsic en aquesta nació de l’Àfrica Occidental.