Guerra al Pròxim Orient
Els EUA declaren «grup terrorista estranger» els houthis del Iemen
Aquesta decisió tindrà greus conseqüències sobre les negociacions de pau i l’entrada d’ajuda humanitària al país
Els analistes temen que el gest provoqui una escalada de violència i que els rebels s’acostin encara més a l’Iran
Una «organització terrorista estrangera». Això és el que serà el moviment houthi del Iemen per als Estats Units a partir del pròxim 19 de gener, segons ha anunciat el secretari d’Estat sortint, Mike Pompeo. Amb aquesta nova consideració, l’Administració Trump assenta la seva mà dura amb l’Iran, aliat dels rebels iemenites, i dificulta el futur restabliment de relacions diplomàtiques amb la teocràcia que ha defensat Joe Biden. Oenagés i diplomàtics s’han afegit a les denúncies de la Unió Europea i l’ONU sobre l’impacte que tindrà aquest gest sobre el país. Una població al límit de la catàstrofe humanitària serà qui més pateixi les decisions geopolítiques preses als despatxos.
«Les designacions estan destinades a responsabilitzar Ansar Allah pels seus actes terroristes, inclosos els atacs transfronterers que amenacen la població civil, la infraestructura i el transport marítim», ha dit Pompeo en un comunicat, utilitzant el nom oficial del moviment houthi. Al designar-lo com a grup terrorista, els Estats Units dificultaran la possibilitat real d’aconseguir la pau al Iemen ja que a l’impedir el diàleg amb els houthis, part essencial del conflicte, s’estancaran les converses entre els diferents actors involucrats en el conflicte que fa un lustre que assola el país.
En la línia de les sancions imposades a l’Iran en les últimes setmanes, experts i analistes han conclòs que aquesta consideració busca dificultar la represa del diàleg amb el règim dels aiatol·làs i la posada en marxa de nou de l’acord nuclear internacional. La nova classificació dels houthis s’implantarà un dia abans de l’arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, forçant la nova Administració a retractar-se, intenció que, per ara, no ha demostrat. Els demòcrates han intentat evitar fins a l’últim moment la decisió anunciada per Pompeo.
Davant aquest últim gest de Trump, també hi ha el temor que es doni una escalada de violència i el moviment houthi s’acosti encara més a l’Iran. «La política de l’administració Trump i el seu comportament és terrorista», ha tuitejat el funcionari houthi Mohammed Ali al-Houthi, «ens reservem el dret de respondre a qualsevol designació emesa per l’administració Trump o qualsevol altra». El Iemen pateix una guerra des de fa cinc anys on intervenen les diferents potències regionals i els houthis –suposadament avalats per l’Iran– s’enfronten a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita.
«Ajuda vital»
«Fem una crida a Biden perquè, a l’assumir el càrrec, actuï per garantir que els civils iemenites encara puguin rebre ajuda vital», ha exigit el Consell Noruec per a Refugiats, juntament amb altres oenagés. El moviment houthi és l’autoritat de facto al nord del Iemen, on es concentra la majoria de la població. Per això, les agències d’ajuda humanitària han de treballar amb ell per brindar assistència a una població patint la catàstrofe humanitària més greu en dècades. Els ports d’entrada d’aliments, combustibles i medicaments estan sota control dels houthis.
Pompeo ha assegurat que aquesta nova designació no afectarà l’entrada d’ajuda humanitària, però organitzacions internacionals com l’ONU han alertat de les creixents dificultats que suposarà per desenvolupar la seva tasca. Es tem que la consideració com a grup terrorista allunyi els actors externs de moltes transaccions amb les autoritats houthis. Al seu torn, posaria més traves a l’accés dels iemenites als sistemes financers i a les remeses de l’exterior, complicant les importacions i augmentant els preus dels béns.
Armes nord-americanes
Notícies relacionadesEl conflicte al Iemen ha provocat que més del 80% de la població depengui de l’assistència humanitària, mentre milions de ciutadans estan a punt de la inanició. «El Iemen està ara en perill imminent de la pitjor fam que el món ha vist en dècades», va declarar el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, el passat 20 de novembre.
Des dels Estats Units, l’Administració Trump culpa els houthis de la terrible situació humanitària al país per l’ús de nens soldats i els obstacles a l’entrada d’ajuda. Però el president sortint ha donat suport fermament a l’Aràbia Saudita i els seus aliats en el conflicte, proporcionant milers de milions de dòlars en armes malgrat les objeccions del Congrés. Els bombardejos indiscriminats contra la població civil i altres crims de guerra finançats amb dòlars dels EUA són el llegat que deixa Trump al Iemen.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034