Conflicte armat

Rebels prenen una ciutat al sud-est de la República Centreafricana

La Fiscalia obre una investigació contra l’expresident Bozizé

Rebels prenen una ciutat al sud-est de la República Centreafricana
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els grups armats rebels han atacat i pres el control d’una ciutat del sud-est de la República Centreafricana, Bangassou, a prop de la frontera amb la República Democràtica del Congo, cosa que ha obligat milers de civils a fugir cap al país veí, mentre que la Fiscalia del país ha obert una investigació contra l’expresident François Bozizé per «la rebel·lió en desenvolupament», segons informa Europa Press.

Segons la informació de l’ONG Metges sense Fronteres (MSF), el diumenge, 3 de gener, la coalició de grups armats rebels va prendre Bangassou i, després de l’atac, van haver d’atendre d’emergència dotze persones.

En les últimes dues setmanes, i després de l’escalada de tensions al país africà vinculada al procés electoral, MSF ha hagut d’atendre 110 persones a Bossangoa, Bangui, Bangassou, Bambari i Batangafo.

MSF també lamenta que el deteriorament de la seguretat complica l’accés ja extremadament restringit de milers de centreafricans a l’atenció mèdica essencial en «un país en una crisi de salut crònica», van expressar aquest dilluns a través del seu compte de Twitter.

Així, va fer una crida a tots els actors armats que compleixin les seves obligacions de protegir els civils i treballadors humanitaris, així com a respectar les estructures mèdiques, les ambulàncies i els pacients.

El 27 de desembre del 2020 passat les eleccions van tenir lloc a l’RCA malgrat que van estar en dubte fins a l’últim moment per l’ofensiva llançada per una coalició rebel per forçar el president, Faustin-Archange Touadéra, a cedir i els recursos presentats davant el Constitucional per l’oposició. El mandatari va rebutjar totes les peticions per ajornar els comicis i va insistir en la necessitat de mantenir la data fixada.

Les tensions han repuntat de forma dràstica arran de la decisió del 3 de desembre del Tribunal Constitucional de descartar la candidatura de l’expresident François Bozizé, que va tornar al país a finals del 2019 per tornar a ser candidat a la Presidència, càrrec que va abandonar el 2014 davant l’aixecament dels rebels de Séléka, predominantment musulmans.

Immediatament després de la decisió del Constitucional van sorgir informacions sobre reunions mantingudes per Bozizé amb diversos grups armats, inclosos antics integrants de Séléka i els ‘antibalaka’ –unes milícies de majoria cristiana que van sorgir en resposta als abusos dels integrants de Séléka–, cosa que va portar les autoritats centreafricanes a acusar-lo d’intentar fomentar un cop d’Estat.

Días després de les suposades reunions entre Bozizé i els rebels va veure la llum la Coalició dels Patriotes per al Canvi (CPC), que aglutina sis grups armats –inclosos ex-Séléka i ‘antibalaka’– i que va carregar durament contra Touadéra pels preparatius electorals i va exigir que fossin ajornats.

Aquest dilluns, la comissió electoral del país va anunciar els resultats preliminars electorals de les presidencials, que no es coneixeran en ferm fins al 19 de gener, que donarien a Touadéra un segon mandat presidencial amb el 53,9 per cent dels vots, segons va informar l’agència Bloomberg.

L’organisme electoral també va facilitar dades de la jornada de la votació, assegurant que hi va haver una participació del 76,3 per cent, tot i que a dues zones no es va poder exercir el dret a vot per l’activitat dels rebels.

La Fiscalia obre una investigació a Bozizé

Per la seva banda, la Fiscalia centreafricana ha obert una investigació contra l’expresident François Bozizé pel que ha qualificat com «una rebel·lió en desenvolupament» contra l’Estat.

En aquest sentit, acusa Bozizé de donar suport «a la rebel·lió creada sota el nom de Coalició de Patriotes pel Canvi (CPC)» malgrat que l’exmandatari ha negat en reiterades ocasions la seva vinculació amb els rebels.

El fiscal general, Laurent Lengandet, també ha anunciat que diversos rebels han sigut detinguts i seran processats per atemptar contra la seguretat interna, mentre que també se’ls imputen càrrecs per associació delictiva, rebel·lió, assassinat, robatori amb agreujants i conspiració.

Segons Lengandet, «fins ara, vuit d’aquests insurgents ja han sigut portats davant el jutge d’instrucció, que els ha posat regularment sota arrest».

Notícies relacionades

També aquest mateix dilluns, la Missió Unidimensional Integrada de les Nacions Unides per a l’Estabilització a la República Centreafricana (MINUSCA) ha demanat a les autoritats centreafricanes portar davant la justícia «els responsables i patrocinadors de la violència que s’ha cobrat la vida de civils, treballadors humanitaris, forces de seguretat, defensa nacional i personal de manteniment de la pau».

Així mateix, l’ONU, juntament amb la Unió Europea, la Unió Africana (UA) i la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Central (CEEAC), ha emès un comunicat en què condemna les violacions de l’Acord Polític de Pau i Reconciliació a la República Centreafricana i insten al cessament d’hostilitats.