Convuls final de mandat als EUA
¿Què és un ‘impeachment’? ¿Com funciona? ¿Quin és l’objectiu?
El judici polític contra Trump és el primer en el qual l’acusat ja no ocupa la presidència dels EUA
L’objectiu dels demòcrates és impedir que el magnat torni a presentar-se en les eleccions del 2024
zentauroepp50046522 file in this sept 24 2019 file photo president donald 190925133606 /
L’‘impeachment’ (terme anglès que en català significa ‘destitució’ o ‘impugnació’) és el judici polític que es porta a terme en el Congrés dels EUA contra el president del país. Segons la Constitució nord-americana, el mandatari «ha de ser destituït del seu càrrec si és acusat i condemnat per traïció, suborn, o altres crims o delictes greus». En el cas del segon ‘impeachment’ a Donald Trump, aprovat aquest dimecres en el Congrés, el judici serà per «incitació a la insurrecció» després de l’assalt al Capitoli i tindrà lloc al Senat. Aquest judici té la particularitat que es produirà quan Trump ja no serà president. ¿Quin és l’objectiu llavors? ¿Per a què es fa l’‘impeachment’ ara, quan Joe Biden ja serà president? ¿Quin calendari hi ha? Intentarem aclarir algunes d’aquestes incògnites.
En primer lloc, repassem els passos del procés per aconseguir la destitució d’un president:
1. Un membre del Congrés acusa formalment el president i presenta una resolució demanant la seva destitució.
2. La Cambra de Representants estudia i avalua llavors l’acusació. Perquè continuï endavant el procés és necessari que una majoria simple, és a dir, el 51% com a mínim dels congressistes, aprovi la destitució. Si es dona el cas, comença, llavors sí, el judici contra el mandatari. En el cas d’aquest segon ‘impeachment’, ha sigut aprovat amb 232 vots a favor –entre els quals, els de 10 republicans– i 197 en contra.
3. En el judici actuen com a fiscals membres de la Cambra de Representants i com a jurat els 100 senadors. El procés és presidit pel president del Tribunal Suprem de Justícia. Com en tot procés judicial, l’acusat, en aquest cas, el president pot tenir accés a advocats defensors.
4. Una vegada acaba el judici es procedeix a la votació, que la fan els senadors, com a jurat del procés. Si el president és trobat culpable per almenys dos terços (67%) dels senadors, el president és destituït del càrrec. La direcció de l’Estat passa llavors al vicepresident. Aquest no serà el cas aquesta vegada, ja que Trump ja no serà president. A més, els senadors poden votar després, amb una majoria simple, altres penes, com la prohibició de presentar-se a un nou mandat.
¿Què passarà ara? ¿Quin és el calendari?
Després de la votació d’aquest dimecres, correspon a la presidenta demòcrata de la Cambra, Nancy Pelosi, presentar l’article de destitució al Senat en el moment que ella decideixi (la Constitució no fixa un calendari). El Senat portarà a terme el judici polític. Aquesta vegada, a diferència d’altres ‘impeachments’, això ocorrerà quan Trump ja no estarà a la Casa Blanca i amb el Senat en aturada. Joe Biden jura com a 46è president dels EUA el pròxim 20 de gener. A més, el Senat no reprendrà la seva activitat fins al 19 de gener. Amb la presa de possessió de Biden entremig, la data més probable per iniciar el procés és el 21 de gener.
Es podria accelerar el tràmit del Senat, sí, però no passarà: el cap de la majoria republicana del Senat, Mitch McConnell, té la facultat de tornar a trucar al Senat abans de temps i celebrar una sessió d’emergència, però ja ho ha descartat, malgrat les peticions dels demòcrates. «Ateses les regles, procediments i precedents del Senat que regeixen els judicis de destitució presidencial, simplement no hi ha cap possibilitat que un judici just o seriós pugui concloure abans que el president electe Biden presti jurament la setmana vinent», ha argumentat McConnell, que ha recordat que els tres judicis polítics que el país ha viscut en la seva història van durar 83, 37 i 21 dies.
El nou Senat
La data del 21 de gener, o en el seu defecte dates posteriors, té, a més, especial importància, perquè els republicans ja no tindran majoria al Senat després de la incorporació dels dos nous senadors per Geòrgia, els dos demòcrates, que es van imposar als seus rivals republicans en les eleccions del 5 de gener. D’aquesta manera, els dos partits estan empatats a 50 escons. No obstant, en cas d’empat, serà la pròxima vicepresidenta, Kamala Harris, la que exercirà el vot decisiu.
