LA PANDÈMIA A EUROPA

La UE demana restringir els viatges no essencials per frenar les noves variants

  • Els líders europeus aborden per novena vegada des de la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 com reforçar la seva coordinació

  • L’ECDC alerta d’un augment de la pressió als hospitals europeus per les noves variants del coronavirus i demana mesures més estrictes

  • El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aposta per evitar «mesures unilaterals» que posin en risc la integritat del mercat únic

Deutschland (Germany)  13 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel puts her face mask on during a press conference after a video conference with German State Premiers about increased anti-coronavirus measures to be implemented on upcoming 16 December  in Berlin  Germany  13 December 2020  (Alemania) EFE EPA RAINER KEUENHOF   POOL

Deutschland (Germany) 13 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel puts her face mask on during a press conference after a video conference with German State Premiers about increased anti-coronavirus measures to be implemented on upcoming 16 December in Berlin Germany 13 December 2020 (Alemania) EFE EPA RAINER KEUENHOF POOL / RAINER KEUENHOF POOL

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La clau està en les vacunes i a accelerar les vacunacions, però mentre arriben els antídots promesos per les farmacèutiques i s’immunitza la població, les noves variants del virus –més contagioses– continuen propagant-se pel continent europeu a un ritme «preocupant». Fins al punt que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha alertat que la probabilitat que hi hagi transmissió comunitària és «molt elevat» i que «probablement» comportarà un augment de les infeccions, a més d’hospitalitzacions i més morts.

L’advertència ha coincidit amb una nova videoconferència dels caps d’Estat i de govern de la Unió Europea, la primera de l’any, per parlar de com frenar la propagació de les tres variants detectades al Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil. La discussió ha servit per exposar malestar entre alguns dirigents pel retard en l’entrega de vacunes de BioNTech-Pfizer i la transparència del subministrament, remarcar la necessitat d’augmentar la producció i garantir la distribució de les vacunes.

També ha posat en relleu les poques ganes per crear un certificació de vacunació per facilitar els desplaçaments, com reclama Grècia, tot i que sí com a document mèdic; i la necessitat de restringir els viatges no essencials, tot i que sense arribar a tancar fronteres com el març passat, com a via per frenar la propagació d’unes variants de la Covid-19 que han encès tots els llums vermells a la UE.

«Estem convençuts que hem de tenir les fronteres obertes per mantenir el bon funcionament del mercat interior», però «alhora també estem convençuts que s’han de considerar les restriccions als viatges no essencials», ha indicat el president del Consell Europeu, Charles Michel, després de la reunió. «Tots els viatges no essencials han d’evitar-se tant dins de la UE com a tercers països», ha defensat també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, partidària d’introduir una nova categoria de risc vermell fosc, per a zones amb alta circulació de les noves variants. Per viatjar des d’aquestes zones o països, la Comissió Europea presentarà una recomanació en els pròxims dies, que inclourà tests negatius i quarantenes.

Després de la reunió, alguns països ja han anunciat algunes mesures. França imposarà a partir de diumenge als viatgers d’altres països europeus la presentació d’un test PCR realitzat 72 hores abans de la sortida. Aquesta obligació no afecta els viatges essencials, com els treballadors fronterers.

Variants més contagioses

La situació, segons han reconegut els dos mandataris europeus, és greu. De fet, l’última anàlisi de l’ECDC alerta que l’augment de les infeccions incrementarà la pressió sobre uns hospitals, ja saturats. Davant aquesta situació, aquest organisme ha recomanat reforçar la vigilància, accelerar les vacunacions entre els grups d’alt risc, evitar els viatges no essencials, utilitzar tests i quarantenes, i tenint en compte que els grups de població que més transmeten la malaltia no seran vacunats fins d’aquí uns mesos, actuar amb cautela i adoptar mesures «encara més estrictes», particularment entre zones amb més incidència de les noves variants.

«Estem en una situació lleugerament millor, però la mínima espurna pot fer augmentar les xifres. Hem d’evitar-ho», ha dit el primer ministre belga, Alexander de Croo, el país del qual es planteja aquest divendres prohibir els viatges no essencials. «La mutació és una amenaça. És molt més contagiosa que la de l’any passat, i això fa més difícil controlar la pandèmia. Insto tothom a prendre-s’ho amb serietat. Altrament serà difícil evitar una tercera onada», ha insistit la cancellera, Angela Merkel, que ha posat sobre la taula una bateria de propostes per endurir les restriccions, que ha rebut el recolzament de Bèlgica, Països baixos i Àustria. El seu primer ministre, Sebastian Kurz, ha instat a accelerar l’aprovació de noves vacunes, com la d’AstraZeneca, que podria arribar el 29 de gener i que podria començar a distribuir-se a mitjans de febrer.

Vacunacions a Espanya

Notícies relacionades

El president, Pedro Sánchez, per la seva banda, ha explicat que les vacunacions a Espanya avancen a bon ritme, que està preparada per rebre’n més, i que confien arribar als objectius de vacunació proposats per Brussel·les aquesta setmana: immunitzar el 80% de les persones de més de 80 anys, el 80% dels treballadors socials i sanitaris al març i el 70% de la població a l’estiu. Quant a la mobilitat, Espanya ha defensat evitar «mesures unilaterals» per mantenir la integritat del mercat únic i l’espai Schengen i s’ha mostrat partidari del certificat de vacunació europeu.

Paral·lelament a aquest debat, els Vint-i-set s’han compromès a reconèixer les proves d’antígens, molt més ràpides que els tests PCR, en el diagnòstic de la Covid-19 que hagin sigut validades en altres estats membres. Per a això hauran de complir uns requisits mínims, entre els quals, comptar amb una sensibilitat igual al 90% o superior. Abans de poder ser utilitzades, governs, Comissió i ECDC s’hauran de posar d’acord sobre una llista comuna i actualitzada de les proves que considerin adequades.