Procés històric
Itàlia jutja en un macroprocés la màfia de Calàbria per primera vegada com a organització criminal
Els imputats, membres de la ’Ndrangheta, són 355, entre els quals, jutges, alcaldes, militars i maçons acusats de 400 delictes
Aquest dimecres comença a Calàbria la vista oral del procés més gran que s’ha celebrat mai contra la ’Ndrangheta, la màfia de la regió, amb 355 imputats acusats de 400 delictes. Si la màfia calabresa és considerada als Estats Units i Itàlia com el primer majorista mundial de cocaïna, els protagonistes del narcotràfic en aquesta regió del sud són els clans de la província de Vibo Valentia (Lamezia Terme). Un any enrere i per ordre de la fiscalia presidida per Nicola Gratteria van ser desmantellats 11 ‘’ndrines’, o cèl·lules de base, anàlogues al que a la Camorra de Nàpols en diuen «clans» i a la màfia siciliana de Cosa Nostra, «famílies».
El 19 de desembre de fa un any, 3.000 carrabiners van participar en una operació coneguda com Rinascita Scott, que en la història del crim organitzat es coneix com la primera vegada que Itàlia va intentar demostrar que la ’Ndrangheta és una organització criminal. Pot resultar estrany que no ho fos abans, però el llenguatge corrent i el periodístic no van alhora en les categories de la jurisprudència, que ha de demostrar amb fets i circumstàncies concretes que aquella màfia té l’estructura d’una organització i uns mecanismes jeràrquics de conducta.
Gratteri va ser el primer magistrat que ho va descobrir anys enrere, cosa que va provocar una sorpresa internacional majúscula, i la prova del nou serà el procés que obre la vista oral aquest dimecres. Fins aleshores es pensava que la ’Ndrangheta eren clans familiars autònoms i independents, llunyanament semblants als que a Albània es coneixen com Qanun o Kanun. I aparentment folklòrics: es reuneixen anualment al santuari de Polsi, situat a les entranyes de l’eixut Aspromonte, durant la festa d’una popular Mare de Déu. El clan de Polsi és considerat com la cimera de la ’Ndrangheta.
Llarga llista d’acusacions
Al banc dels acusats s’asseuran 355 imputats d’associació mafiosa, col·laboració amb la màfia, tinença d’armes i explosiu, encobriment, tràfic d’influències, revelació i ús de secrets de sumari, compravenda de sentències judicials, abús, tràfic de drogues. Hi ha polítics, advocats de renom, fiscalistes, funcionaris de l’Estat i persones inscrites a lògies maçòniques, que en aquella regió poden comprendre mafiosos, agents secrets italians i estrangers, professionals lliures i periodistes.
Tots controlen pam a pam tot el que passa a la regió. Quan un dia aquest corresponsal va anar sense avisar al despatx d’un bisbe de la zona, aquest el va fer esperar una hora i al final va sortir amb un dit als llavis demanant silenci. Una vegada a l’aire lliure va justificar l’escena per la presència de micròfons ocults. Una revista considerada el megàfon d’aquella singular maçoneria local l’atacava en cada exemplar fins que, després de diverses amenaces de mort, el papa Benet XVI el va traslladar de diòcesi.
Entre els detinguts figuren membres dels clans més importants de la regió, com els Mancuso de Limbadi, els De Stefano de Reggio de Calàbria, els Piromalli de Gioia Tauro, els Lo Bianco-Barba. La llista d’imputats comprèn, entre d’altres, un exparlamentari i advocat de Forza Italia, el partit fundat per Silvio Berlusconi, que segons l’acusació actuava com a intermediari entre polítics, institucions i Il Grande Oriente d’Italia.
Espai habilitat per al judici
Hi ha un alcalde, president dels alcaldes de Calàbria; un conseller autonòmic d’esquerra; el secretari del Partit Socialista Italià, formació que en l’àmbit nacional ja no existeix; el president d’un tribunal administratiu; un excomandant dels Carrabiners, i dos excomandants de la Guàrdia Urbana. En la roda de premsa en què es va explicar l’operació Rinascita Scott els investigadors van dir que havien sigut «desarticulats tots els clans de la ’Ndrangheta que actuaven a la província de Vibo Valentia, referents del clan Mancuso».
Notícies relacionadesEl procés es portarà a terme en un espai adaptat per a l’ocasió, concedit al Ministeri de Justícia per tres anys, i en què s’han invertit cinc milions d’euros. És un autèntic búnquer.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034