Malgrat l’empat, es necessita una majoria de dos terços dels senadors presents per condemnar el president, cosa que significa que si tots són a la Cambra, almenys 17 republicans haurien d’unir-se als demòcrates per votar per la condemna. McConnell, influent entre els republicans, no ha descartat condemnar Trump. «No he pres una decisió final sobre com votaré i tinc la intenció d’escoltar els arguments legals quan es presentin al Senat», ha assenyalat sobre el tema.
¿Un judici després de la presidència? ¿Quin és l’objectiu?
Mentre que tres presidents dels Estats Units han sigut sotmesos a un ‘impeachment’ (Andrew Johnson, Bill Clinton i el mateix Trump), cap ha sigut jutjat després de deixar el càrrec. En aquests casos, els tres seguien en la presidència dels EUA. ¿Quin és, doncs, l’objectiu si Trump ja està fora? Segons ha declarat el mateix líder de la minoria demòcrata a la Cambra alta, Chuck Schumer, el Senat no només votarà per condemnar Trump per «incitació a la insurrecció», sinó que, i aquí hi ha la clau, també celebrarà una votació que podria suposar la seva inhabilitació i impedir-li presentar-se de nou a un càrrec federal. Es tractaria de frustrar els plans de Trump, que ha expressat el seu interès a tornar a presentar-se a la presidència el 2024.
Debats jurídics sobre la inhabilitació
Alguns experts qüestionen, no obstant, que l’‘impeachment’ permeti inhabilitar Trump. Sota el títol ‘L’‘impeachment’ no pot evitar que Trump es presenti una altra vegada’, dos professors de Dret analitzaven a ‘The Washington Post’ els motius pels quals el judici polític al president republicà no evitaria que optés per segona vegada a la presidència dels EUA. Els plans demòcrates de desfer-se de Trump a través d’un judici polític no funcionaran per dos motius, segons els professors Bruce Ackerman, de la Yale Law School, i Gerard Magliocca, de la Universitat d’Indiana. «L’‘impeachment’ és només un eina per ser utilitzada contra el president mentre es manté en el càrrec», argumenten, i afegeixen: «Està concebut per protegir el país, no per castigar el que comet l’ofensa».
No obstant, afegeixen, no han de cessar els esforços per prevenir que el president republicà torni al càrrec. Fan, a continuació, menció d’una provisió constitucional menys coneguda que pot servir per aconseguir l’objectiu sense distorsionar la Constitució. Concretament, fan referència a la secció tercera de la 14a esmena, que prohibiria a Trump optar a qualsevol altre càrrec federal si «es descobreix que ha participat en una insurrecció o rebel·lió contra la Constitució» dels EUA. Aquest objectiu, segons els experts, podria ser aconseguit amb una majoria simple en les dues cambres, al contrari que l’‘impeachment’, que necessita la majoria de dos terços del Senat.
Notícies relacionadesUn altre debat que hi ha és el que plantegen acadèmics constitucionalistes, que afirmen que un expresident no pot ser jutjat pel Senat. La Cambra alta sí que ha jutjat anteriorment exsenadors i jutges que ja no estaven en el càrrec. La Constitució no especifica com s’ha d’actuar després que l’acusat hagi deixat el càrrec. El 1876, els senadors van discutir si eren competents per jutjar el llavors secretari de Guerra William Belknap després que aquest deixés el govern. Finalment van decidir afirmativament i el van absoldre dels càrrecs de corrupció en contra seu.
Antecedents
En la història dels Estats Units, cap president ha sigut destituït (Richard Nixon va renunciar abans pel Watergate) i només dos, a més de Trump, s’han vist forçats a un judici polític. El més recent va ser Bill Clinton, pel cas Monica Lewinsky, la becària de la Casa Blanca. Quan el procés va arribar al Senat, els republicans no van aconseguir el recolzament necessari, de fet van quedar molt lluny d’aconseguir-lo. L’altre president va ser Andrew Johnson, que va evitar la seva destitució el 1868 pels pèls, per un sol vot. Trump és l’únic president que es veurà sotmès a l’‘impeachment’ dues vegades. L’anterior, que no va prosperar, ja que els republicans tenien majoria al Senat, va ser al febrer del 2020, quan va ser absolt de les acusacions d’abús de poder per les seves controvertides gestions a Ucraïna per forçar una investigació contra els seus rivals polítics.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034