Contra les restriccions
Enfrontaments violents entre la policia i els ultraortodoxos a Israel
Un autobús en flames i una vintena de policies ferits són les conseqüències d’un cap de setmana de disturbis al país hebreu
Anarquia als carrers d’Israel. Contrària a les restriccions del confinament, la comunitat ultraortodoxa del país ha sigut protagonista d’enfrontaments violents amb la policia durant aquest cap de setmana. Mentre els contagis per coronavirus continuen augmentant, els jueus ultraortodoxos defensen l’obertura dels seus centres educatius desafiant les mesures imposades pel govern. Netanyahu es mostra incapaç de condemnar amb contundència la rebel·lia d’aquest sector de la societat israeliana per la seva dependència dels partits ultraortodoxos per mantenir-se en el poder.
Les flames han engolit un autobús públic a Bnei Brak, una ciutat als afores de Tel Aviv. Al crit d’«és un àrab», desenes d’ultraortodoxos han expulsat el conductor del vehicle i han sembrat el caos a la localitat. Quan el foc va travessar els cables elèctrics pròxims, el municipi va patir una apagada. A l’espera de l’arribada dels bombers, diversos residents dels edificis limítrofs van ser evacuats per por que l’autobús explotés.
תושב בני ברק: "מי ששרף את האוטובוס זה לא תושבי בני ברק, זה נוער שוליים שהגיע מחוץ לעיר". pic.twitter.com/AhRFTvIoh5
— 🇮🇱🇮🇱🇮🇱 333 JOEL 333 (@joel88783887) 25 de enero de 2021
Uns 20 policies han sigut ferits com a fruit dels enfrontaments contra els ultraortodoxos a diverses localitats d’Israel. Quatre persones han sigut detingudes. Des de l’inici de la pandèmia, la comunitat ultraortodoxa ha sigut el focus de la polèmica. Tot just un 10% de la població, la seva taxa d’infecció és desproporcionada, amb un terç dels casos de coronavirus d’Israel contrets pels seus membres. Malgrat això, aquest grup continua convençut d’obrir les seves escoles i seguir amb la vida normal.
Les escoles ultraortodoxes són les úniques obertes a tot Israel, excepte les d’educació especial. Bodes i funerals massius se celebren constantment entre membres d’aquesta comunitat. «Hi ha anarquia als carrers», ha denunciat el cap d’investigacions policials, Roy Waldman, en una entrevista amb Channel 13. És un «estat dins d’un altre estat», ha denunciat. Aquest cap de setmana els ultraortodoxos han acusat la policia de «nazis» i han atacat periodistes que cobrien els disturbis.
בני ברק: התנפלות מכוערת על העיתונאי @omrimaniv מ@newsisrael13 בהפגנת הפלג pic.twitter.com/3sQGxylk0L
— שחר גליק (@glick_sh) 24 de enero de 2021
Mentrestant, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu mira cap a un altre costat. «La seva supervivència política i la seva possible fugida d’enfrontar-se a la justícia depenen de la seva capacitat per formar una coalició majoritària després de les eleccions», ha explicat Jeff Barak a ‘The Jerusalem Post’ «perquè això succeeixi, necessita el recolzament dels partits haredims». Sense ells, «Netanyahu és història, condemnat a passar els pròxims anys al banc d’acusats del Tribunal de Districte de Jerusalem, enfrontant la perspectiva molt real d’una sentència de presó», ha conclòs.
A dos mesos de les quartes eleccions en dos anys, el mandatari israelià desperta la ira de la resta de la població israeliana. L’opinió pública denuncia la impunitat de la comunitat ultraortodoxa, amb escoles obertes i celebracions contínues, alhora que la majoria de la societat acata les restriccions per coronavirus. Aquest dilluns el país es tanca amb pany i clau durant una setmana amb la prohibició d’entrades i sortides de vols internacionals per evitar la propagació de les noves mutacions del virus.
Vacunes a adolescents
Notícies relacionades«Tret de rares excepcions, estem tancant el cel hermèticament per evitar l’entrada de les variants del virus i també per assegurar-nos que avancem ràpidament amb la nostra campanya de vacunació», ha dit Netanyahu aquest diumenge. La setmana passada el govern israelià va estendre el tercer tancament nacional del país fins a finals de gener. Amb més de 595.000 casos des de l’inici de la pandèmia, 4.361 israelians han sucumbit al coronavirus.
Malgrat ser líder mundial en vacunació, els casos continuen augmentant. Israel ha començat a vacunar a adolescents entre 16 i 18 anys perquè puguin fer els seus exàmens. Més del 25% de la seva població, de nou milions, ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna des de l’inici de la seva campanya, el 19 de desembre.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors