Nova data límit incomplerta
Continuen les negociacions del brexit malgrat l’ultimàtum del Parlament Europeu
- «Continuem treballant dur» amb l’equip britànic, afirma el cap negociador de la UE, Michel Barnier
- La pesca continua com el gran escull per arribar a un acord entre les dues parts
-FOTODELDIA- Dover (Reino Unido) 11 12 2020 - Numerosos camiones hacen cola en la M20 para abordar los transbordadores en el puerto de Dover este viernes El primer ministro britanico Johnson ha declarado que existe una gran posibilidad de que el Reino Unido no pueda llegar a un acuerdo comercial con la UE tras el Brexit EFE ANDY RAIN /
La Unió Europea i el Regne Unit continuen sense aconseguir un pacte sobre la seva relació futura després del brexit, en particular, per la falta de consens en la pesca, malgrat que s’aproxima la data límit de la mitjanit del diumenge que havia establert l’Eurocambra per tenir un acord. No obstant, França ha rebutjat aquest límit i la Comissió Europea tampoc l’ha assumit.
El negociador dels Vint-i-set, Michel Barnier, va afirmar aquest diumenge que «en aquest moment crucial per a les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit», Brussel·les continua treballant «dur» amb l’equip britànic.
«La UE segueix compromesa amb un acord just, recíproc i equilibrat. Respectem la sobirania del Regne Unit. I esperem el mateix. Tant la UE com el Regne Unit han de tenir el dret a fixar les seves pròpies lleis i controlar les seves pròpies aigües. I els dos hauríem de ser capaços d’actuar quan els nostres interessos estiguin en joc», va publicar a Twitter.
Both 🇪🇺&🇬🇧 must have the right to set their own laws & control their own waters. And we should both be able to act when our interests are at stake. (2/2)
— Michel Barnier (@MichelBarnier) 20 de diciembre de 2020
Sense temps per ratificar l’acord
Dijous passat, els líders dels grups parlamentaris de l’Eurocambra van fixar la mitjanit d’aquest diumenge com el moment límit per comptar amb un pacte, ja que si es retarda més, el Parlament no disposaria de prou temps per fer l’escrutini del text previ a la seva ratificació.
En un comunicat, van dir estar «preparats per organitzar un ple extraordinari cap a finals de desembre en el cas que s’arribi a un acord abans de la mitjanit de diumenge 20 de desembre, perquè el Parlament Europeu pugui debatre el resultat de la negociació i considerar si dona el seu consentiment».
Els líders asseguraven que la seva disposició depèn també que «tinguin accés a un text de qualsevol acord» abans que aquest se’ls refereixi de manera formal, i van demanar a la Comissió Europea que enviï als eurodiputats un text provisional al més aviat possible.
Fa setmanes que el Parlament Europeu adverteix que ostenta la competència de revisar els acords comercials als quals arriba la Unió Europea amb tercers països i insistint en què necessitarà temps per realitzar un escrutini dels textos, que habitualment compten amb centenars o fins i tot milers de pàgines.
Ple de dos dies
Una vegada rebi el text formalment, el Parlament Europeu ha de convocar un ple de dos dies per anunciar la recepció del pacte i la seva remissió a les comissions competents, perquè donin la llum verda i el tornin al ple per al seu vot final l’endemà, utilitzant tots els procediments urgents de què disposen.
En qualsevol cas, les converses podrien continuar després de la pròxima mitjanit i, si s’aconsegueix un pacte abans de final d’any, l’1 de gener podria aplicar-se de manera provisional sense el consentiment de l’Eurocambra, que validaria l’acord ja el 2021.
El secretari d’Estat francès d’Assumptes Europeus, Clément Beaune, va descartar comprometre’s amb la data límit d’aquest diumenge durant una entrevista amb l’emissora de ràdio France Inter dissabte. «Crec que mai s’ha de negociar amb algun tipus de pressió temporal, perquè t’obliga a fer concessions per acabar, passi el que passi, i nosaltres no volem un acord a qualsevol preu», va remarcar, i va afegir que «és normal no dir, escolta, és diumenge a la nit, parem i ho sacrifico tot». Va avisar que «estan en joc sectors sencers, com la pesca,» i el respecte de la competència al mercat únic.
La mateixa Comissió Europea tampoc va voler comprometre’s amb la data límit de diumenge divendres passat. «No puc entrar en detalls, continuem negociant, volem un acord, però avui no sé si hi haurà un acord o no i quan hi haurà un acord o no», va declarar el portaveu de la Comissió Daniel Ferrie durant la roda de premsa diària de la institució fa dos dies.
Conseqüències «òbvies»
Tot i així, el president de la comissió de Comerç Internacional de l’Eurocambra, Bernd Lange, va avisar aquest diumenge que si no arriba el conveni a mitjanit, les conseqüències són «òbvies». «El Parlament Europeu no coneix el text consolidat, no està en posició d’efectuar l’escrutini abans del final del període transitori. Així que facin preparatius per a un període sense acord i acordar mesures d’emergència amb el Regne Unit», va escriure a Twitter.
Durant un debat al Parlament Europeu divendres, la majoria d’eurodiputats van posar l’accent en la necessitat de tenir temps per analitzar el pacte abans de ratificar-lo. No obstant, el copresident del grup dels Verds, Philippe Lamberts, va criticar que l’Eurocambra hagi fixat la data límit de diumenge i va dir estar «escandalitzat» per la postura dels partits que han proposat ratificar l’acord en pocs dies, «després del que només pot ser un simulacre d’examen» del text, atesa l’extensió del conveni. Segons la seva opinió, aquesta iniciativa «ridiculitza» l’Eurocambra.
Com a alternativa, va plantejar prolongar la transició un o dos mesos, perquè la legislació comunitària es continuï aplicant al Regne Unit a principis del 2021, o fins i tot aplicar el tractat de manera provisional, una opció que, de tota manera, no el satisfà.
La pesca continua com a principal escull
Més enllà dels terminis, els equips negociadors britànic i comunitari continuen sense aconseguir un consens, sobretot, en la qüestió pesquera. L’Aliança Pesquera Europea (EUFA), que representa les flotes dels països de la UE que tradicionalment han pescat a les aigües britàniques i inclou la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), va denunciar ahir en un comunicat que el sector està «al caire de l’abisme».
«Malgrat les repetides promeses, estem a punt de ser venuts amb l’oferta que la Comissió Europea li ha fet al Regne Unit. Més encara quan es preveu que les negociacions pesqueres amb el Regne Unit comencin de nou després de només 6 o 7 anys», va criticar.
Notícies relacionadesPer aconseguir un acord amb Londres, la Unió Europea planteja assumir alguna retallada en les quotes pesqueres de la flota comunitària en aigües britàniques.
«L’únic que volíem evitar era arribar a una situació de sortida del Regne Unit sense cap acord firmat, però la proposta que s’està realitzant ara és igual de negativa. Estem assistint a unes propostes de retallades brutals i sense precedents en una àmplia gamma de poblacions, incloses les espècies pelàgiques, mariscos i peix blanc», va assenyalar.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034