Anatomia d’una foto històrica de l’assalt al Capitoli
Les turbes que es van colar a l’edifici van fer un esperpèntic desplegament de simbologia trumpista i supremacista

És una foto i el seu autor és Saul Loeb, de l’agència AFP, però bé podria ser un oli sobre tela identificada com ‘Trump assalta la democràcia’, com ja va titular EL PERIÓDICO a la seva portada de l’edició de paper d’aquest 7 de gener. Es tracta d’una imatge que passarà a la història tant pel seu atractiu visual com per la seva rellevància política. Les turbes afins a Donald Trump, encoratjades pel mateix dirigent republicà, prenent el Capitoli com a reacció a la victòria demòcrata i exhibint tota mena de simbologia afí a l’encara president i vinculada a moviments negacionistes i supremacistes. La que segueix és una radiografia d’alguns dels elements clau de la foto.
Fins al cor de la democràcia

La sala on es troben els subjectes que apareixen a la imatge és una zona de pas ubicada a la planta superior del Capitoli, a prop del Senat. Les hordes trumpistes van aconseguir colar-se a l’edifici i molts d’aquests individus van campar al seu aire per alguns dels llocs més emblemàtics. N’hi va haver que fins i tot es van fer ‘selfies’ a la mateixa Cambra on intervenen els representants i es van immortalitzar abraçant estàtues dels pares de la democràcia nord-americana. Un esperpent, vaja.
Nativisme, supremacisme, populisme...

L’individu que apareix al centre de la imatge és Jake Angeli, conegut també com a ‘Yellowstone wolf’. Abillat amb un ‘tocat’ propi dels guerrers natius d’alt llinatge, aquest personatge és un dels habituals en les manifestacions favorables a Trump, que sempre ha trobat recolzaments en els moviments nativistes, populistes i supremacistes amants de l’’America First (’Amèrica primer’). Entre ells QAnon, organització ultra amb la qual simpatitza Angeli segons la qual el món està sota el poder d’una elit de pedòfils de l’«estat profund» com Clinton i Obama que segresta nens, els tanca en masmorres, practica ritus satànics per beure la seva sang i mantenir-se sempre joves.
Cap antifeixista a la sala

Quan la foto va començar a córrer com la pólvora per les xarxes, més d’un va confondre el tatuatge que té a la mà el noi de la dessuadora groga amb una falç i un martell. Es va començar a parlar fins i tot de la presència dels Antifa a la insurrecció trumpista, però la ‘fake news’ va acabar diluint-se ràpid. El tatuatge que porta aquest home de frondosa barba és un símbol de ‘Dishonored’ (Deshonrat), un videojoc protagonitzat per un cruel assassí que es mou per un món dominat per una corrupta dictadura. Així ho va confirmar el creador d’aquest joc, Harvey Smith, que va deixar clar que el símbol no té d’antifeixista res de res.
La cara del negacionisme

La dona que apareix a la foto és l’única que, tot i que per sota de la barbeta, porta mascareta. Els partidaris de Trump sempre han tret ferro a la pandèmia i s’han mostrat contraris a confinaments, mascaretes i altres. Els EUA ja són el país amb més morts per Covid per cada milió d’habitants i compten en total amb més de 350.000 de morts pel coronavirus.
La gorra talismà de Trump

La gorra que porta el subjecte amb la jaqueta de cuir amb franges taronges i grogues: ’Make America Great Again’. El principal eslògan que Trump ja va enarborar a la seva primera campanya electoral, en la qual va arribar a la presidència. És una expressió presa del també republicà Ronald Reagan i amb què s’ha desenvolupat una ingent campanya de ‘marxandatge’. La seva presència ha sigut habitual en els mítings pro-Trump, en els quals també s’ha escapat alguna bandera confederada com les que ahir portaven alguns dels assaltants del Capitoli, una ensenya molt del grat del supremacisme blanc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí