Gihadisme radical

«Ens vam aterrir»: el relat d’un noi segrestat per Boko Haram

Umar Ahmad, estudiant de secundària nigerià de 18 anys, va aconseguir escapar-se dels seus capturadors

A woman whose son was abducted looks on inside the Government Science where gunmen abducted students in Kankara  in northwestern Katsina state  Nigeria December 15  2020  - Boko Haram on Tuesday claimed the abduction of hundreds of students  marking its first attack in northwestern Nigeria since the jihadist uprising began more than ten years ago  (Photo by Kola Sulaimon   AFP)

A woman whose son was abducted looks on inside the Government Science where gunmen abducted students in Kankara in northwestern Katsina state Nigeria December 15 2020 - Boko Haram on Tuesday claimed the abduction of hundreds of students marking its first attack in northwestern Nigeria since the jihadist uprising began more than ten years ago (Photo by Kola Sulaimon AFP) / KOLA SULAIMON

2
Es llegeix en minuts

Umar Ahmad, estudiant de secundària nigerià de 18 anys, camina amb dificultat. Els seus peus estan tallats i plens de ferides, rascats per espines durant el seu aterridor vol pels arbustos per escapar-se dels seus capturadors. Amb certa angoixa, torna a Kankara, un poblet adormit del nord-oest de Nigèria, acompanyat del seu pare per denunciar l’intent de rapte davant les autoritats. L’Umar és un dels pocs estudiants que va aconseguir escapar durant l’atac al seu internat per homes armats per portar a terme un segrest massiu finalment reivindicat pel grup gihadista Boko Haram.

Les dades de les autoritats reflecteixen que, en el dia d’avui, 333 estudiants de secundària han desaparegut oficialment des d’aleshores, però les xifres continuen sense estar clares perquè els residents de Kankara estimen que més de 500 adolescents han sigut segrestats.

L’Umar, alt i llargarut, rememora l’arribada dels atacants: «Van disparar (...) i ens vam aterrir, alguns van aconseguir saltar els murs de l’escola, d’altres es van amagar a l’internat».

Delinqüència local

Aquest atac, presumptament perpetrat per homes armats anomenats «bandits» a la regió, va ser reivindicat aquest dimarts pel grup gihadista Boko Haram, amb el qual han forjat vincles econòmics o ideològics. «Ens van fer creure que eren allà per salvar-nos, molts els van seguir. Ens van reunir sota d’un arbre i ens van dividir en tres grups», va dir l’Umar per afegir: «Ens fuetejaven amb branques d’arbres i ens colpejaven amb els costats plans dels seus matxets i alguns ja van resultar ferits en aquest moment».

Després va començar una llarga caminada, descalç, a través de la muntanya, fins a la frontera amb el veí estat de Zamfara. L’Umar va aconseguir escapar-se de l’atenció dels seus capturadors i es va amagar amb un amic en uns arbustos espinosos fins que va regnar el silenci al seu voltant. Es tornaven amagant-se cada vegada que escoltaven acostar-se motocicletes: «Sabem que els que van amb motocicleta són part dels grups de bandits».

«Reso perquè tornin»

A trenc d’alba van conèixer uns vilatans que els van portar a casa i, des d’aleshores, l’Umar no ha deixat de pensar en els seus companys de classe: «Reso perquè tornin sans i estalvis».

Aquestes bandes armades han aterrit comunitats al nord-oest de Nigèria durant molts anys, cometent nombrosos segrestos per demanar rescat o robatoris de bestiar. En general, actuen sense cap motivació ideològica o religiosa, però molts experts en seguretat i autoritats locals havien informat recentment sobre enfrontaments molt preocupants amb grups gihadistes que estan prosperant a la franja del Sahel de l’Àfrica occidental.

Notícies relacionades

A l’atribuir-se la responsabilitat de l’atac, el grup Boko Haram ha revifat l’espectre del segrest de més de 200 nenes el 2014 a Chibok, al nord-est de Nigèria, a diversos centenars de quilòmetres de distància.

oko Haram».