crisi sanitària global
Israel lidera la campanya de vacunació a tot el món
Més d’un milió de persones ha rebut el fàrmac, el 10% de la població del país
Netanyahu s’agafa la campanya com una missió personal en ple any electoral
Fa gairebé tres dècades, Muhammad Abd al-Wahhab Jabarin va sortir de la presó on havia passat 14 anys per un delicte d’homicidi. La setmana passada aquest ciutadà àrab israelià, de 66 anys, es fotografiava amb Netanyahu. Jabarin és la milionèsima persona en rebre la vacuna a l’Estat hebreu. El primer ministre sabia poc sobre el seu passat, però ell necessitava la instantània. Israel pot presumir d’haver vacunat un milió de persones, més d’una desena part de la seva població, cosa que el situa al capdavant mundial a la campanya de vacunació. «És un moment de molta emoció», afirma Netanyahu, el futur polític del qual depèn, en gran part, d’una millora en la situació epidemiològica del país.
Amb uns 9,3 milions d’habitants, Israel té previst vacunar 5,5 milions de persones. Ara per ara, més del 40% dels majors de 60 anys al país ja han rebut la primera de les dues injeccions de la vacuna Pfizer-BioNTech. Amb aquestes dades, el petit estat jueu té una ràtio de vacunació d’11,55 dosis per cada 100 persones, triplicant el següent país,s Bahrain amb unes 3,49 i després, Regne Unit, a 1,47. El país mediterrani administra vacunes des del 20 de desembre passat, tot i que la setmana que ve es preveu un alentiment o, fins i tot, una aturada a la campanya en vista de l’escassetat de vacunes.
Mentre països com els Estats Units amb prou feines han vacunat un 1% de la població, el cas d’Israel és una excepció a nivell global. El fet que negociés molt aviat amb les farmacèutiques han permès a Netanyahu obtenir subministraments de la vacuna Pfizer-BioNTech. A més, el sistema de salut israeliana és molt organitzat i està completament digitalitzat, ja que qualsevol israelià major de 18 anys té l’obligació de registrar-se a les agències d’assegurances vinculades al Govern. Aquesta centralització, que neix abans de la creació d’Israel el 1948, ha facilitat el contacte amb la població receptora de la pandèmia i tenir-ne més control.
Campanya electoral
«Hem portat milions de vacunes aquí, més que qualsevol altre país al món respecte a la seva població», ha dit Netanyahu, el futur polític del qual pot beneficiar-se especialment d’una ràpida recuperació sanitària i econòmica del país. El primer ministre sortint ha declarat repetides vegades que al febrer, Israel es convertirà en el primer Estat en sortir de la pandèmia. Una data molt pròxima a la de les pròximes eleccions del 23 de març, les quartes en dos anys. Nous rivals més a la dreta de Netanyahu han començat a perfilar una alternativa real a la seva manera de fer, que fa 15 anys que està vigent.
En plena campanya electoral, ‘Bibi’ (així es coneix popularment Netanyahu) va ser el primer israelià en vacunar-se i ha visitat diversos centres, molts en municipis àrabs. «Hem portat [les vacunes] a tothom: jueus i àrabs, religiosos i seculars», ha dit. Netanyahu encara la campanya de vacunació com una missió personal, i rep elogis fins i tot dels seus principals crítics. «No podem culpar Netanyahu per tots els mals d’Israel, –correctament, la major part del temps– i després ignorar la seva contribució quan funciona alguna cosa», ha declarat Gideon Levy al diari Haaretz.
Palestins abandonats
Més aviat, les crítiques han arribat des de les organitzacions de drets humans per fer d’aquesta campanya de vacunació la viva imatge de les desigualtats. Mentre els colons que viuen als assentaments il·legals de Cisjordània reben la vacuna, els habitants dels territoris ocupats no tenen cap perspectiva de fer-ho aviat. L’Autoritat Palestina sembla no haver demanat dosis de forma pública, tot i que es preveu que arribin entre principis i meitat del 2021. A la franja de Gaza, encara hi ha més incertesa a causa de la situació de bloqueig i pobresa que viu aquest territori des de fa anys.
Notícies relacionadesEls israelians preveuen una tornada a la normalitat en els tres primers mesos de l’any. Però les elevades xifres de contagis als territoris ocupats podrien alentir aquest retorn, ja que molts dels palestins de Cisjordània treballen a Israel i els assentaments il·legals. «Si Déu vol, hi haurà una situació en què puguem dir que estem en posició d’ajudar els altres, i llavors, sens dubte, ajudarem els palestins», ha dit el ministre de Sanitat, Yuli Edelstein.
Per incentivar la vacunació, els israelians rebran un «passaport verd» que els permetria a aquells vacunats menjar en restaurants, viatjar lliurement o evitar les quarantenes. Tot i que sembla que aquests plans hauran d’esperar. Després d’entrar en el seu tercer confinament la setmana passada, el nombres de contagi ha superat els 5.000 i les autoritats israelianes planegen aplicar noves mesures més restrictives.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia