Estats Units

John Katko, primer congressista republicà que diu que votarà a favor de l’‘impeachment’

La número 3 republicana a la Cambra de Representants assegura que l’atac al Capitoli «va ser obra» de Trump

John Katko, primer congressista republicà que diu que votarà a favor de l’‘impeachment’
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

John Katko, un dels congressistes republicans per Nova York a la Cambra de Representants, s’ha convertit aquest dimarts en el primer del partit a anunciar que votarà a favor de l’‘impeachment’ contra l’encara president dels Estats Units, Donald Trump, segons informa EFE.

«No es pot ignorar que el president Trump va encoratjar aquesta insurrecció, tant a les xarxes socials abans del 6 de gener com en el seu discurs d’aquell dia», va expressar en un comunicat.

Els demòcrates van iniciar aquest dilluns un segon judici polític contra Trump, en aquesta ocasió acusant-lo de ser responsable de l’assalt al Capitoli que es va produir dimecres passat per part de centenars dels seus partidaris.

En aquest sentit, Katko va assenyalar que Trump, «promovent deliberadament teories infundades» sobre un presumpte frau electoral en les recents presidencials, ha creat d’alguna manera un «ambient combustible de desinformació i privació de drets i divisió».

«Quan això es va manifestar en actes violents», recorda, Trump «va rebutjar ben ràpid i enèrgicament condemnar-los, i va posar innombrables vides en perill», exposa en una carta publicada en el seu compte oficial de Twitter.

«Permetre que el president dels Estats Units inciti a aquests actes sense conseqüències és un atac directe al futur de la nostra democràcia. Per aquesta raó no puc asseure’m sense actuar. Votaré pel judici polític a aquest president», remarca.

L’atac al Capitoli «va ser obra» de Trump

Després de l’anunci de Katko, la representant per Wyoming i presidenta de la Conferència Republicana de la Cambra, Liz Cheney, així com el seu company per Illinois, Adam Kinzinger, han sigut els següents a confirmar que votaran a favor de l’‘impeachment’ contra Trump

«No tinc cap dubte que el president dels Estats Units va trencar el jurament del seu càrrec i va incitar a aquesta insurrecció. Va fer servir la seva posició en l’Executiu per atacar el legislatiu», va dir Kinzinger a través d’un comunicat publicat a les xarxes socials.

D’altra banda, Cheney, la número 3 republicana dins de la Cambra, va acusar Trump d’«encendre la flama de l’atac» contra el Capitoli a l’haver convocat i reunit el grup i aquells exaltats.

«Tot el que va venir després va ser obra seva. Res d’això hauria succeït sense el president. El president podria haver intervingut immediatament i enèrgicament per aturar la violència. No ho va fer», va recordar.

«No hi ha hagut mai una traïció pitjor per part d’un president dels Estats Units al càrrec i al jurament de la Constitució», va afirmar.

L’assalt al Capitoli dimecres passat es va saldar amb centenars de detinguts, la confiscació de diverses armes, i la mort de cinc persones, entre les quals, dos agents de la Policia del Capitoli.

Els demòcrates acusen Trump d’«incitar a la insurrecció» per l’entrada de centenars dels seus seguidors a la seu del Congrés, hores després d’un discurs a les portes de la Casa Blanca en què va insistir una vegada més que havia sigut víctima de frau electoral en les recents presidencials.

Notícies relacionades

Les paraules de Trump es van produir després que demanés públicament al vicepresident, Mike Pence, màxim representant del Senat, que frenés la confirmació de la victòria electoral de Joe Biden en el Congrés.

Malgrat tot, Trump, que va tardar un dia a condemnar l’assalt, ha evitat qualsevol conat d’autocrítica, assegurant que les seves declaracions d’aquell dia van ser «totalment apropiades», i, a més, ha denunciat que l’‘impeachment’ és part d’«una caça de bruixes» en contra seu.