LA SOCA BRITÀNICA

Una de cada 20 persones a Londres té Covid

  • L’assessor mèdic del Govern adverteix que «les pròximes setmanes seran les pitjors de la pandèmia»

  • Els llits escassegen als hospitals, falten aparells d’oxigen en alguns hospitals i les operacions de càncer es cancel·len

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Pels carrers de Londres sonen contínuament les sirenes d’ambulàncies. Circulen per tot arreu. És impossible ignorar-les. No donen l’abast. El servei està saturat. Responen a les trucades urgents fins i tot amb deu hores de retard. Fa dies que policies i bombers traslladen malalts greus a l’hospital, on cada vegada és més difícil trobar un llit lliure. En alguns, els pacients són despatxats a altres centres, fins i tot fora de la capital.

Mai abans la ciutat s’havia enfrontat a una situació sanitària d’emergència semblant. Les operacions rutinàries als centres públics s’han suprimit, però també les urgents de càncer a dos grans hospitals londinencs, Barts Health i King’s College. Els ambulatoris han suspès les consultes per centrar-se en els plans de vacunació. Els britànics «s’han de preparar per al pitjor», advertia dilluns el professor Chris Whitty, cap del servei mèdic del Govern. El virus s’ha estès a cada racó del país. «Les pròximes setmanes seran les pitjors de la pandèmia», declarava, tement que la xifra esgarrifosa de morts, més de 82.000, pugui arribar als 100.000 a final de mes.  

Vacunació massiva en hipòdroms i estadis de futbol

Vacunació massiva en hipòdroms i estadis de futbol A mitjans de febrer, el Govern espera haver vacunat 15 milions de ciutadans, inclosos els més grans de 70 anys, el personal sanitari i les persones especialment vulnerables. En total, una mica menys d’una quarta part de la població. Per a la tardor, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, promet que tots els adults hauran rebut la vacuna.

A aquest esforç gegant, sense precedents, s’hi van sumar dilluns set nous centres gegants, capaços d’inocular desenes de milers de dosis cada setmana. A Manchester s’estan utilitzant unes instal·lacions per jugar a tennis. A Surrey l’hipòdrom d’Epson. A Londres el Centre d’Exposicions ExCel. Boris Johnson es va desplaçar a Bristol, on s’ha condicionat l’estadi de futbol Ashton Gate. «És un gran desafiament, però som capaços de fer-ho», declarava a cara descoberta.

 

Relaxació ciutadana

Relaxació ciutadana El país es troba en el moment de «màxim perill», per l’augment de contagis i l’amenaça de col·lapse dels hospitals, però també de màxima esperança, per la vacunació massiva. «És una carrera contra rellotge perquè podem veure l’amenaça a la qual s’enfronta la nostra sanitat pública, la demanda en les unitats de cures intensives, la pressió en llits per a malalts que necessiten respiració assistida, fins i tot hi ha escassetat d’oxigen en alguns llocs», com a l’hospital universitari de Southend a Essex, una de les àrees al sud-est d’Anglaterra més castigades, va dir Johnson

L’ordre taxativa a la població és «quedar-se a casa», però el confinament d’ara no s’està acatant amb el mateix rigor que al març. Durant el cap de setmana, els passejants es van llançar en massa a platges i parcs. Una persona de cada 20 a Londres té el virus, tot i que la circulació als barris continua sent abundant. Als supermercats, ni es guarden distàncies, ni s’utilitza la mascareta, normes que, segons el Govern, han de fer complir els establiments i que segons aquests, correspon, imposar a la policia.

 «El perill de contagi és enorme», més gran que mai, repeteix el professor Whitty, davant la «fatiga» i la relaxació de la gent. Johnson adverteix que les restriccions del confinament «estan en contínua revisió i si fa falta augmentar-les, ho farem». 

«El perill de contagi és enorme»,si fa falta augmentar-les, ho farem». Eleccions en l’aire

Notícies relacionades

Eleccions en l’aireEl coronavirus trastoca la vida política. El Parlament funciona des de fa mesos a mig gas. Es van acabar els encesos debats cara a cara a la Cambra dels Comuns. La majoria dels diputats s’ha de conformar amb intervenir i votar a distància. El calendari electoral tampoc es pot complir.

Els comicis locals al maig s’ajornaran molt probablement, com ja va passar l’any passat, quan s’havia d’haver elegit alcalde a Londres. En aquesta ocasió s’ajornarien a més les eleccions al parlament autonòmic d’Escòcia, crucials després del Brexit, amb el Partit nacional Escocès (SNP) com a favorit en els sondejos.    

  •