Crisi política a Itàlia
Conte dimiteix per buscar un Govern amb més suports
El president de la República, Sergio Mattarella, convocarà unes consultes ràpides i li tornarà a encarregar formar un Gabinet
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha presentat la seva dimissió per posteriorment negociar una nova majoria, que inclouria Itàlia Viva de Matteo Renzi i altres forces centristes. L’Executiu ha estat reunit des de primera hora del matí per buscar una solució a l’atzucac en què es troba el primer ministre, que no ha aconseguit els recolzaments necessaris i davant el risc de caure dimecres en el Senat en la votació sobre la gestió del titular de Justícia, Alfonso Bonafede, membre del Moviment Cinc Estrelles (M5S).
La seva coalició de Govern, conformada per l’antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S), el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) i Lliures i Iguals (LeU, esquerra), va perdre el suport clau de Renzi el 13 de gener pel seu desacord amb el pla de recuperació per a la pandèmia.
Dilluns passat, Conte va aconseguir la majoria absoluta a la Cambra dels Diputats mentre que es va quedar amb la majoria simple en el Senat, i això gràcies al suport d’un grup heterogeni de diputats i senadors del Grup Mixt. El resultat també va ser possible per l’abstenció dels 29 diputats i 18 senadors de Renzi.
Des d’aleshores, Conte ha intentat aglutinar aquests recolzaments puntuals en un grup parlamentari perquè fes de «quarta pota» per a la seva coalició i recuperar així la indispensable majoria absoluta a les dues cambres, però finalment no ha sigut possible.
Cita compromesa
En aquest context, el Govern afrontava aquesta setmana una votació al Parlament en què podria quedar per primera vegada en minoria: la gestió de 2020 del ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, un dels membres més qüestionats del M5S i del Govern. I, molt probablement, el seu informe de gestió no aconseguirà convèncer la majoria dels parlamentaris, sobretot per la seva criticada reforma de la prescripció de delictes i per l’excarceració de mafiosos per alleugerir les presons a l’inici de la pandèmia. Davant aquest escull, constatant la seva debilitat al Parlament, Conte va decidir finalment presentar la seva dimissió.
L’objectiu ara és aconseguir un altre mandat per formar Govern i sumar el suport de centristes, díscols de la Forza Italia de Silvio Berlusconi o fins i tot una negociació per a una tornada de Renzi amb l’objectiu d’acabar la legislatura el 2023.
El M5S, primer partit del Parlament després de les eleccions del 2018, i el PD insisteixen a recolzar Conte com a primer ministre, davant les veus que suggereixen un canvi al capdavant de l’Executiu.
Notícies relacionadesL’opció més allunyada seria un avanç electoral, tenint en compte la pandèmia i que s’hauria de votar abans del juliol, quan comença el denominat semestre blanc, el període que precedeix el canvi del president de la República en què no es permet dissoldre el Parlament.
El ‘no’ més rotund a un recolzament a Conte arriba de l’oposició d’ultradreta, la de la Lliga de Matteo Salvini i dels Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni, que exigeixen eleccions, conscients que tots els sondejos els atorguen bons resultats.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors