Eleccions EUA 2020

El col·legi electoral dels EUA vota la victòria de Biden

  • El procés democràtic segueix el seu camí cap a la certificació del guanyador legítim malgrat les pressions de Trump
  • El president sortint i els seus aliats posen ara la seva diana en la sessió de ratificació en el Congrés el 6 de gener
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’emissió de vots del Col·legi Electoral als Estats Units, un ritual marcat per la Constitució, habitualment ha sigut un pas més de procediment, vital en el procés de confirmació d’un president elegit a les urnes però no objecte d’atenció mil·limètrica, ‘livestreamings’ de les sessions i fins i tot en alguns casos mesures de seguretat sense precedents. Amb Donald Trump, no obstant, l’habitual de nou s’ha posat de cap per avall.

El president sortint està entossudit a no reconèixer la seva derrota. Sembra dubtes sobre la legitimitat del procés electoral. Continua sumit sense cap prova que el sustenti en una envestida contra la democràcia que recolzen un nombre considerable de republicans però que han frenat amb contundència els estats i tribunals. I així ha fet que es torni un esdeveniment la celebració aquest dilluns a les capitals dels estats de les sessions on els compromissaris d’aquest Col·legi Electoral anaven, un rere l’altre, ratificant la victòria legítima de Joe Biden, que en aquest sistema indirecte de votació nord-americana va obtenir 306 vots davant els 232 de Trump.

La certificació d’aquesta victòria no estava en dubte. Tot i que 17 dels estats no obliguen per llei els compromissaris a votar pel candidat que va obtenir la majoria del vot popular, la incidència potencial dels anomenats ‘faithless electors’, que trenquen amb el dictat de les urnes, s’havia anticipat tan anecdòtica i irrellevant com ho ha sigut en eleccions anteriors.

Al final de la jornada, en qualsevol cas, havien d’estar certificats tots els vots, que el Congrés, en una sessió conjunta, comptarà i ratificarà el 6 de gener. I Biden havia organitzat per a una hora després que acabés l’última sessió a Hawaii un discurs a Delaware per parlar de «la força i la resiliència de la democràcia» nord-americana.

Normalitat i tensions

Com va passar quan els estats van anar certificant els resultats electorals malgrat les pressions de Trump, en les votacions d’aquest dilluns s’imposaven les normes. Els electors han organitzat les seves reunions en capitolis estatals o altres locals habilitats, o via zoom en el cas de Nevada, on firmaven sis còpies dels seus vots, incloent la que envien al Congrés o la que va als Arxius Nacionals.

Aquesta normalitat no oculta, en qualsevol cas, les tensions disparades als EUA, on el trumpisme opera una campanya d’intimidació i amenaces i on aquest cap de setmana hi va haver episodis de violència en l’encreuament de manifestants a favor de Trump i les seves teories conspiradores sobre un frau inexistent i contramanifestants. A Washington DC hi va haver alguns apunyalats i a Olympia, a l’estat de Washington, es va arrestar un manifestant pro-Trump sospitós de disparar a un contramanifestant.

Aquesta tensió també ha marcat la votació del col·legi electoral, especialment en alguns dels estats frontissa que Trump i els seus aliats han posat més en les seves dianes per intentar revertir els seus resultats. A Arizona s’ha incrementat la seguretat a l’edifici del Capitoli a Phoenix. I a Michigan, on a l’abril es van viure ocupacions armades del Congrés en contra de les mesures de confinament establertes per combatre el coronavirus i on a l’octubre es va desarticular una trama de segrest contra la governadora demòcrata Gretchen Whitmer, s’ha anat més enllà i el capitoli s’ha tancat al públic davant «amenaces creïbles de violència».

Movent la porteria al gener

Notícies relacionades

Que el procés segueixi el seu curs no vol dir que Trump i els seus aliats no persisteixin en el seu repte a la legalitat, movent la porteria cada vegada que pateixen una derrota a la seva campanya contra els resultats. I després de ser detinguts la setmana passada al Suprem i aquest dilluns pel col·legi electoral, i malgrat estar igualment abocats al fracàs en el Congrés, miren ara d’enterbolir la cita el 6 de gener, l’última formal abans de la presa de possessió del nou president el dia 20 d’aquell mes.

En aquesta sessió el vicepresident, Mike Pence, obrirà per ordre alfabètic dels estats els certificats d’aquest dilluns i quatre escrutadors els comptaran. Quan s’anunciï el resultat, els membres del Congrés poden presentar objeccions, una cosa per a la qual és necessari que s’uneixin almenys un representant de la Cambra baixa i un senador. Perquè prosperin han de ser aprovades per majoria simple a les dues cambres, una cosa que donat el control demòcrata de la de Representantes no té opcions de succeir aquesta vegada. I Trump i els seus poden allargar el teatre polític, que té conseqüències reals i greus ja que està erosionant la confiança en el sistema democràtic i electoral, però res apunta que puguin alterar la realitat: Biden és el president elegit pels nord-americans.